Visum til USA er påkrævet, hvis man har planlagt at opholde sig i landet i mere end 90 dage.

Visum USA Facebook

Ved ansøgning om visum til USA (ikke ESTA), skal man nu også oplyse informationer om profiler (brugernavne) på sociale medier såsom Facebook, Instagram, Twitter og Youtube.

Ved rejser til USA af under 90 dages varighed er det nok at have et gyldigt pas (udstedt efter 1. august 2006) samt gyldigt ESTA.

Se også: Guide til ESTA – har jeg brug for visum ved rejse til USA?

Visum til USA – dine profiler på sociale medier gennemses

Som noget nyt har myndighederne i USA fra juni-19 indført regler om at der ved ansøgning om visum til USA skal afgives oplysninger om profiler på sociale medier.

Populært sagt betyder dette at al aktivitet på Facebook, Twitter, YouTube m.v. samt aktivitet på diverse kinesiske sociale medier såsom Weibo og WeChat kan og vil blive krævet udleveret i form af ansøgers profil(er) på sociale medier. Dette sker i selve ansøgningen.

Immigrationsmyndighederne vil som udgangspunkt forlange at kunne tilgå alle oplysninger om aktivitet/profiler på sociale medier samt benyttede email-adresser og telefonnumre indenfor de seneste 5 år.

Tidligere har disse krav været afgrænset til at gælde visum-ansøgere, der havde rejst i Syrien, Sudan, Irak, Iran og Afghanistan

Hvorvidt myndighederne vil udnytte adgangen til alle disse personlige oplysninger er meget tvivlsomt for i hvert fald dén del af visum-ansøgere, som rejser til USA, fra et vestligt land og med et vestligt klingende navn.

Youtube video: US demands visa applicants’ social media details.

Basalt set vurderes de nye visum-krav til at være en ekstra foranstaltning for de amerikanske myndigheder til automatisk at kunne screene grupper af visum-ansøgere, der betragtes som mere ‘suspekte’ end andre; i Trump-administrationen vil det sandsynligvis betyde ansøgere fra muslimske lande og/eller ansøgere med muslimsk klingende navne.

Relateret artikel: Regler for indrejse i USA

Kinesiske sociale medier af interesse for amerikanske myndigheder

Kinesere i Kina har ikke adgang til at benytte Facebook, YouTube og Instagram på grund af det stadig mere paranoide diktatur i Kina – i stedet er der kinesiske kopi-versioner af amerikanske sociale medier. Den krævede adgang til de kinesiske sociale medier er derfor ikke nødvendigvis et udtryk for særlig interesse fra Department of Homeland Security side for denne gruppe af rejsende til USA, men man ved selvfølgelig aldrig.

I Kina praktiseres alle mulige former for statskontrol via sociale medier og kameraovervågning med ansigtsgenkendelse allerede.

Sådan har de nye visum regler betydning for rejser til USA

Selv om de nye visum regler slås stort op i dansk presse – eksempel på Ekstra-Bladet, er den reelle indvirkning for danskere, som tager på ferie i USA minimal.

Man har allerede for fem år tilbage, inden de nye visum reglers indførelse, fra USA’s side sikret sig retten til at kunne undersøge indholdet på eventuelle elektroniske medier, som immigrationsmyndighederne i lufthavnen måtte ønske at undersøge.

Mobiltelefon, iPad, laptop computer osv. skal således have nok ‘juice’ på batteriet ved ankomst til USA til at man eventuelt kan gennemgå et check af enheden. Det gælder i øvrigt også ved hjemrejse.

Se også: Udenrigsministeriets pas- og visumregler til USA

Ansøg om et amerikansk visum: Sådan søger du visum til USA

Rejsetip:

Mobiltelefon, data og WiFi i USA.

Denne artikel er senest opdateret: 4. juni 2019.