Yosemite National Park – hvad skal man se?

OPDATERING: Der kan i visse perioder være krav om “Peak Hour Reservations” i Yosemite Nationalpark.

Læs de officielle oplysninger og detaljer på Recreation.gov

Mange amerikanere anser Yosemite National Park som den smukkeste af USA’s mange national parker – og med god grund! Her findes bla. kilometer høje klippebjerge, store flotte vandfald (specielt sidst i maj og i juni pga. smeltevand fra sne og is), flotte enge, spejlblanke bjergsøer og kæmpe Sequoia træer.

Yosemite National Park

Yosemite National Park ligger i Sierra Nevada bjergkæden i den østligt-centrale del af Californien.

Ca. 4 mill. mennesker besøger nationalparken hvert år, og Yosemite’s beliggenhed kun ca. 3-4 timers kørsel fra San Francisco gør, at også mange udenlandske turister benytter muligheden for at opleve det naturskønne område, når de er på besøg i San Francisco og omegn.

TIP: Find billig billeje i San Francisco Lufthavn

Hvad skal man se i Yosemite Nationalpark?

Yosemite National Park, som ligger i Sierra Nevada bjergkæden, dækker et areal på over 3.000 km2, og det store område har utallige imponerende natur-seværdigheder. Udover de imponerende klippevægge, store vandfald, bjergsøer, mega træer, hvislende bække, flotte vilde blomster mv. finder du også et meget rigt dyreliv i Yosemite. Vær beredt på at få muligheden for at se sortbjørne i den fri natur, sjældne fuglearter, hjortearter, pungrotter, egern osv.

TIP: Find og book overnatning ved Yosemite Nationalpark.

Yosemite Valley

Det mest besøgte område i nationalparken er Yosemite dalen – Yosemite Valley – hvor man bl.a. finder mange af de kendte klippevægge, vandfald, floden Merced, og hvor mange af de spændende vandrestier udgår fra.

Med stejle bjergsider til begge sider ligger Yosemite Valley som en grøn oase i Sierra Nevadas bjergkæde. Om foråret og først på sommeren, når smeltevandet efter vinterens sne skal væk fra de omkringliggende bjerge, opstår de spektakulære vandfald, som danner vandløb og bække og får vandstanden i Merced River til at stige betragteligt.

Yosemite Visitor Center i Yosemite Village byder velkommen med gratis kort over dalen med indtegnede vandreture og cykelture. Benyt ligeledes muligheden i besøgscentret til at få detaljeret rådgivning fra både frivillige og ansatte, som informerer med entusiasme om alle oplevelses-mulighederne i parken.

Yosemite National Park Visitor Center

Yosemite Visitor Center i Yosemite Village.

Den gratis avis – Yosemite guide – kan du ligeledes finde i Yosemite Visitor Center. Avisen informerer om bl.a. specielle begivenheder og guidede ture, som finder sted i tidsrummet for dit besøg i parken. Ligeledes oplyses om muligheder for at ride på hesteryg i parken, leje cykler, kajakker til river rafting mv.

Læs også den elektroniske version af Yosemite Guide – både den aktuelle og ældre udgaver.

TIP: Book oplevelser i Yosemite.

Bilkørsel i Yosemite Valley
Såfremt du kommer til Yosemite i løbet af weekenden eller ifm. amerikanske helligdage om sommeren må du forberede dig på at der vil være megen trafik. Når du er nået ind til selve dalen er der ensrettet kørsel mod uret således at østgående trafik kører syd for Merced River og vestgående trafik nord for floden.

Læs også: Roadtrip fra San Francisco til Las Vegas via Yosemite og Death Valley

I Yosemite Village ligger den store Visitor Parking – men kom tidligt på dagen for at være sikker på en parkering her. Når du først har parkeret benyttes shuttle bus rundt i Yosemite Valley. Der er også parkering ved nogle af de større seværdigheder, men husk at parkere efter reglerne – park rangers i Yosemite er gode og hurtige til at udskrive p-bøder!

Gratis transport rundt i Yosemite Valley
For at begrænse trafikken på vejene i Yosemite Valley kører der gratis shuttle bus rundt i dalen. Alle shuttle bus linjer udgår fra Yosemite Village. Der er shuttle bus linjer som kører hele året rundt til de mange seværdigheder og vandrestier samt én linje – El Capitan Shuttle – som kun kører i sommerperioden.

Benyt YARTS for at komme ind til Yosemite Valley
Såfremt du bor på campingplads eller har booket hotel udenfor Yosemite National Park bør du overveje at tage den offentlige bus YARTS (Yosemite Area Regional Transportation System) når du skal frem og tilbage til Yosemite Valley. Især om sommeren fra ultimo juni til august er der mange besøgende i nationalparken, og her kan det være svært at finde parkering til dit køretøj inde i parken. Der er ofte bilkø både inden indgangen til parken samt inde i parken, når du nærmer dig de populære seværdigheder samt Yosemite Village. Når først YARTS bussen er kommet gennem indgangen til parken vil den have mulighed for at benytte bus-banen i Yosemite dalen, som shuttle busserne også benytter.

Yarts Bus Yosemite Park

Nemt at benytte YARTS bus til og fra Yosemite nationalparken.

YARTS busserne kører ind til Yosemite Valley via alle 4 større indfaldsveje til parken. Både øst og vest indgang via Hwy 120, indgang via Hwy 140 samt indgang via Hwy 41. Kun ruten via Hwy 140 opereres året rundt, mens de tre øvrige buslinjer kører medio maj til ultimo september.

Bemærk at de tidligste morgenbusser om sommeren er mest populære, så det anbefales at reservere billetter på YARTS hjemmeside et par dage inden du skal med bussen. Bemærk også at når først busbilletten er betalt inkluderer det også indgangsbilletten til Yosemite. Book billetter til YARTS.

De mest populære vandreture i Yosemite Valley

Yosemite Falls er et imponerende vandfald, som både består af Upper Yosemite Fall og Lower Yosemite Fall. Tilsammen har Yosemite Falls et fald på hele 739 meter, hvilket gør vandfaldet til Nordamerikas højeste og det femte højeste vandfald i verden. Lower Yosemite Fall kan du komme tæt på via en kort og nem vandretur fra både Lower Yosemite Fall Shuttle Stop #6 og fra Yosemite Valley Visitor Center. Du kan ligeledes se det øverste vandfald højt oppe, når du står tæt på Lower Fall.

Yosemite Falls

Imponerende Yosemite Falls tæt på Yosemite Village.

For at komme tæt på Upper Yosemite Fall skal du på en noget mere krævende vandretur ad Yosemite Falls Trail, som er en af Yosemite’s ældste vandrestier. En flot udsigt udover dalen venter når du er nået op! Forvent en stejl vandretur, hvor du også kommer forbi Columbia Rock, som er et udsigtspunkt ca. 1/3 af vejen op til Upper Yosemite Fall. Ved Columbia Rock har du en 180 gr. udsigt ud over Yosemite dalen.

Tager du hele turen op til Upper Yosemite Fall skal du forvente det tager ca. 6-8 timer tur/retur. Såfremt du nøjes med turen op til Columbia Rock tager det ca. 2-3 timer tur/retur.

Bridalveil Fall – på dansk brudeslør-vandfaldet – er ligeledes et flot vandfald, som du kan komme helt tæt på. Fra Bridalveil Fall Parking Area er den lette gåtur hen til vandfaldet under en kilometer lang. Som navnet antyder – brudeslør-vandfaldet – er Bridalveil Fall ikke mindst imponerende pga. støvregnen, som vandfaldet producerer, og som ofte danner et flot slør, som kan ses på lang afstand.

Bridalveil Fall Yosemite Valley

Bridalveil Fall i Yosemite Valley.

Sidst på eftermiddagen skaber den nedadgående sol en flot regnbue i støvregnen fra Bridalveil Fall. Dejligt sted at blive kølet af på en varm dag i Yosemite.

Mirror Lake – populært kaldet den største swimming pool i Yosemite – ligger tæt på foden af Half Dome. Den godt 3 km. lange vandresti til Mirror Lake er en flot tur, som starter ved Mirror Lake Shuttle Stop #17. Det tager ca. 1 time at gå frem og tilbage til Mirror Lake, og såfremt du vil tage turen rundt om søen skal du lægge ca. 7-8 km til gåturen.

Mirror Lake Yosemite

Mirror lake i Yosemite.

Som navnet antyder vil du opleve en flot spejling af de omkringliggende træer og bjerge i søens vand – og husk tøj der må blive vådt, så du kan tage en dukkert i det blanke vand.

Half Dome er en af de mest kendte klippeformationer i Yosemite og den 2.693 meter høje klippe kan ses fra utallige steder, når du udforsker Yosemite Valley. Såfremt du har mod og kræfter til at tage turen til toppen af Half Dome skal du ligeledes være heldig. Den krævende tur på over 20 km tur/retur er yderst populær og af sikkerhedsmæssige årsager har nationalparken været nødt til at begrænse trængslen på ruten ved at indføre et reservationssystem.

Der er et begrænset antal tilladelser per dag og tilladelser udstedes via et lotteri pga. den store efterspørgsel. Der er både “preseason lottery permits” – tilladelser man kan søge om i marts måned inden ruten åbner primo juni måned, “daily lottery permits” – som kan søges om 2 dage i forvejen samt “overnight Half Dome permits” – som er for besøgende, som ønsker at overnatte på Half Dome. Se mere om reservations- og bookingsystemet.

Half Dome cables

Kabel-stien på toppen af Half Dome.

Er du heldig at få tilladelse skal du huske gode handsker da de sidste godt 120 meter af turen til toppen af Half Dome er via en stejl klippesti, hvorpå der er monteret to metalkabler, så klippen kan bestiges uden yderligere bjergbestigningsudstyr. Vandreturen til toppen af Half Dome er normalt åben primo juni til oktober.

Glacier Point – bedste udsigtspunkt i Yosemite Valley. Et af de absolut flotteste udkigspunkter i Yosemite Valley er Glacier Point. Vandreturen fra Swinging Bridge i Yosemite dalen til Glacier Point er benævnt 4-Mile Trail og er en stejl rute på 4,7 mil – ca. 7,5 km. Gåturen op til Glacier Point er kendt for at være spækket med flotte udsigter til de kendte vandfald og klippeformationer i Yosemite Valley.

Half Dome udsigt Glacier Point

Udsigt til Half Dome fra Glacier Point.

Næsten hvert hjørne du runder på vej op til Glacier Point byder på nye vinkler af både selve dalen, Yosemite Falls, El Capitan og Half Dome. Ikke mindst udsigten fra Glacier Point til Yosemite Falls er spektakulært, og det er her det bliver tydeligt hvor stort det to-delte vandfald i virkeligheden er.

Det er også muligt at komme til Glacier Point uden de store vandreanstrengelser. Via Glacier Point Road kan du i bil komme helt derop uden vandreskoene bliver slidte. Denne bjergvej vil dog oftest være lukket fra november til ultimo maj pga. snemasserne i bjergene.

Se aktual status på vejsituationen i Yosemite på hjemmesiden for National Park Service. Her kan du ligeledes se statistik vedr. tidligere års åbnings- og lukningsdatoer pga. snemasserne.

Yosemite Valley Loop Trail er en flot vandrerute, som følger mange af de gamle oprindelige øst/vest-gående stier i Yosemite dalen – både på den nordlige og sydlige side af floden Merced. Ruten, der kun få steder er en smule stejl, er en rundtur på ca. 20 km. Den kan dog forkortes til half loop – ca. 12 km såfremt man krydser Merced River ved El Capitan Bridge i stedet for at forsætte til Valley View i den vestlige del af dalen. Ruten fører dig gennem engen i dalen på hver side af Merced River, du kommer tæt på foden af El Capitan klippen (hvor bjergbestigere ofte tager udfordringen op ad klippevæggen), og du kommer også forbi både Lower Yosemite Fall og Bridalveil Fall. Ved Valley View har du en flot udsigt ind i dalen.

The Mist Trail i den østlige del af Yosemite Valley er en mellem-svær vandresti, som tager dig forbi både Vernal Fall og Nevada Fall. Disse to vandfald er ikke så høje som Yosemite Falls, men derimod bredere og med større vandmængder. Nevada Fall er det øverst-beliggende af de to, og The Mist Trail er en rute, hvortil du skal afsætte ca. 5-6 timer. Ruten starter ved Happy Isles Bridge – Shuttle Stop #16.

Vernal Falls California

Vernal Fall i Yosemite.

Tioga Road i Yosemite National Park

Denne kendte vej i nationalparken er normalt åben fra ultimo maj til ultimo oktober. Enkelte vintre falder der dog så meget sne, at det fulde stykke af bjergvejen først åbner for trafik ultimo juni.

Se aktuel status vedr. Tioga Road på hjemmeside for National Park Service

Tioga Road er en del af Hwy 120, som kører øst/vest tværs gennem Yosemite Nationalpark, og den godt 100 km lange vej tager dig forbi både skove, enge, søer og imponerende klippelandskab.

Tioga Road Yosemite

En af de mange flotte udsigter fra Tioga Road.

I løbet af turen på Tioga Road varierer højden fra 1900 meter til over 3000 meter over havniveau og du vil opleve spektakulære udsigtspunkter på din vej. Der er ligeledes rige muligheder for vandreture – evt. til Lukens Lake eller Harden Lake. Såfremt du er på jagt efter store Sequoia træer bør du stoppe ved Tuolumne Grove p-pladsen i den østlige del af parken og vandre små 2 km ned til lunden, hvor træerne står. Ligeledes kan finde de store træer ved Merced Grove på Big Oak Flat Road lidt sydvest for Tuolumne Grove.

Mariposa Grove – De største Sequoia træer i Yosemite National Park

For at opleve de største Sequoia træer i Yosemite skal du til Mariposa Grove, som ligger ved den sydlige indgang til parken – små 60 km syd for Yosemite Valley. Mariposa Grove var i perioden fra 2015 til 2018 under en større restaurering. Det store restaurerings-projekt havde til formål at forbedre levebetingelserne for gigant træerne via hydrologiske forbedringer, så vandcirkulationen og -tilførslen forblev intakt selv med mange årlige besøgende. Projektet inkluderede også opgradering af stierne både for cyklende og gående.

Mariposa Grove

Mariposa Grove i Yosemite National Park.

Da Mariposa Grove igen åbnede for offentligheden efter den store renovering, kunne besøgende igen opleve over 200 kæmpe træer med stammediametre på over 3 meter. Den største af dem alle – Grizzly Giant – er oppe på over 9 meter i diameter og vurderes til at være 1900 – 2400 år gammel.

Vejret i Yosemite National Park

Som i de fleste bjergområder kan vejret i Yosemite være omskifteligt både sommer og vinter. Nedbør falder dog primært fra oktober til maj, og i sommermånederne fra juni til august er det primært korte byger, som man kan opleve i Yosemite Valley.

Pga. de ofte store mængder snefald i vinterperioden er både Glacier Point Road og Tioga Road hvert år lukket fra ultimo oktober til april/maj/juni. Glacier Point Road kan om foråret oftest åbne før Tioga Road.

Se aktuel status vedr. Tioga Road og Glacier Point Road på NPS sitet

Dagstemperaturerne i Yosemite Valley kan i juli og august snige sig op over de 30 gr. C., mens de laveste temperaturer i december og januar kan være nede på et par frostgrader.

Se statistik over temp. + nedbør per måned i Yosemite via NPS sitet

Tips fra danskere vedr. Yosemite National Park

Flere har kontaktet Guide-USA.dk og oplyst om muligheden for at leje cykler i Yosemite. Ikke mindst selve Yosemite Valley er fin at komme rundt i på cykel og ligeledes er Mirror Lake Trail samt Happy Isle Trail oplagte ruter på cykel.

Læs mere om cykelleje i Yosemite på den officielle Yosemite hjemmeside.

Tip: Lufthavn tættest på nationalparken er Fresno Yosemite Airport.

Facebook USA Rejsetips: Få flere tips fra danske rejsende i USA

Relaterede artikler og links: