Everglades Nationalpark

I den sydligste del af Florida finder du delstatens største naturmæssige oplevelse – Everglades National Park.

Book oplevelser i Everglades – Se alligatorer fra Airboat

Everglades kælenavn River of Grass er velvalgt da parken dækker over et helt unikt vådområde med masser af sivgræs og små øer (hammocks) med tætvoksende mangrovetræer. Under sivgræsset ligger en ca. 80 km bred flod, hvis vand meget langsomt strømmer fra nord mod syd med en meget lav hastighed på under 1 km. per dag.

I det store økosystem, som hovedsageligt består af vådområder og marskland, vil du opleve et meget fascinerende og mangfoldigt plante- og dyreliv.

Everglades National Park Florida

Everglades med det rige dyre- og planteliv.

Farverige blomster og planter såsom åkander, masser af orkideer, sumpplanter mv. er at finde i Everglades og du vil bl.a. også opleve et rigt fugleliv med masser af forskellige vadefugle, storke, hejrer mv. samt øvrige dyr som slanger, skildpadder, frøer – og ikke mindst amerikanske krokodiller samt alligatorer.

Find og book overnatning tæt på Everglades Nationalpark.

Det følsomme økosystem har i mange år været truet af udslettelse pga. både stor landbrugsdrift med dertil brug af sprøjtemidler samt de større og større bysamfund i denne del af Florida, som har bevirket afvanding af området for at sikre drikkevand. Siden slutningen af 1990’erne er fokus heldigvis blevet rettet på at beskytte Everglades fra udtørring, og redde det frodige sumpområde via store naturgenopretningsprojekter.

Det koster $30 (2023) at køre i bil ind i nationalparken og indgangbilletten er gyldig i 7 dage ved alle indgange til parken.

Hvad skal man se i Everglades Nationalpark?

Der er tre indgange til Everglades Nationalpark. Hovedindgangen finder du på den østlige side af parken ved Homestead på State Road 9336. Den nordlige indgang – som også hedder Shark Valley indgangen – ligger ved hovedvejen US-41 og indgangen til parken fra Golfkysten er at finde i Everglades City.

Ernest F. Coe Visitor Center

Ernest F. Coe Visitor Center – et godt sted at starte besøget i Everglades Nationalpark.

Find og book guidede ture i Everglades.

Ernest F. Coe Visitor Center
Ved hovedindgangen til Everglades National Park på State Road 9336 finder du besøgscentret kaldet Ernest F. Coe Visitor Center. Her kan du få detaljeret information om parken inklusiv oversigtkort samt en plan over de daglige ture med en park-ranger – hvilke er gratis, når indgangen til parken er betalt.

Det er også ved Ernest F. Coe Visitor Center den ca. 60 km lange landevej gennem Everglades Nationalpark starter. På vejen mod Flamingo, som ligger for enden af landevejen, kommer du forbi adskillige stier, hvor du kan stoppe og udforske områderne nærmere. Stierne er nemme og kørestolsvenlige – husk blot insektspray, da Everglades – især om sommeren – kan byde på en hel del myg i mange afskygninger.

Anhinga Trail
Ligemeget om du har få timer eller flere dage til dit besøg i Everglades kan den korte gåtur Anhinga Trail på ca. 1,2 km. varmt anbefales. Du finder Anhinga Trail efter ca. 6 km kørsel fra Ernest Coe Visitor Center.

Anhinga Trail Everglades

Anhinga Trail i Everglades.

Denne korte sti er en af de mest populære i parken, idet du oftest vil få mulighed for både at se alligatorer, skildpadder og masser af forskellige fugle så som anhinga (amerikansk slangehalsfugl), fiskehejre og andre vadefugle. Turen starter ved Royal Palm Visitor Center, og du går på både asfalteret sti samt træbro ovenpå sumpområdet.

Gumbo Limbo Trail
Ved Royal Palm Visitor Center finder du også Gumbo Limbo Trail, som fører dig ind i et tæt bevokset område, hvor du via små plancher langs stien får udførlig information om de blomster, planter og træer der passeres. Den korte sti befinder sig i bevoksningens skygge og er således en modsætning til Anhinga Trail, som mere er en sti ovenpå sumpområdet.

Shark Valley
Ved den nordlige indgang til Everglades Nationalpark kan du enten gå, leje cykler eller tage den åbne sporvognsbus – Tram Tours – ind i nationalparken via Shark Valley Loop Road. Det er en ca. 20 km rundtur, hvor du specielt på første del af turen kan opleve alligatorer meget tæt (og nogle gange på) selve stien, der gåes og cykles på. Halvvejs på ruten kommer du til et fugletårn – Shark Valley Observatory Tower – som kan bestiges.

Everglades Shark Valley

Alligator på stien ved Shark Valley Loop Road.

Tager du Tram Tour i Shark Valley vil en meget velinformeret guide – som ligeledes er en god fugle-spotter – fortælle og områdets natur og forskellige dyr, som lever både i luften, på jorden og i vandet.

Pa-hay-okee Trail
En observationsplatform finder du ved Pa-hay-okee Trail, som ligger efter ca. 20 km kørsel midt imellem Ernest F. Coe Visitor Center og Flamingo. Her får du et fint panorama overblik ud over store dele af vådområdet.

Flamingo
For enden af den ca. 60 km lange vej fra den østlige indgang til nationalparken ligger til den meget lille ”by” Flamingo. Eneste overnatningsmulighed her er på Flamingo Campgrounds, hvor du enten kan sætte telt op eller benytte et autocamper site. Tag evt. en bådtur med Everglades National Park Boat Tours, som bringer dig endnu nærmere Everglades specielle natur og fauna.

Fra Flamingo kan du også tage vandreturen Coastal Prairie Trail, som er en ca. 12 km lang tur (hver vej) stik vest ud til Club House Beach, som er en naturcampingplads med mulighed for teltovernatning. Her bliver du belønnet med flot udsigt til Florida Bay – husk at købe en campingtilladelse – backcountry permit – såfremt du overnatter på campingpladser i Everglades.

Everglades City
I den nordvestlige del af Everglades National Park ligger byen Everglades City. Her finder du bl.a. overnatningsmuligheder, butikker, tur-arrangører, udlejning af kanoer og kajakker samt Gulf Coast Visitor Center. Denne indgang til nationalparken foregår udelukkende via vandvejen – så enten via leje af kano/kajak eller ombord på en guidet bådtur for at opleve naturen på tæt hold.

Wilderness Waterway i Everglades
Er du interesseret i kano- og kajaksejlads kan den ca. 160 km lange vandrute Wilderness Waterway, som ligger langs parkens vestlige kyst ud til den Mexicanske Golf, være et interessant bekendskab. Mange tager blot en dag eller to i kano/kajak og zig zagger rundt i området og nyder det interessante scenarie inden de returnerer til udgangspunktet. Andre – mere erfarne sejlere – tager hele turen fra Everglades City i den nordvestlige del af Everglades NP til Flamingo i den sydligste del – for de erfarne er det en tur på ca. 8 dage.

Chickee camp site Everglades-Nationalpark

Chickee camp site i Everglades Nationalpark.

Der er rige muligheder for kano- og kajaksejlere at campere på naturcampingpladser langs vandruten, og der findes tre forskellige kategorier af de primitive camp sites:

Ground sites – ligger i små bugter tæt på mangrove bevoksninger, hvor der er fast jord hævet over vandet.

Beach sites – pladserne ligger på kyststrandene ud mod Den Mexicanske Golf.

Chickee sites – består af hævede træplatforme og de ligger i bugter og langs floder, hvor det ikke er muligt at komme på fastland.

For at campere i Wilderness Waterways kræves en Wilderness Permit, som du kan købe online. Prisen er 21$ (2023). Derudover kommer et campinggebyr på $2 (2023) per person/dag.

Se guide for Wilderness camping inkl. liste over campingsteder.

Airboat i Everglades
De fladbundede propelbåde – kaldet airboats – er en populær attraktion i Everglades. Med en stor flypropel bagpå og kaptajnen siddende højt på båden suser propelbåden afsted med mellem 4 og op til 30 passagerer. Mange forskellige arrangører af ture med de populære propelbåde tiltrækker hver år tusinder af besøgende.

Airboats ture er en kombination af adrenalin-tur og sightseeing på floderne nord for nationalparken, hvor propelbådene pga. deres flade bund kan sejle i meget lavvandede områder.

Airboat tur Everglades

Tur med airboat i Everglades.

De larmende propelbåde er ikke tilladt inde i selve Everglades National Park, så de opererer i sumpområderne umiddelbart nord for parken. Langs hovedvejen US-41, som forbinder Miami på østkysten med Naples på vestkysten af Florida, finder du stribevis af udbydere af propelbåd-ture.

Der er ikke nogen garanti for at se alligatorer på airboatture i Everglades, og mange kritikere mener da også, at larmen fra de store motorer får de sky dyr til at gemme sig. Ørepropper udleveres gratis inden turen.

Relaterede artikler:

Book oplevelser i Everglades, Florida: