Lidt historie om Californien

Californien som selvstændig stat i USA

Da Mexico blev uafhængig i år 1821 blev Californien en del af Mexico. De spansk-oprettede missionsstationer på USA’s vestkyst overgik til den mexicanske regering, og det blev forbudt for missionærerne at udbrede deres budskab.

Mexico og USA bekrigede i årene 1846 – 1848 hinanden pga. grænsestridigheder – i første omgang mellem Mexico og Texas. Området blev dog hurtigt udvidet og krigshandlingerne omfattede således også Californien, New Mexico og størstedelen af Arizona. Mexico havde indtil da herredømmet over disse områder, men tabte efter ca. to års krig mod den amerikanske overmagt. Krigshandlinger var i Californien primært koncentreret i den sydlige del, men heldigvis ikke den blodigste af slagsen.

USA erobrede således de nævnte områder og i begyndelsen af 1848 blev en fredserklæring mellem Mexico og USA underskrevet, og USA betalte 15 millioner dollars for de erobrede områder.

Den 9. september 1850 blev staten Californien via USA’s Congres officielt dannet og oprettet som den 31. stat i USA.

Californien guldfeber

Guldfund i Californien.

Gold Rush / Guldfeberen i Californien

I januar 1848 blev der for første gang fundet guld i Californien og nyheden om fundet spredtes langsomt. Indtil slutningen af 1848 var det primært folk fra Californien, fra nærliggende amerikanske stater samt Mexico, som rejste til bjergkæden Sierra Nevada for at lede efter guld.

I løbet af 1849 blev nyheden kendt over resten af verden og der ankom nu store flokke af lykkeriddere, som valgte at tage til Californien og grave efter guld. Guldgraverne blev kaldt ”forty-niners” (49’er); som San Francisco’s amerikanske fodboldhold stadig hedder; og kom fra det øvrige USA samt fra både Latinamerika, Australien, Europa og Kina.

På nedenstående billede er fremhævet guld-områderne i Californien. Det første guld blev fundet i Coloma ved American River i Sierra Nevada og i 1850 blev der ligeledes fundet større guldmængder i det nordlige Californien.

California Goldfields

I løbet af få år bragte guldfundene ekstra ca. 300.000 folk til Californien; mange guldgraver-byer skød op og eksempelvis steg indbyggertallet i San Francisco fra ca. 200 i år 1846 til ca. 36.000 i år 1856.

I begyndelsen af Gold Rush blev guldet primært fundet i floderne, men allerede i starten af 1850’erne kunne der ikke vaskes mere guld derfra.

Adskillige mineselskaber blev stiftet og de begyndte at gennemgrave både bjergskråninger og floder for at lede efter det kostbare metal, hvilket på få år resulterede i katastrofale problemer pga. tilmudrede floder, ødelagt landbrugsjord og oversvømmede byer.

Ligeledes blev det oprindelige folk i Californien – indianerne – hårdt ramt af guldfeberen. Deres traditionelle måder at skaffe mad på via landbrug, jagtmarkerne og fiskeri i floderne blev kraftigt forringet pga. guldgravernes overgreb på naturen. Nogle indianere reagerede ved at angribe guldgraverne og gengældelses-aktioner blev foretaget, hvilket resulterede i massakrer på indianske lejre og deraf død og ødelæggelse. Mange indianere, som undslap massakrerne, fik meget svært ved at overleve pga. den manglende adgang til føde og led sultedøden.

Da det største guld-eventyr var ovre i slutningen af 1850’erne forlod guldgraverne langt de fleste guldgraver-byer og kun bygninger stod tilbage og vidnede om guld-eventyret.

Man kan stadig besøge spøgelsesbyer, som de forladte guldgraver-byer ofte bliver benævnt, og danne sig indtryk af hvordan livet var for guldgraverne i de ca. 10 år den største guldfeber rasede.

Pga. historikken omkring de store guldfund har Californiens kælenavn i mange år været The Golden State.

Californien efter de store guldfund

Californien blev aldrig det samme efter de store guldfund, og faktisk blev der også fundet store mængder af sølv i den sydlige del af Californien i 1880’erne. Markedsprisen på sølv faldt dog forholdsvis hurtigt og i midten af 1890’erne var der således minimal fortjeneste på udvinding af sølv.

Efter guldfundene blev Californien kendt over hele verden som mulighedernes stat, og det solrige område med den frugtbare jord virkede som en magnet for mange mennesker både i og udenfor USA.

Tilflytningen til Californien fortsatte i stor stil og med etableringen af den første jernbane som forbandt vestkysten med østkysten i 1869, fortsatte folk med at strømme til Californien. Staten udviklede sig til et meget givende landbrugsområde og ikke mindst produktionen af korn, grønsager, uld, nødder og frugt (primært appelsiner) var indtægtkilder for mange tilflyttere til den gyldne stat.

Op igennem det 20. århundrede accelererede migrationen til Californien – fra 1900 til 1965 steg Californiens indbyggertal således fra under en million mennesker til ca. 18,5 mill. Siden 1962 har Californien været den folkerigeste stat i USA.

Læs også: Fakta om Californien

Begivenheder i Californiens historie:

 

År Begivenhed
1542 Portugeseren Juan Rodriquez Cabrillo kommer som den første hvide mand til Californien.
1769 Den første af i alt 21 spanske missionsstationer bliver grundlagt i San Diego.
1821 Mexico opnår selvstændighed fra Spanien og Californien bliver en provins i Mexico.
1848 Krig mellem USA og Mexico og USA overtager Californien. Det første guldfund ved John Sutter savværk i Coloma; Sierra Nevada. Det bliver begyndelsen på det store Gold Rush i Californien.
1850 Californien bliver officielt den 31. stat i USA.
1869 Den første amerikanske transkontinentale jernbane etableres mellem vestkysten i Californen og østkysten i New York.
1890 Den første national park i Californien bliver Sequoia National Park. Kort tid herefter oprettes også Yosemite National Park.
1906 Stort jordskælv rammer San Francisco området – 8,3 på Richterskalaen. 826 personer omkommer og ca. 300.000 mister deres hjem.
1927 I San Diego færdigbygges flyet Spirit of St. Louis, med hvilket Charles Lindbergh som den første krydser Atlanterhavet.
1962 Californien er nu den folkerigeste stat i USA – ca. 17 mill. indbyggere.
1965 Ungdomsoprøret og deraf følgende Hippiebevægelse ser sin start på Berkeley University of California. Baggrunden er kritikken af Vietnamkrigen, racismen, stormagternes våbenkapløb, det kapitalistiske samfund mv. San Francisco bliver hippiernes hovedstad.
1968 Ronald Reagan bliver guvernør i Californien – indtil 1975. USA’s præsident 1981-1989.
1977 Første masseproducerede PC – Apple II – står klar i Silicon Valley.
1989 Endnu et stort jordskælv rammer San Francisco området – 7,1 på Richterskalaen. 63 personer omkommer og skælvet er skyld i materielle skader på ca. 6 mia. $.
1992 Efter det video-filmede politi-overfald på afro-amerikaneren Rodney King i Los Angeles bliver de voldssigtede betjente frikendt og dette starter utallige voldsepisoder i L.A. 54 personer omkommer og utallige ejendomme og butikker ødelægges.
1994 Jordskælv rammer Los Angeles – 6,6 på Richterskalaen. 55 personer omkommer og der er skader for ca. 10 mia. $.
1995 O.J. Simpson bliver frikendt for dobbeltmordet på hans kone og hendes ven efter en lang retssag i Los Angeles. Retssagen kunne følges live på TV og fik kæmpe mediebevågenhed.
2000 IT-boblen brister med deraf følgende stærkt faldende aktiekurser. Silicon Valley bliver hårdt ramt og mange IT-virksomheder mister investorer og medarbejdere + ejere bliver arbejdsløse.
2003 Arnold Schwarzenegger (Republikaner) – tidligere filmstjerne og Mr. Universe – bliver valgt som Californiens guvernør efter blot 62 dages erfaring med politik.
2006 Californien vedtager – med Schwarzenegger som primus motor – vidtrækkende initiativer for at mindste udslip af drivhusgasser. I stor modstrid til Republikanerne i administrationen i Washington.
2011 Demokraten Jerry Brown bliver valgt som guvernør i Californien – og genvalgt i 2014.
2019 Demokraten Gavin Newsom bliver valgt som guvernør i Californien.

 

Video: California History: How did California become a State?

Relaterede artikler og links

Book oplevelser i Californien

Lidt historie om Florida – oversigt over udvalgte begivenheder i Floridas historie

Del Californien rejsetips i Facebook gruppe – Rejs dig rig i USA

Californien roadtrip – en introduktion