Vejr og klima i Californien

Californien dækker over et stort område, som både inkluderer en lang Stillehavskyst, mange bjergområder og ørkener. Der er derfor stor forskel på vejr og klima i de forskellige områder af Californien.

Generelt falder der mest nedbør i den nordlige del af staten i forhold til den sydlige, og temperaturerne varierer mere inde i landet end ude ved kysten. Ligeledes har bjergområderne inde i landet stor indflydelse på klimaet i Californien.

Klima Californien

Bjergområde i Californien.

Klima Californien – langs Californiens Stillehavskyst

Især om sommeren er der stor forskel på temperaturen afhængig af, om du befinder dig tæt ved kysten eller længere inde i landet. Langs Stillehavskysten – lige fra Crescent City i nord og til San Diego i syd – gør den relativ kolde Californiske Havstrøm sit til at temperaturerne ikke ryger helt i toppen af skalaen. Den nordlige del af kyststrækningen har moderate sommertemperaturer med et gennemsnit på ca. 17 gr. C som højeste dagtemperatur. I San Diego i den sydlige del af Californiens Stillehavskyst ligger den gennemsnitlige højeste sommertemperatur på ca. 25 gr. C.

Forskellen på sommer og vinter temperaturne ved Stillehavskysten er ikke store; eksempelvis oplever Los Angeles området en gennemsnits-forskel på blot 8 gr. – 20,5 gr. C i gennemsnit om sommeren og 12,5 gr. C om vinteren.

Ligesom med temperaturerne er der også store forskelle i nedbørsmængder afhængig om du er i den nordlige eller sydlige kystregion i Californien. I Crescent City lyder den gennemsnitlige årlige nedbørsmængde på hele 2170 mm, i San Francisco 538 mm og i San Diego 262 mm.

Den Californiske Havstrøm bringer køligt havvand i sydlig retning langs den Californiske kyst, og den kolde havstrøm gør at orkaner og tropiske cykloner mister deres energi, inden de når Californien.

Havstrømmen er også skyld i, at man ofte oplever tåge langs kysten – ikke mindst om foråret og sommeren. Når varm og fugtig luft blæser ude fra Stillehavet over den kolde havstrøm tæt på den californiske kyst, bliver vestenvinden afkølet nedefra og dug bliver dannet, hvilket resulterer i tåge. Golden Gate strædet ved San Francisco er et naturligt ”hul” i kystlinjen, og det gør at tågen ofte vælter ind netop her og indhylder den populære Golden Gate bro og San Francisco mange timer om året. Når tågen når ind over den varme landjord bliver den opløst.

Golden Gate tåge

Tågen ved Golden Gate.

Stillehavskysten kan være et meget vindblæst sted, og ikke mindst nord for San Francisco kan du opleve en rå klippekyst og et barskt kystklima. Det er ikke så mærkelig, at Stillehavskysten i Californien er et paradis for mange erfarne surfere, som elsker gode bølger at boltre sig på.

REJSETIP: Find billigt hotel i Californien.

Klimaet længere inde i landet

Når du bevæger dig længere ind i landet og væk fra Stillehavskysten stiger temperaturen generelt om sommeren, mens du om vinteren vil opleve lavere temperaturer end tæt på kysten. Der er således større variation i temperaturerne inde i landet afhængig om det er sommer eller vinter. Eksempelvis i byen Fresno, som ligger centralt i Californien, vil gennemsnitstemperaturen i januar ligge på ca. 8 gr. C, mens den i juli ligger på ca. 28 gr. C.

Ligesom i kystregionen falder der mere nedbør i den nordlige del og ikke mindst har bjergene inde i landet stor indflydelse på de klimatiske forhold. I den midt-østlige del af Californien ligger Sierra Nevada bjergkæden, som strækker sig over 650 km. fra nord til syd. Her vil du opleve at der falder megen nedbør i form af sne i vinterperioden og når den fugtige vestenvind rammer bjergkæden vil den blive afkølet og bevirke kraftige regnskyld på den vestlige side af Sierra Nevada. Især sidst på vinteren og om foråret kan smeltet sne fra bjergene i kombination med kraftige regnskyld medvirke til oversvømmelser i floderne i dette område.

Øst for Sierra Nevada derimod vil du om sommeren finde nogle af de tørreste og varmeste steder i hele verden! I Death Valley ørkenen, som ligger sydøst for Sierra Nevada, og som nogle steder ligger over 80 meter under havets overflade, er der flere gange målt temperaturer på over 50 gr. C om sommeren.

Death Valley ørkensand

Ørkensand i Death Valley.

Death Valley er omgivet af bjerge og det gør at de kolde vinde bliver fanget og nedbør er der praktisk talt intet af i denne ørken om sommeren. Death Valley har verdensrekorden i varme – i 1913 blev der målt en temperatur på 56,7 gr. C.

Det kan blive temmelig køligt inde i landet om vinteren – til forskel fra ved Stillehavskysten, hvor den opvarmede vind fra havet gør sit til at det aldrig bliver rigtig koldt.

Vejret i nogle af de større byer i Californien

Se vejrstatistik, aktuelt vejr og vejrudsigt for San Francisco.

Se vejrstatistik, aktuelt vejr og vejrudsigt for Los Angeles.

Se vejrstatistik, aktuelt vejr og vejrudsigt for San Diego.

Se vejrstatistik, aktuelt vejr og vejrudsigt for Sacramento.