Helligdage i USA 2018 og 2019

Helligdage i USA 2018 og 2019

Se oversigt over amerikanske helligdage og feriedage nederst på siden.

I USA findes både nationale helligdage samt lokale mærkedage/fridage i de enkelte stater.

Religiøse helligdage fylder langt mindre i USA end i Europa, og de nationale helligdage er i stedet primært dage, hvor man mindes og hylder historiske mærkedage i USA eller enkeltpersoner, som har haft stor indflydelse på USA’s udvikling og historie.

USA helligdage

Primært historiske mærkedage er helligdage i USA.

På de nationale helligdage har offentlig ansatte overvejende fri, dog kan de enkelte delstater beslutte deres egne regler for fridage. Langt de fleste delstater anerkender de nationale helligdage, men der er undtagelser. Bl.a. anerkender Texas ikke Columbus Day som officiel fridag, hvorimod de har stats-feriedage fredagen efter Thanksgiving Day samt 2. juledag.

De fleste delstater følger desuden kutymen, at falder en helligdag i weekenden, vil de statsansatte i stedet få en fridag enten fredagen før helligdagen eller den efterfølgende mandag.

Private virksomheder i USA er ikke forpligtet til at afholde helligdage. Det er dog almindeligt, at virksomheder lukker ved de helt store højtidligheder. På de nationale helligdage holder størstedelen af de amerikanske banker også lukket. I USA holder størstedelen af forretningerne lukket Thanksgiving Day, Independence Day, Påskedag og Juledag.

Oversigt over helligdage i USA 2018 og 2019

2018 Helligdag / Fridag2019
1. jan.
mandag
Nytårsdag
I USA er der ikke samme tradition for privat affyring af fyrværkeri nytårsaften som i Danmark, men man samles ofte med familie og venner for at fejre nytårsskiftet. Offentlige ansatte har fri om mandagen såfremt nytårsdag ligger i weekenden.
1. jan.
tirsdag
15. jan.
mandag
Martin Luther King Day
Ligger altid 3. mandag i januar. Kings rigtige fødselsdag var 15. januar, og for at mindes borgerrettighedsforkæmperen underskrev Ronald Reagan i 1983 lovforslaget af Martin Luther King Day, som skulle ligge 3. mandag i januar.
21. jan.
mandag
19. feb.
mandag
Washington's Birthday / Presidents' Day
Ligger altid 3. mandag i februar. Den første præsident i USA George Washington var født 22. februar og for at ære ham og alle efterfølgende amerikanske præsidenter gennem tiderne er den 3. mandag i februar gjort til en helligdag.
18. feb.
mandag
1. apr.
søndag
Påskedag
I USA fejres påsken ikke i samme udstrækning som i Danmark. Påskedag er en national helligdag, og Langfredag er kun i nogle områder i USA en fridag, hvor nogle butikker holder lukket.
21. apr.
søndag
28. maj
mandag
Memorial Day
Ligger altid sidste mandag i maj. Mindedag for de faldne, som er omkommet mens de var i tjeneste ved militæret i USA. På Memorial Day er der mange amerikanere, som besøger kirkegårde og mindesmærker over de faldne soldater, og flere ceremonier afholdes rundt omkring i landet.
27. maj
mandag
4. juli
onsdag
Independence Day / 4th of July
Uafhængighedsdagen er en stor festdag i USA. Over hele landet er der festlige optog og parader, som afsluttes med flot fyrværkeri. Man fejrer at den amerikanske uafhængighedserklæring blev underskrevet 4. juli 1776.
4. juli
torsdag
3. sep.
mandag
Labor Day
Arbejdernes dag ligger altid første mandag i september. Til forskel fra i 1. maj i Danmark fejres Labor Day i USA via en national helligdag.
2. sep.
mandag
8. okt.
mandag
Columbus Day
Ligger altid 2. mandag i oktober. Christopher Columbus, som officielt opdagede det amerikanske kontinent 12. oktober 1492, er denne dag opkaldt efter.
14. okt.
mandag
11. nov.
søndag
Veterans Day
Oprindeligt var Veterans Day en mindedag for afslutningen af 1. verdenskrig på denne dato i 1918. Siden midten af 1900-tallet har Veterans Day været en fejring af alle tidligere soldater, som har gjort tjeneste ved den amerikanske hær.
11. nov.
mandag
22. nov.
torsdag
Thanksgiving Day
Ligger altid 4. torsdag i november. Thanksgiving er en stor festdag over hele USA, og mange benytter lejligheden for en ekstra lang weekend ved også at tage fri den efterfølgende fredag. Denne dag kaldes Black Friday.
28. nov.
torsdag
25. dec.
tirsdag
Juledag
I forbindelse med julen er kun 1. juledag en national helligdag i USA.

Hvilket år erklæres jul for officiel helligdag i USA?
Julen blev først erklæret som officiel helligdag i USA i 1870
25. dec.
onsdag

Relaterede artikler:

Martin Luther King Day

Memorial Day

Independence Day / 4th of July

Labor Day

Denne artikel er senest opdateret i