Shopping i USA – lav moms i mange stater

USA er et shoppingmekka, og udbuddet af varer er overdådigt. Shopping i USA er for mange turister en del af ferien, når turen går over Atlanten. Blot at gå en tur i et større amerikansk supermarked kan være en oplevelse i sig selv.

2023 opdatering – Er det stadig billigt at shoppe i USA?
Grundet høj dollarkurs samt høj inflation i USA er det aktuelt mindre fordelagtigt at shoppe i USA sammenlignet med tidligere år, men man kan stadig finde gode tilbud, og i mange amerikanske stater er momsen fortsat meget lav – se også oversigt over momssatser i USA nederst i denne artikel.

Gå eksempelvis ned gennem udvalget af morgenmadsprodukter i et stort amerikansk supermarked, og du vil opleve en større udfordring mht. at udvælge det cornflakes produkt, som børn eller den øvrige familie vil have til morgenmad :-).

Læs også: Rejs dig rig i USA – bedste rejsetips i Facebook gruppe

Samme oplevelse får du, når du eksempelvis kommer ind i en større amerikansk sportsforretning og går igennem skoafdelingen.

Shopping i USA

Kæmpe udvalg i USA – her en sneakers butik i New York.

Mange udnytter rejsen til USA til at købe billige jeans, sneakers, kosmetik produkter og meget mere – læs meget mere om billige varer i USA i artiklen Hvad er billigt i USA.

Factory outlets i USA

I USA finder du de store factory outlets, som er større områder, hvor alle de store mærkevarer har butikker. I outlets sælger de forskellige mærker deres varer direkte til forbrugerne uden mellemled, og det er ikke usædvanligt at finde varer som er nedsat 30 – 70%. Det er ikke altid de nyeste kollektioner og modeller du finder i outlets, men oftest vil du kunne foretage nogle rigtig gode ferie-indkøb i outlets i USA.

Faktisk er der mulighed for at få extra rabatter i factory outlets – læs artiklen Opnå de bedste priser i outlets i USA.

Amerikanske outlet områder ligger udenfor centrum af byerne og tæt på motorveje, så det er nemt for besøgende at komme til og fra de kæmpe indkøbsområder.

Factory Outlet USA

Typisk outlet område i USA – her Las Americas Premium Outlets syd for San Diego.

Naturligvis finder du også de store fastfood kæder ved de amerikanske outlets, og butikskæder med mange forskellige mærkevarer er også at finde.

Nogle af de største mærker og butikskæder du finder i factory outlet områder er Levi’s, Nike, Converse, Vans, Adidas, Calwin Klein, Columbia, Clarks, Timberland, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Gap, Coach, Sunglass Hut, Samsonite og mange flere.

Premium Outlets and The Mills dækker over USA’s førende outlet områder, og du kan finde info om de forskellige outlets beliggenheder mv. på denne søgeside for Premium Outlets i USA.

Butikskæder med mærkevarer til nedsatte priser

Flere butikskæder i USA fokuserer på at have lave omkostninger og derved tilbyde så billige produkter som muligt. Et par af de udbredte butikskæder er:

Ross Dress For Less er en forretningskæde, som virker discountagtig, når du kommer ind i butikken pga. de lange tøjstativer på række efter række. Priserne er meget lave, og du kan finde et bredt udvalg af mærkevarer indenfor både tøj, sko og ofte også rygsække, tasker, kufferter mv.

Ross Dress For Less

Ross Dress For Less – Shopping i USA når det skal være ekstra billigt.

Burlington Coat Factory er butikker, som kan være lidt svære at finde pga. de meget anonyme facader. Masser af tøj og sko i discountagtige lokaler, men med meget rimelige priser. Flere forskellige mærkevarer.

Old Navy er en kæde, som har specialiseret sig i fritidstøj – denim, t-shirts, sandaler og meget mere. Hovedsageligt egne mærker – og billigt ift. kvaliteten af varerne.

Varehuskæder og shopping malls – shopping i USA

Mens de store outlet områder ligger udenfor byerne, vil du kunne finde masser af indkøbscentre / shopping malls i byerne. Ofte er shopping malls i USA bygget op omkring en eller flere af de største varehuskæder i USA.

Nogle af de største varehuskæder inkluderer:

  • Macy’s
  • Nordstrom
  • Bloomingdale’s
  • Lord & Taylor
  • J.C. Penney

Ligesom i outlet områderne vil du i varehuse og shopping malls i USA kunne gøre favourable indkøb, og ligesom i Danmark er der meget ofte nedsatte priser ifm. både højtider, ferier, jubilæer mv.

Mall of America

Mall of America i Minneapolis – inklusiv tivoli for de utålmodige – shopping i USA.

Adskillige shopping malls i USA inkluderer 300-500 butikker, og derudover finder du også både biografer, bowlinghaller samt mange flere underholdningstilbud i forbindelse med de store indkøbsområder.

Nogle af de største shoppings malls i USA finder du her:

  • Mall of America i Minneapolis, Minnesota
  • King of Prussia Mall i Philadelphia, Pennsylvania
  • South Coast Plaza i Los Angeles, Californien
  • Aventura Mall i Miami, Florida

Moms / sales tax i USA

Når man ser på priser på tøj, sko, elektronik mv. i butikker i USA, skal man huske at priserne er uden lokal moms – kaldet sales tax i USA. Det betyder, at der skal tillægges mellem 0% og ca. 10% til de priser, som varerne er prissat til. Sales tax er dog ikke gældende på fødevarer i langt de fleste delstater.

Sales tax er forskellig fra delstat til delstat, og for at gøre det endnu mere indviklet er sales tax delt op i både stats sales tax og county sales tax. Der gælder således en sales tax i hver delstat og derudover har de enkelte counties (amter) mulighed for at tillægge deres egen county sales tax oveni statens sales tax.

Sales tax i delstater i USA

Herunder gennemsnits sales tax (moms) per 2023 (inkl. både stats og county sales tax) for udvalgte delstater i USA:

Alabama: 9,25%

Arizona: 8,37%

Californien: 8,82%

Colorado: 7,78%

Delaware: 0%

Florida: 7,02%

Georgia: 7,40%

Hawaii: 4,44%

Idaho: 6,02%

Louisiana: 9,55% (topscorer)

Maine: 5,50%

Massachusetts: 6,25%

Mississippi: 7,07%

Nevada 8,23%

New Hampshire: 0%

New Mexico: 7,72%

New York: 8,52%

Oregon: 0%

South Dakota: 6,40%

Tennessee: 9,55% (topscorer)

Texas: 8,20%

Utah: 7,19%

Vermont: 6,30%

Wyoming: 5,36%

District of Columbia (federal district): 6,00%

Få et overblik over alle delstaters gennemsnitlige sales tax per 2023.

Delstater i USA uden moms (sales tax)

Læg mærke til at hverken Delaware, New Hampshire, Oregon – og de fleste områder i Montana – ikke lægger moms på varerne, så i disse delstater betaler man præcis, hvad der er angivet på prisskiltene.

Relaterede artikler: