Key West

Oplev Caribien i USA! Små 170 km er afstanden mellem Havana på Cuba og det amerikanske kontinents sydligste punkt i Florida – Key West.

Key West sunset

Solnedgang i Key West.

Det er imidlertid ikke blot beliggenheden, som gør Key West til den amerikanske pendant til Caribien! Stemningen i den populære ferieby/ø vækker i høj grad minder om den caribiske afslappede og løsslupne atmosfære, og Key West er således en mærkbar modsætning i forhold til det til tider hektiske “normale” USA.

Find og book overnatning i Key West

Mange alternativt tænkende personer samt minoritetsgrupper har i årenes løb fundet vej til den frisindede by. Du vil således kunne støde på både gamle hippier, kunstnere, bumser, bikere, bohemer og mange flere under dit besøg i Key West.

For at komme til det alternative sted sydvest for sydspidsen af Florida skal du ud på en imponerende køretur via Overseas Highway (US-1). Vejen strækker sig over ialt 42 lave broer, hvoraf den længste af dem – Seven Mile Bridge – er 11 km lang.

Key West US-1

Overseas Highway – US-1.

Den nyeste Seven Mile Bridge stod færdig i 1982 og overtog trafikken fra den gamle bro, som stadig kører parallelt med den nye, men som led skade pga. flere orkaners kraft. Oprindeligt var den gamle bro en jernbanebro, men efter omfattende ødelæggelser i 1935 pga. orkaners hærgen, blev den ombygget til bilbro og blev benyttet indtil 1982. Idag kan man cykle eller gå på den gamle bro – og den benævnes ofte som verdens længste fiskermole.

Florida Keys består af en ø-række på over 400 øer, og under køreturen på den godt 200 km strækning fra fastlandet, ender du til sidst i Key West – den sydvestligste af øerne.

Øerne kaldes i daglig tale The Keys, og den flotte Overseas Highway følger The Florida Reef, som er Nordamerikas eneste koralrev.

Hvad skal man se i Key West?

Flere af de lokale beboere i Key West er mindre glade for de mange turister, som hvert år finder vej til dette specielle sted i USA. Den kommercielle turisme mærkes ikke mindst, når cruiseskibene dagligt lægger til i havnen, og turisterne vælter ind i byen.

Cruise gæsterne bruger eftermiddagen på at besøge de larmende barer og turist-fælder på Duval Street for til sidst at købe den traditionelle t-shirt på Mallory Square og derefter vende tilbage til cruiseskibet igen om aftenen. Disse besøgende når ikke at opleve den særlige atmosfære, som så mange lokalbeboere faldt for, da de flyttede hertil.

Key West Old Town

Key West Old Town.

For at opleve den særlige atmosfære skal du bevæge dig ned ad nogen af sidegaderne til Duval Street i Old Town. Tag nogle rolige slentreture i kvartererne og mærk den tilbagelænene livsstil, som stadig eksisterer lidt væk fra turistgaderne. Tag et smut ind på de lokale barer i de små hyggelige gader og fald i i snak med lokale konkylier – conchs – som de fastboende kaldes.

Find og book overnatning i Key West Old Town

Ernest Hemingway Home and Museum

Den mest kendte beboer byen har haft er den amerikanske forfatter Ernest Hemingway, som boede her fra sidst i 1920’erne til sidst i 30’erne. Hans toetagers bolig i spansk kolonistil kan besøges, og du kan komme på guidet rundvisning og høre historier – inklusiv nogle røverhistorier – om forfatteren og hans tilbagelænede liv i Key West.

Hemingway Home Key West

Ernest Hemingway Home and Museum.

Oplev ligeledes de mange katte, som holder til i og omkring Hemingways bolig – forfatteren var meget glad for katte og flere af kattene skulle være efterkommere af Hemingways egne katte. Hvis du er heldig kan du få øje på nogle katte med hele 6 tæer på hver pote!

Historien fortæller, at Hemingway engang fik en hankat foræret af en kaptajn, som lagde til i Key West – og katten havde såmænd 6 tæer på hver pote. Dette fysiologiske fænomen skulle således være givet videre til hankattens mange efterkommere, hvor nogle af dem stadig holder til ved Hemingway Museet.

Se også Hemingway’s berømte gamle skrivemaskine, som står i arbejdsværelset – på denne skrev han flere af hans kendte romaner, mens han boede i byen.

Harry S. Truman Little White House

Præsident Truman, som sad i præsident-embedet 1945 – 1953 benyttede ofte den afslappede atmosfære i byen til at koble af fra sin hektiske dagligdag i Washington. Little White House blev hans hus i Key West kendt som, og han opholdte sig sammenlagt 175 dage i løbet af hans 8 års præsidentperiode.

Truman Little White House

Harry S. Truman Little White House.

Mange år inden Truman begyndte at benytte huset som sit Little White House fungerede bygningen som kommando central for den amerikanske flåde i det allersydligste Florida.

Afskillige amerikanske præsidenter efter Truman har benyttet Key West Little White House – både Dwight Eisenhower, John F. Kennedy og Jimmy Carter.

Staten Florida overtog bygningen i 1987 og frem til 1990 blev en gennemgribende renovering foretaget. I 1991 blev dørene åbnet for offentligheden og Harry S Truman Little White House Museum så dagens lys. Det er desuden muligt at leje huset til receptioner, bryllupper mv.

Oplev Harry S. Truman Little White House med guided tour
(Klik og bestil på forhånd)

Fort Zachary Taylor Historic State Park

Den bedste strand i Key West ligger på øens sydvestligste punkt. I strandparken Fort Zhachary Taylor Historic State Park kan du både fiske, cykle, vandre, bade, solbade samt tage en tur i et historiske fort. Det koster $6 at komme ind i parken med bil og $2 for cyklister / gående.

Fort Zachary Taylor Historic State Park

Fort Zachary Taylor Historic State Park.

Kun ca. 3 km fra centrum af byen ligger statsparken, hvor du finder stranden med det hvideste sandstrand og turkisblå vand. Tag evt. grillmad med i en kølertaske og lidt grillkul og benyt de offentligt tilgængelige grillpladser rundt omkring i parken. Besøg også fortet fra 1850, som bl.a. blev benyttet under Den Amerikanske Borgerkrig – se Guide-USA artikel: Lidt om Floridas historie

Bådture og snorkling i Key West

Den suveræne beliggenhed med vand til alle sider og med frit udsyn mod vest gør sejlture i Key West til en oplagt aktivitet under besøget. Mange turselskaber i byen tilbyder bådture med enten sejl- eller motorbåd, kajakture, snorklingture og ikke mindst solnedgangs-cruises / sunset cruises.

Key West snorkling

Snorkling er populært ved Florida Keys Reef.

Næsten alle snorklingture foregår ved Florida Keys Reef, som er det flotte koralrev langs Florida Keys, og både erfarne og nybegyndere udi snorkling kan være med pga. det oftest stille og klare vand .

Solnedgang på Mallory Square

Et meget populært sted at se solnedgang i Key West er på Mallory Square, som ligger med fri udsigt ud til Den Mexicanske Golf. Hver aften søger mange turister hertil for at deltage i Sunset Celebration, som starter ca. 2 timer inden solen nedgang.

Mallory Square Key West

Solnedgang ved Mallory Square.

Gøglere, gadekunstnere, kunst- og håndværksudstillere blandet med mobile mad- og drikkevogne er bl.a. hvad du kan opleve under Sunset Celebration. Det er en stort turistmagnet, og ikke mindst mange besøgende fra cruiseskibene gør, at Mallory Square kan være godt fyldt op med mennesker sidst på eftermiddagen og aftenen.

Find og book overnatning tæt på Mallory Square i Key West

Oplev nattelivet i Duval Street

Den mest kendte – og måske berygtede – gade i byen er Duval Street. Barer og souvenirbutikker ligger side om side – ikke mindst i den nordligste ende af gaden. Flere kopibands leverer musikken på gadens udskænkningssteder og den mest kendte bar – Sloppy Joe’s Bar – er verdensberømt som Ernest Hemingsways foretrukne værtshus.

Sloppy Joes Bar Key West

Den populære Sloppy Joe’s Bar.

Fakta er dog at Sloppy Joe’s Bar, da Hemingway besøgte den, lå et helt andet sted – nemlig på Greene St., hvor udskænkningsstedet Captain Tony’s Saloon idag ligger. Captain Tony udmærker sig iøvrigt ved at have bh’er hængende ned fra loftet i lokalet. Du finder ofte levende musik i Sloppy Joe’s Bar – se mere på Sloppy Joe hjemmeside.

Southernmost Point

En af de mest populære “udflugtmål” i Key West er ud til bøjen, som markerer det sydligste punkt for det kontinentale USA. Det er bedst at komme tidligt på formiddagen for ellers kan der være kø for at tage billedet med bøjen ved siden af dig.

Southernmost Point Key West

Southernmost Point.

Key West Cemetery

Hvor ellers end i denne alternative amerikanske by er en kirkegård en stor turistattraktion. I den gamle bydel på Passover Lane ligger den gamle kirkegård fra 1847, hvor alternative tekster på gravsten og alternative mindesmærker findes.

Key West Cemetery

Kirkegården i Key West.

Rundt på gravstenene i Key West Cemetery vil du kunne læse skrifter som “I told you I was sick” eller “At least I know where he’s sleeping tonight” og ligeledes vil se en skibsmast ved en grav i stedet for en gravsten.

Shipwreck Museum

Tilbage i 1800-tallet forliste mange skibe, som skulle fra Atlanterhavet og over til Den Mexicanske Golf for at komme til de amerikanske havnebyer vest for Florida halvøen. I farvandet rundt om Key West befinder sig mange spidse revler, som snød adskillige fragtskibe, og værdifulde laster ombord gik tabt i havet.

Key West Shipwreck Museum

Key West Shipwreck Museum.

Det affødte en mindre industri i byen både i form af at hjælpe nødstedte, men også i jagten på værdifulde genstande, som sank ned i havet. På Shipwreck Museum kan du høre mange historier om skibsforlisene samt se ting og sager, som er fundet af skattejægere i byen.

Rejsetip: Lej en cabriolet i Florida

Book oplevelser i Key West