Juneteenth – ny helligdag i USA den 19. juni

Juneteenth hedder den nyeste nationale helligdag i USA.

Den 19. juni fejres årsdagen for afskaffelsen af slaveriet i USA.

Den nye amerikanske helligdag blev indført i 2021 og afholdes fremover årligt den 19. juni (dog rykkes selve fridagen til fredag eller mandag, hvis den 19. juni falder på en lørdag eller søndag)

Loven om at gøre Juneteenth National Independence Day til en national helligdag blev underskrevet af præsident Joe Biden den 17. juni 2021.

Juneteenth Helligdag USA 19. juni

Den nye amerikanske helligdag fejres den 19. juni.

Hvad betyder Juneteenth?

Juneteenth er en sammensætning af ordene “June” (juni) og “nineteenth” (nittende).

USA’s anden uafhængighedsdag

Juneteenth i USA anses for at være “nationens anden uafhængighedsdag”, der markerer befrielsen af millioner af sorte slaver i USA i 1860’erne.

Denne nye amerikanske helligdag kaldes også Black Independence Day, Freedom Day, Jubilee Day og Liberation Day, og dagen er blevet fejret i mange amerikanske stater i over 150 år.

Den nye helligdag i USA fejres nu i hele landet og markerer en fridag for ansatte i den føderale regering og mange private virksomheder. Skoler holder også lukket på denne dag.

Når Juneteenth falder i en weekend, vil selve fridagen falde den foregående fredag (hvis 19. juni falder lørdag) eller den efterfølgende mandag (hvis 19. juni falder søndag).

Juneteenth – oprindelse

Selv om præsident Abraham Lincoln underskrev Emancipationsproklamationen, der gjorde slaveriet ulovligt i USA, i 1862, tog det mange år at kæmpe for at afskaffe slaveriet.

Texas var den sidste amerikanske stat, hvor afskaffelsen blev formelt erklæret. Den 19. juni 1865, efter at have besat en stor del af byen, gav chefen for Unionens tropper, general Gordon Granger, ordre i Galveston til at befri alle slaver, der stadig var slaver.

Historien om den nye amerikanske helligdag 19. juni.

Denne begivenhed dannede grundlag for Juneteenth fejringen. De første festligheder fandt sted i de følgende år i lokale afroamerikanske samfund og spredte sig langsomt til hele det sydlige amerika og derefter også til andre regioner i USA.

Mange amerikanske stater besluttede at gøre Juneteenth til en statslig helligdag, længe før beslutningen om at inkludere den i kalenderen over føderale helligdage blev truffet.

Black Live Matters og George Floyd

En vigtig drivkraft for den nationale anerkendelse af Juneteenth var Black Live Matters-bevægelsen og begivenhederne omkring George Floyds tragiske død.

Hvordan fejres Juneteenth i USA?

Traditionelt blev Juneteenth fejret ved at samles til et måltid med familie og venner og synge sange, der blev skrevet i slavetiden. Den blev ofte ledsaget af markeder og rodeooptog samt mere formelle festligheder, hvor historiske begivenheder fra borgerkrigen blev genopført, Emancipationserklæringen blev reciteret, eller værker af afroamerikanske forfattere blev læst op sammen.

Da sorte borgere i en tid med raceadskillelse ikke havde lige adgang til offentlige rum, blev Juneteenth-festlighederne oprindeligt begrænset til “sorte” kirker eller jord, som det afroamerikanske samfund havde købt specielt til dette formål.

Det var bl.a. tilfældet i Houston, hvor det afroamerikanske samfund i 1872 købte et 10 hektar stort område specielt med henblik på at fejre årsdagen for slaveriets afskaffelse. Området, der har fået navnet Emancipation Park, er stadig stedet for de mest overdådige Juneteenth-fester i USA.

Med tiden har ferien dog fået en mere universel og multikulturel karakter. Selv om den stadig fejrer afskaffelsen af slaveriet, fokuserer den nu også på at fremme den afroamerikanske kulturarv og fremme en følelse af tilhørsforhold og stolthed blandt den yngre generation.

Sådan blev Juneteenth fejret for første gang som en føderal helligdag (rapporteret af DW News station).

Juneteenth har sit eget flag. Det viser en hvid stjerne, symbolet på Texas, på en blå og rød baggrund, som er en reference til det amerikanske nationalflag.

Juneteenth Flag USA

Flaget blev designet i 1997, og sådan ser den endelige version af Juneteenth-flaget ud efter nogle få justeringer.

Find flere oplysninger om Juneteenth.

Relaterede artikler og links:

Oversigt over alle helligdage i USA

Martin Luther King Day

New York Times: What is Juneteenth? – The History of a Holiday