Bilkørsel og færdselsregler i USA

Det er nemt at køre bil i USA! Der er generelt rigtig god plads på vejene, og der er ikke de store forskelle i færdselsregler i USA i forhold til Europa. Dog er der nogle få undtagelser, som du bør have kendskab til, når du lejer bil i USA.

Færdselsregler kan variere en smule fra stat til stat, og det bedste fif er at spørge ved skranken, når du får udleveret nøglerne til udlejningsbilen, om der evt. eksisterer særlige regler i den pågældende stat, som du bør være opmærksom på.

Se også Find nemt bedste billeje USA.

Vejskilte USA

Rødt lys – ok at dreje til højre

I USA er det i de fleste lyskurver tilladt at dreje til højre ved rødt lys, såfremt der er fri bane. Du skal bremse op ved lyskrydset og sikre dig at du ikke er til gene for andre køretøjer, cykler og fodgængere, inden du foretager højresvinget.

Der kan være opsat skilte ved nogle lyskryds som indikerer ”No turn on red”, og her er det således ikke lovligt at dreje til højre ved rødt lys.

Vær også opmærksom på, at i New York må man ikke dreje til højre ved rødt lys.

Pas på skolebusser i USA

Når du ser en skolebus, som holder stille og har alle sine blinklys i gang skal du stoppe op – også selv om du kører i den modsatte vejbane. Det kan være en dyr forseelse at passere en skolebus, som er ved at læsse børn af og på. Du skal også være opmærksom på, at der ofte er fartbegrænsninger i forbindelse med parker, børnehaver og skoler.

Skolebus School Bus

Hold øje med skolebusser på de amerikanske veje.

3-way eller 4-way stop i kryds uden lyskurver

På mindre veje i forbindelse med kryds, hvor 3 eller 4 veje mødes, er der ofte fuldt stop for alle, og det er den bilist, som først ankom til krydset og stoppede, som har lov til at køre først. Det gælder således om at være opmærksom på, hvornår du stoppede i forhold til de øvrige billister i krydset.

Carpool baner på motorveje

På mange motorveje er der såkaldte “carpool baner” – oftest i den yderste bane i venstre side. Denne må benyttes, såfremt der er mindst to personer i bilen, og er indført for at fremme fælleskørsel og på den måde mindske kødannelser.

Alkohol i bilen

Hvis du køber alkohol, som skal transportere i bilen, er det en regel i flere stater, at flaskerne eller dåserne ikke må være åbnet inde i kabinen. Husk derfor at lægge åbnede flasker og dåser om i bagagerummet inden kørsel.

Overhaling til højre

Når du kører på de store motorveje med 4-8 spor i hver retning tæt på storbyerne, er det tilladt at overhale højre om.

Forskellige hastighedsgrænser i de forskellige stater

I USA vil du opleve forskellige fartgrænser fra stat til stat. Overalt i USA er der god skiltning mht. fartbegrænsninger – og som i Danmark skal du være ekstra opmærksom på lavere fartgrænser ifm. vejarbejde og i områder, hvor der færdes børn.

Generelt om bilkørsel i USA

Amerikanerne kører generelt meget hensynsfuldt og fornuftigt, og du vil opleve at trafikanterne overholder fartgrænserne i højere grad, end det eksempelvis er tilfældet i Danmark. Der er også generelt mere færdselspoliti på vejene i USA, og de er dygtige til at holde sig i skjul – med radaren tændt – selv på mindre trafikerede veje udenfor byerne.

Undgå storbykørsel i myldretiden

Hvis du synes der er meget trafik tæt på de større byer i Danmark skal du opleve en større amerikansk by i myldretiden! Eller også skal du ikke – det kan i hvert fald anbefales at undgå at køre i myldretiden i større byer i USA. At sidde låst på en motorvej i flere timer er aldrig spændende – så forsøg at undgå kørsel ved storbyer kl. 7-9 og kl. 16-19.

Betaling på motorveje i USA

Antallet af betalingsmotorveje i USA varierer meget mellem de forskellige amerikanske stater. Ligeledes kan der være forskellige variationer i måden at betale vejafgiften på fra stat til stat.

Det kan anbefales at have nogle mønter liggende i bilen til betalingsvejene – ikke alle betalingsstationer er bemandet, så der skal nogle steder blot kastes mønter i en stor tragt indtil der er lagt penge nok til at betale den kørte strækning.

Generelt findes der flere betalingsveje på østkysten end på vestkysten af USA. I Florida er det eksempelvis svært at undgå at komme på betalingsmotorveje – og det kan ikke anbefales at forsøge at undgå Toll Roads pga. den extra tid det vil tage at køre omveje med deraf højere brændstofforbrug til følge.

Færdselsregler: SunPass betalingsveje i Florida

Pga. de mange betalingsveje i Florida anbefales det at have et SunPass i udlejningsbilen. SunPass fungerer ligesom BroBizz i Danmark, hvor der automatisk bliver trukket vejafgift når man kører på en betalingsmotorvej.

Florida Sun Pass

SunPass betalingsvej i Florida.

Florida er langt fremme med at installere fuldautomatisk betaling på Toll Roads, og det betyder at det ikke længere er muligt at betale manuelt med kontanter eller kreditkort, når man benytter mange af betalingsvejene. Såfremt du ikke har SunPass i lejebilen, når du benytter en Toll Road, hvor der ikke kan betales manuelt, bliver der sendt en opkrævning til biludlejningsfirmaet. Herefter vil de trække beløbet på dit kreditkort, som du viste ved leje af bilen, og et ekstra – ofte meget højt – administrationsgebyr bliver tillagt også.

Alle biludlejningsselskaber tilbyder at inkludere lejen af et SunPass i den samlede billejepris, men der kan være stor forskel på hvor meget denne tilvalgsydelse koster. De enkelte biludlejningsfirmaer justerer løbende på deres priser, så der kan ikke gives specifik anbefaling om hvem, der er billigst ved leje af SunPass.

Køb selv SunPass i Florida

Det er nemt selv at anskaffe sig et SunPass og indbetale penge på det. Du kan finde SunPass i butikskæder som Walgreens og Publix. Der findes både den billige klistermærke-version til ca. $5 (2020), som ikke kan genbruges samt versionen til ca. $20 (2020), som kan flyttes over i en anden bil, og genbruges næste gang du besøger Florida.

Når du har købt SunPass download’er du SunPass App til din mobil, opret din profil og overfør et beløb i app’en. Til sidst registrerer du lejebilens nr.plade, og derefter kan du benytte betalingsvejene i Florida – og løbende holde øje i app’en hvor meget du har brugt.

Bemærk at den officielle SunPass hjemmeside blokkerer de fleste IP-adresser fra Europa, og kan derfor kun benyttes via VPN.

Relaterede artikler og links

Book billeje i Florida

Book billig overnatning i Florida

Find de bedste oplevelser