Fakta om Californien

På denne side har vi samlet væsentlige fakta om Californien.

Indbyggertal

(2021): Ca. 40 mill. indbyggere. Californien er den folkerigeste stat i USA.

Californiens Areal

424.000 km2. Californien er den 3. største stat i USA. (Danmark = 43.000 km2).

Sacramento regeringsbygning

Californiens regeringsbygning i Sacramento – State Capitol.

Hovedstad i Californien

Sacramento – ca. 509.000 indbyggere (2020).

Californiens største byer

Los Angeles: ca. 3,9 mill. indbyggere (2020)

San Diego: ca. 1,4 mill. indbyggere (2020)

San Jose: ca. 1 mill. indbyggere (2020)

San Francisco: ca. 875.000 indbyggere (2020)

Økonomi i Californien

Ca. 3 billioner USD (2020) årligt bruttonational(stat)produkt (BNP) gør Californien til verdens 5. største økonomi i 2020 og udgør ca. 14,6% af USA’s samlede BNP.

Hovederhvervene i Californien

Turisme, IT-sektor (Silicon Valley med Apple, Google, Facebook osv.), Film (Hollywood mm.) + TV + musik, bioteknologi, byggeri, landbrug og industri.

Turisme Californien

Californiens fantastiske natur tiltrækker hvert år masser af turister.

Californiens økonomi idag

I begyndelsen af 1900-tallet dannede især olieindustrien fundament for den økonomiske vækst i Californien. Ifm. 2. verdenskrig var det primært den tunge industri i Californien, som vækstede. Våben, krigsskibe, militærfly, transportfly mv. blev i stor stil produceret og også efter afslutningen af krigen var der mange arbejdspladser i militær-industrien pga. den kolde krig mellem øst og vest.

Fra 1960 og frem til midten af 80’erne blev der i Californien investeret meget i rumfartsindustrien – ikke mindst pga. ”rumkapløbet” med Sovjetunionen.

Filmbyen Hollywood begyndte så småt at forme sig fra 1912 til 1920, hvorefter filmbyen i Los Angeles i 20’erne oplevede sin første succestid med amerikanske stumfilm, som hurtigt blev populære også i resten af verden. Se mere om Hollywood.

Underholdningsindustrien og turisterhvervet har generelt haft rigtig gode tider fra 1960’erne til nu. National- og statsparker som Yosemite National Park, Sequoia National Park, Death Valley National Park, Redwood National State Parks og Big Sur Region State Parks tiltrækker hvert år millioner af naturglade mennesker.

Ligeledes ligger verdenskendte forlystelser som Disneyland, Universal Studios, SeaWorld m.fl. også i Californien og er alt sammen medvirkende til at turist- og underholdningsbranchen er det mest indbringende erhverv i Californien i dag.

IT industrien i Californien er primært beliggende i Silicon Valley umiddelbart syd for San Francisco. Stanford University ligger i hjertet af Silicon Valley og har i mange år udklækket talenter, som via kreativitet og mange timers hårdt arbejde har opnået stor succes indenfor IT-branchen. Siden starten af 1980’erne har denne branche også været et af de økonomiske lokomotiver i Californien.

Fakta om Californien – Befolkningssammensætning

I sommeren 2015 boede der for første gang flest folk med latinamerikanske rødder i Californien. Tendensen har været klar i mange år og jvf. officiel folketælling i 2015 boede der 15 mill. latinoer og 14,9 mill. med anden baggrund end latinamerikansk.

En fremskrivning af befolkningsgrupperne til 2020 viser at latinoer her vil udgøre 41%, hvide med anden baggrund end latinamerikansk 36%, asiater 13% og sorte 6% af befolkningen i Californien.

Set med danske øjne har Californien været den fortrukne stat i USA at slå sig ned i. Der bor ca. 250.000 dansk-amerikanere i Californien, efterfulgt af Utah som den næstmest populære stat med 150.000 personer med danske rødder.

Send os gerne forslag til flere fakta om Californien eller del dine betragtninger i vores USA FB Gruppe.

Læs også artikel om vort bud på Top 5 seværdigheder i Californien.

Relaterede artikler og links: