Amerikansk fodbold – det skal du vide om USAs mest populære sport

Amerikansk fodbold er, på trods af lidt tilbagegang for nylig, stadig USAs ynglingssport at se på fjernsynet. USAs mest populære sport handler da også om meget mere end rå muskelkraft og flotte cheerleaders – det er en del af den amerikanske sjæl.

amerikansk fodbold

USAs mest populære sport – amerikansk fodbold.

Hele 37 procent af amerikanerne mente i 2018, at amerikansk fodbold var den bedste sport at følge med i hjemmefra, mens 11 procent valgte basketball og ni procent syntes, at baseball var den bedste tv-sport.

Mens basketball og baseball bliver nappet i hælene af en anden sport, så ser amerikansk fodbold ud til at ligge sikkert og trygt på førstepladsen som USAs mest populære sport. Skal man rigtig lære amerikanerne at kende, er det altså en god idé at lære deres yndlingssport at kende. Og det skal nok blive sjovt, for amerikansk fodbold handler om langt mere end det, der foregår på banen.

Læs også om Danskere i amerikansk fodbold

Hvordan fodbold blev amerikansk

For første gang nogensinde truer “europæisk” fodbold de tre vaskeægte amerikanske tv-sportsgrene, da ‘soccer’ toppede listen for hele syv procent af de amerikanere, der blev spurgt. Selvom begge idrætsformer har “fodbold” i navnet, så minder amerikansk fodbold umiddelbart mere om på rugby. Man må tage bolden i hænderne og løbe med den, og som vi alle ved fra film, så er sporten en del mere kropslig og voldelig end fodbold normalt er.

Faktisk skal man helt tilbage til de tidligste former for rugby og fodbold for at forstå amerikansk fodbold. Fodbold begyndte i England helt tilbage i 1100-tallet, hvor to engelske nabolandsbyer ville kæmpe om at vinde en tidlig form for bold tilbage til deres landsby fra en midterlinje. Helt op til 800 mennesker kunne deltage, og reglerne var forskellige fra by til by. Mange af spillene mindede højst sandsynligt mere om moderne rugby end fodbold, og rugby hedder egentlig “rugby football” den dag i dag. Fodbold og rugby var altså mere eller mindre samme sport i mange år, indtil man fra cirka 1830erne bestemte sig for, at man i Rugby måtte løbe med bolden i hænderne, mens en rival, Eton, kun tillod spillerne at spille med fødderne. Så var både fodbold og rugby i gang.

Tidlige former for fodbold nåede også til de amerikanske universiteter, hvor blandt andet Princeton, Rutgers og Yale universiteter bød på fodbold. På Harvard begyndte en tradition, der hed “Bloody Monday” helt tilbage i 1827, hvor de studerende mødtes til en gang fodbold, der endte i blodige slagsmål. Efter nogle år og eskalerende skader blev traditionen forbudt, og det var først mange år senere, at fodbold fik lov at komme tilbage. Omkring 1870 blev former for tidlig fodbold spillet på alle de store amerikanske universiteter, og det var også her, at spillet gradvist forandrede sig og blev til amerikansk fodbold, specielt takket være Yale Universitetets Walter Camp, der fik sat spillereglerne mere eller mindre på plads og regnes for amerikansk fodbolds fader.

USAs mest populære sport

Rå muskelkraft er en del af amerikansk fodbold.

The name of the game – USAs mest populære sport

Der er lidt flere regler og komplikationer i amerikansk fodbold, men basalt set mødes 11 spillere på hver side og de skiftes til at tage offensiven i fire gange et kvarter. For angrebssiden gælder det om at erobre den andens bane med mindst ti yards per gang. Man får fire forsøg (“downs”) til at komme forbi det andet hold og nå de ti yards videre. Hvis man formår det, får man yderligere fire downs til at kæmpe sig det næste stykke ned ad banen. Formår man det ikke, er det det andet holds tur. Der er selvfølgelig ekstra regler – f.eks. er der forskellige point afhængigt af, hvilken form for down man laver, hvor et touchdown udløser hele seks point, hvis man får bolden hele vejen ned bag det modsatte holds mållinje. Man kan også, som i Rugby, score et ekstra point eller to ved at sparke bolden igennem målstængerne efter et touchdown.

Det vigtigste ved at se USAs mest populære sport er nu ikke, at du forstår alle reglerne – og det skal i øvrigt nok komme nemt nok, hvis du først begynder at se det, for amerikansk fodbold er ikke en specielt kompliceret sport. Det vigtigste er, at du forstår alt det, der ligger omkring selve spillet. Amerikansk fodbold er kæmpestort. Det er kæmpestort på alle niveauer, og mange unge spillere selv på semi-professionelt niveau har en kæmpe følgerskare.

Super Bowl

Selv nede i de lokale opgør bliver kampene til store show, hvor kampene startes med musik og cheerleaderopsætninger. Men når man helt op på professionelt niveau og spille for et af de store hold som New York Giants eller Dallas Cowboys så er oplevelsen helt ud over det spekulære. Den årlige liga The National Football League (NFL) kulminerer hvert år i verdens mest sete enkelt-dags sportsbegivenhed, Super Bowl, hvor de to bedste hold mødes og fire kvarter strækkes til et hel-aften event. Ifølge Variety blev 2018s Super Bowl sendt i 170 lande, og opnåede et gennemsnit på 104 millioner seere.

Læs også Hvor kan man se Super Bowl i Danmark

Mange af dem er nok ligeså spændte på årets underholdning som selve spillet i finalen i USAs mest populære sport. Mens de mange lange pauser blandt andet bruges til at genopfriske mad og drikke for tilskuerne på stadium, så lanceres der nye, store reklamer og sketcher i pauserne for tv-tilskuerne, der nærmest er blevet deres eget show i sig selv. Det største underholdningselement under Super Bowl – bortset fra spillet selv – sker dog i form af musikindslag. Hvert år synges Super Bowl på bedste amerikanske maner i gang med den amerikanske nationalsang, leveret af en af USAs største sangstemmer. Popsangerne Whitney Houston og Beyoncé og operasangeren Renée Fleming har for eksempel sunget Super Bowl i gang.

Det største musikshow må man vente helt til “half time” på. Til gengæld får man så også underholdning for alle pengene, som da Justin Timberlake i 2004 hev dragten af Janet Jackson, hvilket skabte furore i USA. Siden da har internationale superstjerner som Paul McCartney, Prince, The Who og Lady Gaga nået igennem half time-showet uden yderligere “wardrobe malfunctions”.

amerikansk fodbold stadion

Amerikansk fodbold stadion.

En del af den amerikanske sjæl

Som Jyllandsposten forklarer, så anses Super Bowl efterhånden nærmest som en uofficiel helligdag i USA, og hele seks procent af amerikanerne melder sig syge fra arbejde dagen efter showet. Måske får du lyst til at gøre det samme i år, hvis du lader dig rive med i dette gennemamerikanske fænomen. Ned bets på sport er Kansas City Chiefs favorit, med odds 1.79, til at vinde Superbowl 2020, når de møder San Francisco 49ers i finalen start Februar.

Vælg et hold, sæt nogle Budweisers i køleskabet og smæk bagdelen i sofaen den 2. februar 2020 (eller om morgenen den 3. februar i Danmark) og lad dig underholde.