Veterans Day – tidligere amerikanske soldater æres og fejres på Veteranernes dag

En af de mange historiske minde-/ mærkedage i USA er Veterans Day, som hvert år falder på den 11. november.

Veterans Day i USA

Fejring af militær-veteraner på Veterans Day i USA.

Tidligere en mærkedag for afslutningen af 1. Verdenskrig

Oprindeligt var dagen en fejring af afslutningen på 1. Verdenskrig, som officielt fandt sted 11. november 1918 ifm. underskrivelsen af våbenstilstanden mellem Tyskland på den ene side og USA og dets allierede på den anden side. Indtil midten af 1900-tallet blev dagen kaldt Armistice Day / våbenhvile-dag.

I 1954 blev det imidlertid vedtaget af det officielle Amerika – med præsident Dwight D. Eisenhower i spidsen, at mærkedagen skulle ændre navn til Veterans Day og fremover være en årlig mærkedag, hvor man i landet ærer alle militær veteraner i USA.

Hvordan fejres Veterans Day i USA?

På Veterans Day kan man opleve store parader i de større byer over hele landet. Den største begivenhed for mange er den årlige ceremoni, hvor præsidenten deltager og lægger en krans ved Den Ukendtes Grav på militærkirkegården Arlington i Washington D.C. Dette arrangement bliver sendt på direkte tv og foregår kl. 11 om formiddagen.

Se video nedenfor, hvor amerikanske militær-veteraner fortæller om deres personlige forhold til Veterans Day. Se også hvorledes de ikke-mobile veteraner får mulighed for at deltage i en parade til ære for dem på en helt speciel måde.

Skadede veteraner deltager i parade via Virtual Reality.

Hvad er forskellen mellem Memorial Day og Veterans Day i USA?

Til forskel fra Memorial Day i USA, hvor amerikanerne mindes alle de faldne, som er omkommet under militær tjeneste, er Veterans Day en fejring og æring af alle – nulevende som døde – som har gjort tjeneste ved det amerikanske militær. Dette være sig både i krigs- og fredstid.

Veterans Day Parade

Masser af parader i de større byer i USA på Veterans Day.

Vidste du at…
Danmark har også en særlig dag, som minder om Veteran’s Day i USA?

Den 5. september har Danmark officiel flagdag for Danmarks udsendte. Dagen hylder således de danskere – mænd som kvinder, som yder eller har ydet en indsats i verdens konfliktområder.

Flagdagen for Danmarks udsendte blev besluttet af den danske regering i 2009 og blev højtideligholdt første gang samme år.

Veteranernes dag i Solvang

Veteranernes dag fejres normalt også i den danske by Solvang i Solvang Veterans Memorial Hall.

Relaterede artikler og links: