Halloween i USA

En af de storslåede amerikanske traditioner du skal opleve i guds eget land er halloween i USA. Masser af pynt, lys, gys, slik og meget mere er en stor del af fejringen af højtiden. Kommercielt er halloween i USA i vor tid faktisk den andenstørste begivenhed – kun overgået af julen.

Halloween i USA

Masser af gys og udsmykning under halloween i USA.

Køb Halloween udstyr online i Danmark

Udvalgte danske webshops med Halloween udstyr og hurtig levering i Danmark.

Hos danske Coolshop kan man købe kostumer, masker m.v.

Hos danske Moreland kan man købe græskar figurer til haven.

Hos danske Gucca kan man købe bøger, film, legetøj og halloween dekorationer.

Trods navnet kan man hos danske Juleeventyr også købe udstyr til halloween.

Hvad er halloween?

Halloween er en tradition, som oprindeligt kom til Amerika med udvandrere fra Irland. Den kan spores mere end 2000 år tilbage til en keltisk skik, som hed Samhain. Samhain var dels en fejring af høstens afslutning / overgangen fra lys til mørk tid samt en aften og nat, hvor man ærede årets døde, og hvor de afdødes ånder blev sendt videre til deres næste liv.

Der blev under Samhain brændt bål og tændt lys i udhulede roer for at holde onde og mørke kræfter borte og for at lede ånderne fra de afdøde på rette vej. Folketroen var, at der på netop dette tidspunkt – overgangen mellem 31. oktober og 1. november – var kontakt mellem de levendes og dødes verden.

Halloween Samhain

Under Samhain drog man de onde ånder væk med bål.

De uhyggelige og til tider skræmmende udklædninger og events, som idag præger halloween, refererer således til den oprindelige Samhain, hvor de mørke kræfter – i form af spøgelser, genfærd og onde ånder – skulle holdes væk, mens der blev taget afsked med ånderne fra det forgangne års døde.

Roerne, som oprindeligt blev udhulet og sat lys i, er for mange år siden blev erstattet af græskar, og det har resulteret i en stor græskar-produktion i USA og efterhånden også i store dele af den øvrige vestlige verden.

Hvorfor hedder det Halloween?

Da kristendommen vandt frem blev den oprindelige keltiske fejring efterhånden smeltet sammen med de kristnes allehelgenshøjtidelighed.

Den kristne højtid allehelgen er det tidspunkt på året, hvor man mindes de døde, som er gået bort i det forgangne år. På engelsk er allehelgen = All Hallows, og allehelgensaften – All Hallows’ Eve – er således med tiden blevet til halloween.

Fejring af halloween i USA idag

Halloween i USA fejres altid 31. oktober – dagen før allehelgensdag 1. november.

Der er en helt særlig stemning i USA under halloween, og mange familier går all-in, når der skal foretages græskarudskæringer og pyntes op i både hus og have.

Fantasifulde udskårne græskar.

Mange starter forberedelserne til halloween allerede i starten af oktober med både indkøb af pynt, kostumer og slik.

Ofte tager familien på tur ud til en græskarfarm og finder netop de græskar, som de vil udskære og sætte lys i. Det er en hyggelig familie-begivenhed, som både store og små sætter stor pris på.

Mange skoler og børneinstitutioner har tradition for at afholde arrangementer med græskar-udskæring – pumpkin carving – og der gives priser for de bedste græskar-udformninger.

Der bliver ligeledes arrangeret masser af arrangementer i forbindelse med halloween i USA – både privatfester og offentlige arrangementer.

Halloween aften 31. oktober

“Trick or Treat” vil blive hørt millioner af gange om aftenen 31. oktober under halloween i USA. Det betyder kort og godt “giv slik eller der bliver ballade”.

Halloween Trick or Treat

Masser af små slikglade monstre på gaderne under Halloween i USA.

Både små og store børn i fantasifulde udklædninger og gyselige masker går rundt og banker på døre denne aften for at få slikposen fyldt op. Mange huse har forberedt sig på besøg af de fantasifulde væsner og arrangerer gys og overraskelser, når der kommer gæster.

TIP: Køb Halloween udstyr online i Danmark

Traditionen med fejring af halloween har efterhånden bredt sig til mange lande, og også i Danmark ses masser af oplyste græskar rundt omkring i landet i forbindelse med halloween. Ligeledes går der også masser af zombier, skeletter, onde klovne og meget andet rundt i byerne halloween aften.

Relaterede artikler og links:

Jul i USA

Oversigt over alle helligdage i USA