Ja, man bruger i allerhøjeste grad aprilsnar i USA – vær derfor meget varsom med alt hvad du ser, hører og læser den 1. april i USA.

Aprilsnar i USA

Humor er temaet for prima aprilis, der på latin betyder “1. april”, og traditionen med aprilsnar er også kendt i USA, hvor den kaldes April Fools’ Day eller April Fool’s Day, og hvor practical jokes og pranks kan forventes.

Aprilsnar i USA

Aprilsnar i USA. Den 1. april fejrer amerikanerne April Fools’ Day.

Det er en sand kunst at lave practical jokes og pranks og at blive snydt den 1. april i USA, både blandt familie, venner og kolleger og i større målestok i medierne.

Amerikanske tv-stationer og aviser er på forkant og forsøger at smugle mindst én absurd – og usand – nyhed ind i deres daglige indhold.

Hvor kommer traditionen med aprilsnar fra?

Det er svært at sige, hvorfor næsten hele den vestlige verden fejrer aprilsnar.

Mange historikere mener, at oprindelsen til “sjov helligdag” ligger i reformen af den europæiske kalender i det 16. århundrede. Ifølge den julianske kalender, der tidligere blev brugt, begyndte året den 1. april.

Efter indførelsen af den gregorianske kalender, som stadig anvendes i dag, blev nytårsfesten flyttet til den 1. januar. Da nyheder spredte sig meget langsommere dengang end i dag, var nogle mennesker i Europa i mange år efter reformen stadig uvidende om den, mens andre af traditionsbevidsthed ignorerede den nye kalender, og nogle fejrede stadig nytår den 1. april, hvilket gav dem selv tilnavnet “aprilsnar”.

Andre beretninger tyder imidlertid på, at traditionen med at lave numre den 1. april allerede eksisterede længe før kalenderreformen. Det nævnes f.eks. i Chaucers “Canterbury Tales” fra 1392, hvor en ræv narrer en hane til at tale om den ikke-eksisterende dag “32. marts”.

Andre teorier går endnu længere tilbage i tiden, nemlig til det gamle Rom, hvor Veneralia-festivalen blev fejret i begyndelsen af april, hvor vittigheder og spøg og skæmt var tilladt og endda velkomne.

Relateret artikel:

Wikipedia – April Fools’ Day / Aprilsnar.

Aprilsnar i USA – practical jokes og pranks

Uanset hvad der er årsagen til aprilsnaren, er det i mange dele af verden en anledning til sjov. Mens langt de fleste vittigheder kun er kendt af deres ophavsmænd eller af de personer, der er berørt af dem, i hjemmet, i skolen eller på arbejdspladsen, kan vi i en tid med universel kommunikation også tale om aprilsnar i det offentlige rum. Dette gælder også i USA.

Lige siden den britiske tv-station BBC i 1957 sendte optagelser af “spaghettitræer”, der gav afgrøder i form af den populære pasta, har de fleste tv-kanaler sat deres seeres opmærksomhed på prøve med ikke altid helt uskyldige vittigheder.

Som et eksempel på, hvordan man ikke laver en vittighed, rapporterede programmet Almost Live den 1. april 1989, at sammenstyrtningen af det berømte Space Needle-tårn i Seattle skabte panik i byen og blokerede telefonlinjerne til byens tjenester i lang tid.

Heldigvis vises sjove og usande oplysninger, som ikke vækker så stærke følelser, regelmæssigt i tv-nyhederne. Du kan også se live, hvordan tv-værter skal håndtere deres vittige kolleger:

Selv vejrmanden er ikke sikker på en aprilsnar.

Berømte amerikanske brands konkurrerer også om at lave den bedste aprilsnar i USA.

Den populære amerikanske Taco Bell-kæde meddelte den 1. april 1996, at den ville købe den historiske Liberty Bell – et symbol på amerikansk uafhængighed – og omdøbe den til Taco Liberty Bell.

Den 1. april 2014 viste den amerikanske magnat Richard Branson også sin humoristiske sans ved at annoncere indførelsen af et innovativt klimaanlæg om bord på sit Virgin Atlantic-flyselskab, som gør det muligt for hver enkelt passager at indstille temperaturen efter eget behov (hvilket naturligvis er umuligt i et relativt lille åbent rum).

Aprilsnar af Richard Branson.

Bedste aprilsnar 2022 i USA

Dette afsnit opdateres den 2. april med den bedste aprilsnar i USA – altså med direkte/indirekte relation til USA på dansk eller engelsk ;o)

Her er nogle kandidater:

Fængselsforbundet: BLIV FÆNGSELSBETJENT OG FÅ EN GRATIS TESLA

Mest opsigtsvækkende aprilsnar i 2021 i USA

I 2021 fik VW i USA fingrene gevaldigt i klemme med en aprilsnar i USA, som ved en fejl blev offentliggjort i en pressemeddelelse til amerikanske medier allerede den 30. marts, så alle troede indledningsvist naturligvis på at Volkswagen i USA ville skifte navn til “Voltswagen” og med fremtidig fuld fokus på produktion af elbiler, hvilket fik VW aktien til at banke i vejret.

Aprilsnar i USA Volkswagen Voltswagen April Fools

Aprilsnar i USA fra Volkswagen i 2021 fik rigtig meget presseomtale

Bedste aprilsnar 2021

Politiken: Forlaget vil ikke brænde nallerne: Uvished om H.C. Andersens kønsidentitet bremser oversættelse i USA.

Relaterede artikler og links:

Oversigt over alle helligdage i USA.

Volkswagen i kæmpe aprilsnar-brøler: Aktiekursen bankede i vejret, eksperter blev narret

Time Magazine: No Kidding: We Have No Idea How April Fools’ Day Started

Denne artikel er senest opdateret: 1. april 2022.