Som noget nyt siden terrorangrebet 9. september 2001 er det nu muligt i en enkelt amerikansk lufthavn at komme med helt ud til gaten uden at have en gyldig flybillet i hånden. Lufthavnen i Pittsburgh i delstaten Pennsylvania har af den amerikanske lufthavnsmyndighed TSA fået lov til at køre et særligt pilotprojekt, som gør det muligt for ikke-rejsende at komme ind gennem sikkerhedskontrollen i lufthavnen.

Pittsburgh Lufthavn

Lufthavnen i Pittsburgh åbner for gæster, som ikke har flybillet.

Fordel for forældre, der sender børn alene afsted med fly fra Pittsburgh Lufthavn

Forældre, som sender deres børn alene ud at flyve for første gang, har således mulighed for at følge børnene helt ud til gaten og tage afsked umiddelbart inden de går ombord på flyet. Ligeledes ved ankomst giver det mulighed for at pårørende tager imod ankomne flypassagerer helt ude ved gaten. Inden terrorangrebet på USA i 2001 var der i flere amerikanske lufthavne mulighed for at komme helt ind i lufthavnen for ikke-rejsende, men det blev der sat en stopper for umiddelbart efter 9/11.

Lufthavnen i Pittsburgh har i længere tid presset på for at åbne lufthavnen for besøgende, og personer som ikke skal aflevere eller hente flypassagerer vil ligeledes få mulighed for at komme ind til butikker og restauranter i lufthavnen. Besøgende får et særligt boardingkort og skal ligeledes kontrolleres i sikkerhedskontrollen ligesom flypassagererne.

Der er i lufthavns- og flybranchen i USA meget delte meninger om dette pilotprojekt i Pittsburgh. Kritikerne mener at det er en stor sænkning af sikkerhedsniveauet, som udelukkende gavner butiks- og restaurationsejerne i lufthavnen. Naturligvis ser forretningerne i Pittsburgh Lufthavn frem til at kunne betjene flere kunder end blot flypassagererne.

I Københavns Lufthavn og i øvrige internationale lufthavne i Europa sætter EU-regler en stopper for, at noget lignende vil kunne indføres i europæiske lufthavne. Her skal alle, som ikke arbejder i lufthavnen, have gyldig rejsedokumentation på sig for at komme ind til sikkerhedskontrollen.

Det er endnu uvist om tiltaget med at åbne op for gæster uden flybilletter vil brede sig til flere lufthavne i USA.

Denne artikel er senest opdateret: 23. oktober 2017.