En ny dansk billedbog for børn ”Rejsen til New York – dengang og nu” fortæller historien om to piger, der begge skal rejse fra Danmark til New York – med 120 års mellemrum.

Nora, i 2024, glæder sig til at rejse med sin mor på ferie til den spændende amerikanske storby. Anna, omkring år 1900, skal udvandre til Amerika med sin familie og skal bl.a. sige farvel til sit hus og sine bedsteforældre.

Bestil “Rejsen til New York – dengang og nu” online:

Bogen kan i skrivende stund købes billigst online hos Bog & Idé for DKK 299,95 inklusiv fragt: Link til Bog & Idé

Bogen er skrevet af danske Catrine Kyster, der er bosat i USA. Den nye bog er udkommet på forlaget Gads Børnebøger.

Rejsen til New York - dengang og nu | Catrine Kyster

Rejsen til New York – dengang og nu er en ny dansk børnebog om New York.

Bogen er ideel til børnefamilier, der planlægger en rejse til USA

Bogen er især for børn på cirka 4-10 år og er oplagt både til børnefamilier, der planlægger en rejse til USA, og til dem, der gerne vil fortælle børnene om et vigtigt kapitel i Danmarkshistorien – og i mange familiers egen historie.

Da udvandringen til Amerika var på sit højeste, købte cirka hver tiende dansker en enkeltbillet til udlandet, hvor de især håbede på bedre økonomiske vilkår.

”Mange børn vil kunne spejle sig i Noras rejse i bogens nutid. Man pakker kufferter og skal ud at flyve, og man tager på sightseeing og tager billeder med sin telefon. Annas rejse viser kontrasten til gamle dage. Dengang ejede børn ikke så mange ting, og det tog over to uger at rejse med skib fra København til New York.

Men den allerstørste forskel er selvfølgelig, at Anna som udvandrer skal sige farvel til en hel masse, som hun vil savne, mens Nora er turist i USA og kommer hjem igen,” fortæller Catrine Kyster, forfatteren til bogen, der selv er dansker bosat i USA.

Hvem er Catrine Kyster?

Catrine Kyster flyttede til USA for cirka 20 år siden, da hun forelskede sig i en amerikaner, og hun har boet i New York, Oklahoma og i dag South Carolina. Som uddannet journalist har hun i USA bl.a. arbejdet med kommunikation og oversættelse, og i 2020 færdiggjorde hun en amerikansk mastergrad i public history med fokus på formidling af historie og dansk-amerikansk immigrationshistorie.

”Som historiker med en stor interesse for den danske udvandring til Amerika var det superspændende at arbejde med at formidle den historie i børnehøjde i en billedbog. Og som udvandrer i nutiden var det meget meningsfyldt at fortælle om, hvordan det at rejse ud er vildt spændende og fyldt med nye oplevelser – men at det også kan være forbundet med et stort savn, når man bliver boende langt væk fra der, hvor man er vokset op.”

Catrine Kyster er født og opvokset i Thisted i Thy og bor nu i Myrtle Beach, South Carolina – en meget populær standferiedestination for amerikanere.

Catrine er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og har mastergrader i international kommunikation og historie. Hun har bl.a. skrevet historiske artikler til dansk-amerikanske tidsskrifter og noveller til danske ugeblade og antologier, og hun er aktiv i mange dansk-amerikanske grupper online.

Vidste du at…
Catrine deltager også aktivt i vores Facebook Gruppe:
Facebook gruppe med USA rejsetips: REJS DIG RIG I USA
Gruppen er åben for alle, og Catrine og gruppens øvrige medlemmer deler løbende oplevelser i USA og besvarer gerne spørgsmål.

Catrine Kyster, USA

Mere om Catrine Kyster

Website: www.catrinekyster.com
Instagram: @CatrineKyster
Facebook: @CatrineKyster

Fakta for børn om de danske udvandrere til Amerika

”Rejsen til New York – dengang og nu” er udkommet på Gads Forlag, er på 48 sider og illustreret af Signe Gabriel, der ligeledes er dansker.

Bogen kan bruges til højtlæsning for de yngste og læsning på egen hånd for lidt ældre børn.

Køb bogen online hos Bog & Idé med fri fragt

Hvis du er bosat i USA kan bogen med fordel købes via Scandinavian Butik.

Bagest i bogen er der to sider med fakta om de danske udvandrere, der både søgte mod landbruget på prærierne og mod storbyerne som New York. New York er stadig en magnet for både fastboende danskere og turister, og byen havde tidligere både dansk alderdomshjem, dansk avis, dansk atletikklub, flere danske kirker, og mange danske loger og klubber.

Catrine Kysters 5 tips til børnefamilieferien i New York:

Guide USA har stillet følgende spørgsmål til Catrine Kyster:

Hvad er dine personlige bedste tips til danske børnefamilier, der rejser på ferie i New York?

Her følger Catrines 5 tips til ferie med børn i New York:

New York med børn rejsetip 1: Legepladser

Lav en rute gennem Central Park fra legeplads til legeplads. Stil sulten eller den søde tand med en pretzel eller is fra en af de mange food trucks. Der er også nogle rigtig gode legepladser uden for Central Park. Cirka 20 minutters gåtur fra Times Square, i et boligkvarter ved Hudsonfloden, har den amerikanske kunstner Tom Otterness skabt en kæmpestor tegneserieagtig bronzeskulptur af en mand, der ligger ned – og skulpturen er samtidig en rigtig flot og sjov legeplads. Man kan kravle op i hovedet på manden, og benene er en rutsjebane.

”Evelyn’s Playground” på Union Square har en rigtig sjov stor metal-halvglobus, der ikke er så let at bestige, som det umiddelbart ser ud til. Og kun fem minutters gang derfra ligger den børnevenlige restaurant Max Brenner, hvor der er chokolade i alting – selv pizzaerne – og chokolade flyder i rørene gennem restauranten.

New York med børn rejsetip 2: Butikker

De store butikker ved Times Square er dyre, og det er ikke let at komme ud af dem uden at købe noget, men de altså sjove – både for børn og for voksne med legebarnet i behold – for eksempel Disney-butikken, M&M’s-butikken og Hershey-chokolade-butikken.

New York med børn rejsetip 3: Broadway shows

Der er masser af gode, børnevenlige musicals på Broadway – og om onsdagen og i weekenderne kan man finde ”matinee shows” – forestillinger, der starter tidligere på dagen – kl. 13, 14 eller 15.

New York med børn rejsetip 4: Museer

De store, kendte museer som f.eks. The American Museum of National History har masser at se på for børn, men en af vores families favoritter i den lidt lettere genre er det noget mindre ColorFactory, hvor der blandt andet er et kæmpe boldbassin med plads til mange familier og et rum, hvor man kaster med alt det konfetti, man har lyst til, og ikke skal rydde op bagefter. Man kan tage en masse sjove fotos undervejs gennem den interaktive udstilling og samtidig lære noget om farver.

For de lidt større børn, der kan noget engelsk, giver et besøg på The Tenement Museum med en guidet, interaktiv rundtur i en gammel lejlighed et godt indblik i, hvordan immigranter levede i gamle dage i New York. Man kan gå fra The Tenement Museum til ColorFactory på cirka 25 minutter gennem det hyggelige Soho. Begge steder er det en god ide at booke på forhånd.

Og hvis I tager ud og ser Frihedsgudinden, så spring ikke det lille, gratis museum om frihedsgudinden over – der er flere sjove ting at se.

New York med børn rejsetip 5: Transport

Det er ofte hurtigt og let at tage subway’en, men overvej også at tag en bus. Man kan se en hel masse mere ud ad vinduerne, og for nogle børn kan busserne virke lidt mindre overvældende end subway’en.

Rejsen til New York – dengang og nu | Video introdution


Ny bog: Rejsen til New York – dengang og nu (The Journey to New York – Then and Now)

Relaterede artikler og links:

Artikel i Nordjyske: Catrine forelskede sig i den flotte politimand fra Brooklyn. Men alting har sin pris

Denne artikel er senest opdateret: 11. juli 2024.