Corona-virus har lukket rejser til USA midlertidigt ned. Se løbende COVID-19 risiko USA information og nyheder nedenfor.

Coronavirus i USA – se sundhedsfaglig estimation af, hvor længe smitte findes på overfalder og i luften i rum, hvor der har været smittede.

Denne artikels formål er at klæde folk på med information om emnet COVID-19 smitte risiko i USA.

COVID 19 risiko USA - Information før du rejser

Hvis man ikke er sikker på, om man kan rejse til USA i 2020-2021 med den omfangsgribende spredning af COVID-19, håber vi at denne oversigt er en hjælpende hånd. God information er afgørende for en behagelig ferie eller forretningsrejse til USA. Herunder samler vi vigtig information om rejseanbefalinger og inkluderer desuden masser af links til nogen af de mest oplysende hjemmesider under nyhedssektionen.

Løbende nyheder om COVID-19 udbrud i USA

Her opdaterer vi COVID-19 risiko USA relaterede nyheder. Vi poster væsentlige nyheder, som de kommer ind:

13. april – Dr. Fauci siger at tidligere indsats ville have reddet liv.
– til Trump-lejrens store fortrydelse udtalte regeringens toprådgiver i infektionssygdomme Dr. Anthony Fauci d. 12. april at en tidligere indsats i forhold til corona-smitte ville have reddet amerikanske liv.

Selv om alle med et minimum af kendskab til spredning af corona-smitte i USA efterhånden vil kunne komme til dén konklusion, holder Trump-administrationen stadig på at have reageret på advarsler i tide.

Per 13. april er der officielt registreret godt 22.000 døde i USA som følge af corona. Det reelle tal er sandsynligvis væsentligt højere, da mange alvorligt syge ikke har kunnet komme i behandling på sygehus og derfor har været tvunget til at blive hjemme.

Se artikel på DR.

25. marts – New York hårdt ramt.
– antallet af smittede stiger eksplosivt i New York. Se artikel på Berlingske.

25. marts – Senatet vedtager økonomisk hjælpepakke på 2000 milliarder USD (2 trillion USD).
– det forventes at Repræsentanternes Hus godkender aftalen. Se artikel på CNN.

16. marts -nye retningslinjer for forsamlinger i USA, anbefaling: undgå barer og restauranter.
– se de seneste tiltag på CNN.

15. marts – “US will have to hunker down more”.
– Dr. Anthony Fauci, Head of National Institute of Allergy and Infectious Deceases (NIAID) har udtalt til NBC at han anbefaler at USA’s myndigheder går langt mere ‘aggressivt’ til værks med tiltag til at inddæmme coronavirus smittespredning. Den kendte immunolog anbefaler at man gør som i Europa og går i 14-dages ‘lockdown’. Se interview med Dr. Anthony Fauci. Se også video med Dr. Fauci nedenfor.

13. marts – Trump erklærer national nødsituation i USA.
– hvilket giver adgang til flere økonomiske midler og mulighed for flere tiltag på føderalt plan. Se mere på JP. Trump er under pres fra mange sider for at reagere for sent og for ikke i tide at tage COVID-19 truslen alvorlig.

13. marts – Hvorfor har USA ikke testet flere for coronavirus?
I USA har man længe været gevaldigt bagud med at teste for coronavirus. Det har givet et andeles utilstrækkeligt grundlag for vigtige beslutninger i forbindelse med at inddæmme coronasmitte. Se artikel på The Atlantic.

13. marts – Danmark lukker grænserne fra lørdag d. 14. marts 2020 kl. 12.
– alle danskere, der er på rejse i udlandet, opfodres til at vende hjem hurtigst muligt. Mere information på DR. Alle danskere, som kommer senere hjem, får dog også lov at komme ind. Se også link til udenrigsministeriets hjemmeside i nyhed fra 12. marts.

12. marts – Udenrigsministeriet fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til USA.
– se rejsevejledning på Udenrigsministeriets hjemmeside.

12. marts – Trump lukker grænsen for europæiske besøgende i USA.
– dog ser det ud til at besøgende fra Storbritannien undtages. Blokering af rejsende fra Europa varer i 30 dage og træder i kraft fredag d. 13. marts. Se artikel på DR.

11. marts – antal smittede med Corona-virus runder 1000 i USA.
– antal smittede i USA ventes at eksplodere i de kommende dage, da antallet af test for smitte i USA hidtil har været meget lavt og efter mange eksperters mening utilstrækkeligt.

10. marts – manglende løn ved sygdom et stort problem i USA.
– 7 ud af 10 lavtlønnede i USA får ingen betaling eller løn under sygdom. Det viser sig at være et stort problem under corona virus epidemien, hvor folk, der arbejder eksempelvis i restaurationsbranchen kan vælge at tage på arbejde, selv om de er syge eller i karantæne. Se artikel på USA Today.

9. marts – CDC anbefaling til amerikanere om at undgå cruise ship rejser under corona udbrud.
– Der har været flere tilfælde med store cruise linere, hvor smitte har spredt sig ombord på skibe med mange passagerer. Myndighederne har meget svært ved at tackle situationer med mange (potentielt) smittede.

9. marts – CDC advarer ældre og kronisk syge mod lange ‘non-essential’ flyrejser.
– advarsel blev udstedt søndag d. 8. marts i samme meddelelse, som den generelle anbefaling om ikke at tage på cruise (se link). Ældre og kronisk syge bør ifølge CDC også undgå større forsamlinger.

7. marts – New York erklærer ‘state of emergency’.
 – New Yorks guvernør Andrew Cuomo har taget skridt til at New York State erklærer state of emergency efter 76 tilfælde af COVID-19. De øvrige stater i USA ventes at følge efter i de nærmeste dage og uger.

5. marts – Californien erklærer ‘state of emergency’.
– man så allerede i starten af marts mindre spredte udbrud af COVID-19 i Californien. En ‘state of emergency’ giver myndighederne flere redskaber til at inddæmme spredning. Den 5. marts var der kun konstateret ca. 50 tilfælde af coronavirus i Californien.  Den 7. marts havde antallet af smittede i Californien rundet 70 med et enkelt dødsfald. Staten Maryland tog det samme skridt d. 5. marts.

1. marts – Florida erklærer ‘state of emergency’
Floridas guvernør var hurtig til at erklære state of emergency efter kun få bekræftede tilfælde. Turisme spiller en meget stor rolle for staten Floridas økonomi, så man var hurtige til at geare op.  Per 7. marts var 2 personer døde af COVID-19 i Florida; en stat med 21,5 millioner indbyggere.

29. februar – Washington state erklærer ‘state of emergency’
– et alvorligt udbrud af smitte og efterfølgende et tocifret antal dødsfald på et plejehjem fik Washington state på vestkysten til at erklære state of emergency som én af de første stater i USA.

Sundhedsstyrelsen – vigtigste danske information om COVID-19

Det letteste og vigtigste er at besøge www.coronasmitte.dk (det danske politi) eller Sundhedsstyrelsens hjemmeside og følge de råd, som gives.

Hvis man gerne vil følge den internationale udvikling i COVID-19 spredning af smitte, er det anerkendte Johns Hopskins University i Baltimore blandt de absolut bedste kilder.

I USA opdateres der løbende om COVID-19 risiko på CDC hjemmesiden (Centers for Disease Control & Prevention). Se også CDC vurdering af risiko.

Vær opmærksom på ‘community spread’ – tegn på udbrud

Man taler om flere stadier eller faser inden for bekæmpelse af virus.

Mere lavpraktisk er der ved udbrud af smitsomme virus-relaterede sygdomme typisk følgende strategier til bekæmpelse:

 1. containment
 2. delay
 3. mitigation

Hvis myndighederne har succes med ‘containment’ er det meget positivt. Det gælder om at vi alle deltager i containment, så virus kan dø ud. Virus kan ikke overleve uden en ‘host’ – dvs. at virus dør ud, når den ikke kan finde nogen/flere at smitte.

Det føderale USA – flere corona-tests på vej.

Med ‘containment’ menes der at man følger smittekilde(r) og isolerer folk, som har været i tæt kontakt med COVID-19 smittede personer eller formodes at have været i kontakt med smittede personer i et omfang, hvor smitte er sandsynligt.

Hvis containment ikke virker, går myndighederne som regel over til ‘delay’. Ender man med at eneste mulighed er ‘mitigation’ – dvs. afbødning, er situationen ofte særdeles alvorlig.

Årsag til at ‘delay’ er en vigtig strategi er at ingen landes sundhedssystemer kan klare presset af en hurtigt accelererende epidemi med en alvorlig virus, som COVID-19. Hvis sundhedssystemet i et givet land overvældes, resulterer det i tab af menneskeliv.

Containment, delay og mitigation overlapper og udelukker ikke hinanden.

BEMÆRK: Et vigtigt tegn på at containment ikke lykkes er når der begynder at optræde smitte i en population uden at smitten kan spores til kilden – såkaldt community spread. I Danmark tog regeringen d. 6. marts 2020 de første skridt til at forbedre chancen for containment og dermed forhåbentlig undgå at smitte spredes lokalt.

Alt andet lige er der langt større risiko for at blive smittet i et område, hvor containment ikke er lykkedes, og hvor der forekommer udbredt community spread. COVID-19 risiko USA er således langt større i områder med community spread.

Hvad kan man gøre for at undgå smitte?

Det vigtigste er at følge myndighedernes anvisninger. Man skal tage råd og henstillinger alvorligt, og ikke tro at man ved bedre.

COVID-19 smitte spredes desværre særdeles let, og man har endnu ikke helt fastslået med sikkerhed om man eksempelvis risikerer spredning af smitte via air condition anlæg eller luftcirkulation.

Der er ingen tvivl om at COVID-19 smitter ved direkte kontakt med en syg person, og der er også i nogen tilfælde konstateret smitte fra personer, der ikke har symptomer, men er bærere af smitte med corona-virus.

Corona-smitte kan overleve på overflader i flere dage. Præcist hvor længe, vides endnu ikke. VIGTIGT: Alt, hvad man rører ved, kan potentielt give virus på fingrene.

VIGTIGT: Smitte kan vaskes af med almindelig grundig håndvask – min. 20 sekunder og man skal rundt i alle hjørner af hånden.

Engelske Dr. John Campbell, PhD viser hvordan man vasker hænder på den rigtige måde. 

Årsag til at man skal vaske hænder super grundigt er at man uden at tænke på det, mange gange om dagen, rører sin egen mund, næse og øjne – og dermed fører virus fra sine hænder ind i sine slimhinder. Det er her smitten ofte finder sted. Så levereglen er at så snart man kommer hjem, vasker man hænderne grundigt. På farten kan man med fordel bruge håndsprit.

De danske myndigheder anbefaler:

 • hyppig og grundig håndvask – se video-instruktion ovenfor.
 • brug håndsprit, når du er på ‘farten’ (håndsprit skal anvendes i god mængde og gnides grundigt ind til man har ‘tør’ hånd).
 • nys og host i ærme – ikke i dine hænder.
 • undgå håndtryk, kys og kram.
 • rengøring af både hjem og arbejdsplads er vigtig.
 • tæt kontakt med mange mennesker er ikke en god ide, når virus florerer.

Håndsprit - Apotekets alcogel desinfektion

Altid god at have ved hånden – en lomme håndsprit koster 20 kroner på apoteket.

Andre gode råd:

 • ældre og syge er især udsatte. Undgå kontakt med udsatte medborgere, hvis du har været i risikoområde.
 • hold dine fingre væk fra mund, næse og øjne – da det er her, virus kommer ind i kroppen.
 • sørg for at lufte ud, hvis mange mennesker er samlet indendørs. Det mindsker smitterisiko. Det gælder også, hvis et familiemedlem er smittet og bor i samme hus/lejlighed.

Er der nogen medicin mod COVID-19?

Der findes ingen vaccine eller modkur til COVID-19. Der er tale om en ‘novel’ dvs. ny corona-virus, som ingen på forhånd er immune overfor. Et stort lyspunkt er dog at langt de fleste børn ikke synes at få særlig alvorlige gener af denne virus; om end børn sagtens kan være smittebærere.

WHO overblik over COVID-19.

Nogen læger med forstand på alvorlige virussygdomme siger at god søvn (masser af hvile) og sollys under mørke himmelstrøg (eventuelt tilskud af D-vitamin, men endelig ikke for meget – følg anvisning af daglig indtag) er godt for immunforsvaret og gør det lettere at modstå sygdommen, hvis man får den, men det er ikke nogen kur mod COVID-19.

Foreløbigt – per marts 2020 – kan lægerne således kun behandle symptomer. For de kritiske patienters vedkommende er intensiv pleje afgørende for overlevelse. De kritiske patienter er det største problem, for antal af senge på intensivafdelinger er begrænsede over hele verden.

En anden god nyhed er at 80% af alle dem, som smittes, vil opleve at sygdommen er mild. Jo ældre, og jo flere sygdomme man har i forvejen, når/hvis man smittes, jo større er risiko for et alvorligt sygdomsforløb.

Som tommelfingerregel har folk over 60 år og yngre med kroniske sygdomme langt større risiko for et alvorligt sygdomsforløb. Rygning synes at forstærke risiko. Kombination af høj alder og kroniske sygdomme gør COVID-19 særdeles livsfarlig.

Denne artikel er senest opdateret: 13. april 2020.