Columbus Day i USA

Den mest kontroversielle mærkedag i Amerika falder 2. mandag i oktober – Columbus Day i USA.

Columbus Day i USA

Mindedag som skaber diskussion – Columbus Day i USA.

12. oktober 1492 fik den italienske eventyrer og opdagelsesrejsende Christopher Columbus for første gang øje på det amerikanske kontinent.

Europa’s indtrængen i Amerika blev som bekendt i vid udstrækning fatal for den oprindelige befolkning i både Nord- og Sydamerika, og det gør i dag mindedagen kontroversiel for mange amerikanere.

Det er senere blevet anerkendt, at Columbus faktisk ikke var den første europæer i Amerika. Vikinge-sømænd menes at have krydset Atlanterhavet tilbage i 1100-tallet, hvor de i Newfoundland oprettede en mindre bosættelse.

I 1934 proklamerede præsident Franklin D Roosevelt, at 12. oktober skulle ophæves til en føderal fridag, og i 1971 blev mindedagen flyttet til den 2. mandag i oktober.

Ikke alle stater i USA anerkender Columbus Day

Flere stater og lokale counties samt byer har over årene valgt at omdøbe dagen til eksempelvis Native American Day eller Indigenous Peoples’ Day for at ære og mindes den oprindelige befolkning i Amerika.

Indigenous Peoples Day USA

Flere steder i USA fejres nu Indigenous Peoples’ Day.

Andre stater i USA har valgt ikke at anerkende mindedagen som en officiel fridag – eksempelvis Oregon, South Dakota og Nevada.

Mindedagen kan kaldes en semi-officiel mærkedag; og de fleste butikker rundt omkring i landet holder da også åbent helt som normalt.

Der er ingen post-service, og nogle banker holder lukket – men ikke alle. Forretninger landet over benytter muligheden for at afholde sær-udsalg / special sales ifm. Columbus Day weekenden.

Nogle offentlige kontorer holder lukket og andre gør ikke – eksempelvis er New York Stock Exchange åben som vanligt på Columbus Day i USA.

Find information og oversigt over hvilke stater i USA, som anerkender Columbus Day.

Video: Why the US celebrates Columbus Day.

Hvordan fejres Columbus Day i USA?

I USA er det ikke mindst millionbyen New York, som er kendt for sin imponerende Columbus Day Parade.

New York Columbus Day paraden er anerkendt for at være verdens største fejring af amerikansk-italiensk kultur.

Columbus Day parade i New York

Columbus Day paraden i New York.

Langs 5th Avenue er folk stimlet sammen med italienske og amerikanske flag, adskillige er klædt som Christopher Columbus, og skolebands, folkemusikere, professionelle musikere mv. deltager i marchen og medvirker til feststemningen i byen.

Omkring 35.000 mennesker deltager i marchen, og ca. 1 million tilskuere overværer hvert år den store amerikansk-italienske begivenhed i New York.

Ligeledes i større byer som Boston, San Francisco og Chicago fejres den italiensk-amerikanske samhørighed på Columbus Day i USA.

San Francisco byråd / city board vedtog forøvrigt i begyndelsen af 2018, at navnet Columbus Day skulle ændres til Indigenous Peoples’ Day for at hylde den oprindelige befolkning i området.

Relaterede artikler og links:

USA helligdag i november – Veterans Day

Se oversigt over helligdage i USA.