Labor Day i USA – arbejdernes dag i Amerika

Den amerikanske pendant til 1. maj i Danmark er Labor Day. Siden slutningen af 1800-tallet er arbejdernes dag blevet fejret både i USA og Canada, og udover at fejre de arbejdende mænd og kvinder markerer Labor Day i USA for mange mennesker også den uofficielle afslutning på sommeren.

Den uofficielle start på sommeren er iøvrigt Memorial Day.

Labor Day i USA

Første mandag i september = amerikansk Labor Day.

Labor Day falder altid den første mandag i september, og den forlængede weekend i forbindelse med Labor Day kaldes således Labor Day Weekend.

Hvad sker der på Labor Day i USA?

Rundt omkring i USA vil man på Labor Day kunne opleve taler, parader og optog, hvor det arbejdende folk hyldes. Fagforeninger er blandt arrangørerne af begivenhederne på Labor Day, og både offentlige kontorer, amerikanske børsmarkeder og mange banker holder lukket på Labor Day.

Rundt omkring i mediebilledet – det være sig både i aviser, radio, tv og internettet – vil der i løbet af Labor Day være talsmænd for både fagforeninger, industrien, folkestyret m.fl., som orienterer og uddyber hvorledes nationens frihed, styrke og ledelse har været afhængig af det arbejdende folk i landet.

Den første Labor Day blev fejret i New York tilbage i 1882 den 5. september, og i 1894 bestemte præsident Grover Cleveland sammen med den amerikanske kongres, at den første mandag i september fremover skulle markere Labor Day via en national fridag.

Labor Day optog

Labor Day-optog i New York.

De amerikanske fagforeninger havde op til midten af 1900-tallet deres storhedstid – omkring år 1950 var ca. 40% af arbejderne i USA medlem af en fagforening. Dette tal er imidlertid med årene blevet mindre og nu er kun ca. 14% af de amerikanske arbejdere medlem af en fagforening.

Labor Day Weekend i USA

Labor Day weekend benytter mange både store og små forretninger til at promovere udsalg og specielle arrangementer, og det der egentlig skulle betyde en fridag for det arbejdende folk, er for mange butiksansatte således blevet en længere arbejdsweekend.

Læs mere om Helligdage i USA

Relaterede artikler og links:

Labor Day 2022: The history, celebrations and the big deal about not wearing white