Den 13. august 2020 får den nye danske film “Vores mand i Amerika” premiere i Danmark.

Vores mand i Amerika er en dansk dramafilm instrueret af Christina Rosendahl produceret af Nimbus Film.

Blandt de medvirkende skuespillere finder man bl.a. Ulrich Thomsen, Denise Gough, Mikkel Boe Følsgaard og Zoë Tapper.

Vores mand i Amerika

Oplev Ulrich Thomsen som vores mand i USA.

Hvad handler “Vores mand i Amerika” om?

Filmen skildrer den intense og sande fortælling om Danmarks tidligere ambassadør i USA – Henrik Kauffmann. Han skabte helt ekstraordinære resultater, men prisen var høj. Ulrich Thomsen spiller Henrik Kauffmann, mens Mikkel Boe Følsgaard spiller hans nære medarbejder, diplomaten Povl Bang-Jensen.

9. april 1940 angribes Danmark af det nazistiske Tyskland med krav om øjeblikkelig og betingelsesløs kapitulation. Regeringen overgiver sig efter få timer og indleder herefter et samarbejde med nazisterne. Men på den anden side af Atlanten sidder Danmarks ambassadør i Amerika, vovehalsen og verdensmanden Henrik Kauffmann, der er villig til at sætte alt på ét bræt. Han nægter at føje de tyske krav og iværksætter i stedet en rebelsk plan for at besejre Hitler og dermed give den danske befolkning friheden tilbage.

Kilde: Det Danske Filminstituts Filmdatabase

Er filmen “Vores mand i Amerika” egnet for børn?

Filmen har en gennemgående anspændt stemning. I en række modsætningsfyldte sekvenser ses idylliske billeder fra velstående diplomathjem, mens lydsiden er fyldt af foruroligende lyde som morsesignaler, politiske taler, sirener eller krigshandlinger. Mange af filmens konflikter udspiller sig på et psykologisk niveau udtrykt i dialog og forgræmmede ansigter. Men på et tidspunkt forekommer der nogle dvælende og blodige voldsscener. Da filmen imidlertid er domineret af dialogscener uden ydre vold, og da de blodige scener varsles tidligere i filmen, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Kilde: Medierådet

Vores mand i USA – Trailer Youtube

Vores Mand i USA – Trailer Youtube.

Instruktør af “Vores mand i Amerika”, Christina Rosendahl, havde sin spillefilmsdebut i 2006 med ungdomsfilmen Supervoksen, Hun står også bag den anmelderroste thriller “Idealisten” og dokumentaren “Vold – i kærlighedens navn”.

Christina Rosendahl – Hvad er du drevet af?

I et interview med Soundvenue bliver Christina Rosendahl spurgt hvad hun selv er drevet af?

»Jeg er drevet af at bryde tabuer om magtovergreb. Og af at skabe fællesskaber: At få mennesker til at tale med hinanden i stedet for at lukke sig inde bag nationale eller private mure. Lidt ligesom Henrik Kauffmanns projekt – men omsat til en private arena, for jeg er jo ikke politiker«.

Det Danske Filminstitut – interview med Christina Rosendahl

Christina Rosendahl fortæller i interviewet lavet i anledning af premieren om sin fascination af filmens hovedkarakterer, Henrik Kauffmann og hans amerikanske kone Charlotte, og om de kunstneriske valg i fortællingen, hvor storpolitik og det hjemlige liv i ambassaden væves sammen og afspejler sig i både scenografi, foto, lyd og musik.

Anmeldelse – Vores mand i Amerika

Herunder har Guide USA samlet udvalgte anmeldelser af Vores mand i Amerika.

DR anmeldelse: 4/6 stjerner

Ny dansk film viser sandt drama fra Anden Verdenskrig: ‘Det er en utrolig historie’
Henrik Kauffmanns utrolige livshistorie bærer ‘Vores mand i Amerika’ frem, siger anmelder.

Ekko Film anmeldelse: 4/6 stjerner

En af Danmarkshistoriens mest fascinerende skikkelser får sit liv filmatiseret i effektivt drama om store mænd og kvinderne bag dem.

Filmz anmeldelse: 4/6 stjerner

Sagt diplomatisk: Det er hendes bedste film. Christina Rosendahls tredje spillefilm er en (super)voksen film om en idealist. Men først og fremmest er det en film om diplomati og alliancer. Både i krig og kærlighed.

Moovy anmeldelse: 5/6 stjerner

“Vores mand i Amerika” læner sig mere op af film som “Darkest Hour” end “Hvidsten gruppen” med sit fokus på politik frem for et hverdagen-under-besættelsen-portræt. Washington D.C. er langt væk fra krigens rædsler, men Kauffmanns diplomatiske opgør med Danmark er stadig medrivende.

Soundvenue anmeldelse: 4/6 stjerner

En velspillende Ulrich Thomsen indtager den tvetydige helterolle i Christina Rosendahls nye film, der skildrer et væsentligt og kontroversielt stykke danmarkshistorie.

Relaterede artikler og links:

Politiken: Ambassadørens sidste døgn: Konen havde planlagt det længe. En junidag i 1963 skar hun halsen over på sin mand og begik selvmord (Kræver abonnement)

Berlingske: Henrik Kauffmann var et ukendt geni. Men kvinden, der slog ham ihjel, var lige så interessant (Kræver abonnement)

Soundvenue: Interview Christina Rosendahl: “Jeg har insisteret på at kvinderne og børnene skal fylde i “Vores mand i Amerika”

Saxo bog: Uden mandat – En biografi om Henrik Kauffmann

Saxo bog: I Kongens Navn – Henrik Kauffmann i dansk diplomati 1919-58

Guide-USA.dk: Lone Dencker Wisborg bliver ny dansk ambassadør i USA

Guide-USA.dk: Live fra Amerika – ny bog af Jesper Steinmetz

Denne artikel er senest opdateret: 7. september 2020.