I ‘hippie staten’ Californien har man ofte taget teten med nye tiltag til beskyttelse af frihed og forbedring af leveforhold for statens borgere.

Automatisk ansigtsgenkendelse

Forbud mod software til ansigtsgenkendelse i San Francisco.

Et eksempel er den nye Consumer Privacy Act, som træder i kraft i 2020 og på nogen måder ligner EU’s  GDPR.

Et andet eksempel er Californiens Emission Laws for bilers udstødning, som blev introduceret helt tilbage i 1960’erne og løbende er blevet strammet op, således at Californien fortsat har nogen af verdens strammeste regler for bilers tilladte udledning af skadelige stoffer. Det batter, når verdens 5. største økonomi sætter standarden.

Nu går en by i Californien foran med forbud mod offentlige myndigheders brug af software til automatisk ansigtsgenkendelse.

Automatisk ansigtsgenkendelse – forbud mod overvågningssamfund
I byen San Francisco; den uofficielle hovedstad for verdens største tech-virksomheder, er der taget skridt til at forbyde software til genkendelse af ansigter.

Teknologien findes allerede og bliver især rullet ud i Kina, hvor det kommunistiske regime har sat flere hundrede millioner kameraer op; foreløbig i alle større byer og i særdeleshed i de områder, hvor myndighederne frygter oprør eller modstand mod regimet.

Youtube video: San Francisco considers facial recognition technology ban over bias.

I USA anvendes automatisk ansigtsgenkendelse af myndighederne i blandt andet New York, San Jose, Orlando, Detroit og Boston.

San Francisco bliver den første by, hvor denne teknologi forbydes. Se artikel i New York Times.

For og imod automatisk ansigtsgenkendelse

Meget taler for at forbyde ansigtsgenkendelse med samme argumentation om beskyttelse af privatliv, som anvendes, når Google, Facebook og alverdens store internetbaserede services ‘høster’ brugernes data og sælger dem videre uden brugernes vidende.

Der er imidlertid også stærke fortalere for automatisk ansigtsgenkendelse, som påpeger at kriminelle har langt sværere vilkår og lettere bliver pågrebet, hvis de bliver overvåget.

Især kommer emnet terror ofte op, og bruges af fortalere for den kontroversielle overvågningsmetode til at skabe frygt og dermed accept i befolkningen af øget overvågning.

Relaterede artikler:

Anbefaling: VPN giver sikkert internet på åbne WiFi netværk i lufthavn og på hotel

Mobiltelefon, data og WiFi i USA

InsideFlyer.dk: Verdens største lufthavn indfører ansigtsgenkendelse

Denne artikel er senest opdateret: 17. maj 2019.