Verdens største teleselskab AT&T har netop fået grønt lys til at købe medie- og underholdningsgiganten Time Warner. Gigantisk fusion på vej i USA.

Gigantisk fusion på vej i USA

AT&T har fået domstolens godkendelse til købet af Time Warner.

Efter en 6 uger lang retssag ved en føderal domstol i USA er AT&T’s overtagelse af Time Warner endelig blevet godkendt, efter den amerikanske stat forsøgte at stoppe handlen via domstolen.

Baggrunden for at ville stoppe handlen begrunder den amerikanske stat med risikoen for at AT&T vil opnå en unfair markedsposition, når også den store koncern Time Warner kommer til at indgå i AT&T’s portofølje.

Domstolens afgørelse beror på, at den amerikanske stat ikke har kunnet bevise, at handlen vil blive skadelig for konkurrencen i TV-branchen i USA.

AT&T har på den anden side kraftigt argumenteret for, at købet er et must i kapløbet om anskaffelse af kunde-informationer, som internetgiganterne Facebook og Google allerede har adgang til i vid udstrækning. AT&T får med fusionen langt bedre mulighed for at kunne konkurrere på markedet for digital annoncering.

AT&T kan – naturligvis i en væsentlig større udgave – sammenlignes med TDC i Danmark, idet det er den største udbyder af fastnet telefoni i USA samt den 2. største indenfor mobiltelefoni (Verizon er størst på mobiltelefoni i USA).

Udover telefoni leverer AT&T netforbindelser, kabel-tv mv. til  både Nordamerika og Sydamerika, og via DirecTV, som er et datterselskab i AT&T koncernen, leveres ligeledes satellit TV til omkring 21 mio. kunder i både Nord- og Sydamerika.

Den store medie og underholdningskoncern Time Warner er verdens 3. største underholdningskoncern målt på omsætning, og under Time Warner paraplyen finder man bl.a.:

  • Warner Bros. – tv- og filmproduktionsselskab med kæmpesuccesser som Harry Potter filmene, Batman filmene, The Hobbit og mange flere. Warner Bros. betegnes i USA som en af “The Big Five” filmstudier – med i dette selskab er også Universal Pictures, Paramount Pictures, 20th Century Fox samt Columbia Pictures.
  • HBO – primært streamingtjeneste med store successer som Game of Thrones, Sex and the City, The Sopranos, Westwood og mange flere.
  • Turner Broadcast System – Underholdnings-, sports- og nyhedsselskab, som inkluderer kanaler som CNN, TNT, TBS, Turner Classic Movies m.fl.
  • DC Comics – tegneserie forlag.
  • Cinemax – udbyder af kabel-tv og satellit-tv.

Fusion lang tid undervejs

Allerede i efteråret 2016 meddelte AT&T, at de ønskede at købe Time Warner. Sagsanlægget fra U.S. Justice Department (som bl.a. overvåger risici for karteldannelser) blev fremsat i 2017, og efter domstolens afvisning regner AT&T ledelsen med at købet af Time Warner vil være endeligt afsluttet ultimo juni 2018.

AT&T overtager Time Warner for den nette sum af 85 milliarder dollar, som svarer til ca. 537 milliarder danske kroner.

Læs også artikel vedr. Spotify børsnotering i USA

Denne artikel er senest opdateret: 13. juni 2018.