Danske Margrethe Vestager har i sin egenskab af EU’s konkurrencekommissær udskrevet endnu en rekordstor bøde til det amerikanske it-selskab Google.

Google fine EU Margrethe Vestager

Størrelse på bøde til Google fra EU

Rekordbøden til Google lyder denne gang på intet mindre end 32 milliarder kroner. En bøde i den størrelsesorden ville være en ordentligt mavepuster for de fleste store virksomheder i USA, men da Google omsætter for hele 700 milliarder kroner om året, vil bøden blot få symbolsk værdi, og bøden vil dermed på ingen måde være nok til slå Google ud af kurs.

Data-ekspert Pernille Tranberg fra tænketanken DataEthics.eu udtaler til DR Nyheder:

– Beløbsmæssigt er bøden ikke et problem for Google overhovedet, og der vil gå år før pengene for overtrædelsen går ind. Hvis de overhovedet gør det, siger Pernille Tranberg og påpeger, at Google med al sandsynlighed vil anke sagen som tech-giganten tidligere har gjort.

Google har siden meddelt, at EU-afgørelsen naturligvis vil blive appelleret.

Ifølge afgørelsen fra EU-kommissionen, skal Googles ulovlige krav til mobilproducenter ophøre indenfor 90 dage. Sker det ikke, vil it-giganten blive idømt flere bøder fra EU.

Læs også: Gigantisk fusion på vej i USA – AT&T overtager Time Warner

Årsag til bøde til Google

EU’s konkurrencekommission har udstedt den rekordstore bøde til Google efter tre års kulegravning af it-gigantens Android-styresystem til mobile enheder.

Konklusionen på konkurrencekommissionens undersøgelse er, at Google har lagt ulovligt pres på mobiltelefon-producenter for at sikre Googles søgemaskine markedsdominans.

Margrethe Vestager udtaler om Google bøde fra EU anno 2018:

– Sagen er startet, fordi der er nogen, der er kommet til konkurrencekommissionen og sagt: “vi vil super, super gerne vise forbrugerne, hvad vi har fundet på, vi har nye måder at gøre det på, og vi tror, at det her er bedre, men vi kan slet ikke komme i nærheden af forbrugeren for at vise det, vi vil præsentere.”

Video med Margrethe Vestager om Google bøde 2018 fra Bloomberg TV.

Google bøde fra EU i 2017 versus 2018 – ny rekordbøde

I juni 2017 fik Google ligeledes en bøde fra EU Kommissionen på 18 milliarder kroner. Dengang var det den største bøde, EU-Kommissionen havde givet en virksomhed for overtrædelse af konkurrencereglerne. Med den nuværende EU bøde til Google på 32 milliarder kroner er den tidligere bøderekord dog allerede slået med flere længder.

Relaterede artikler om emnet:

DR artikel:
Googles 32 bøde-milliarder skal hjem til EU’s 508 millioner borgere

Huffington Post artikel:
EU Hits Google With Record $5 Billion Antitrust Fine

Denne artikel er senest opdateret: 19. juli 2018.