Jul i USA – amerikanske juletraditioner

Mange af de amerikanske traditioner omkring juletid er kommet til landet sammen med de mange indvandrere fra Europa – hovedsageligt fra England, Tyskland, Spanien og Holland.

Jul i USA

Jul i USA er stort.

Happy Holidays eller Merry Christmas?

Jul i USA og generelt festlighederne i december måned fylder meget, og pga. de mange forskellige trosretninger i det multietniske samfund, er der naturligvis mange forskellige måder at fejre det på.

Eksempelvis fejrer jøderne Hanukkah omkring juletid og mange afro-amerikanere fejrer Kwanzaa i slutningen af december måned. De to forskellige festligheder har som sådan ikke noget med den kristne jul at gøre, men de falder begge belejligt i løbet af december måned.

Pga. de mange trosretninger og dermed forskelligheder i navne på festligheder i december er flere og flere amerikanere begyndt at ønske hinanden “Happy Holidays” i stedet for “Merry Christmas”.

Hvordan fejrer man jul i USA?

  • Mange amerikanske familier mødes til julefrokost 24. december
  • Julen fejres primært 25. december, og gaverne gives om morgenen
  • Familien samles til julemiddag på juledag, og menuen står oftest på kalkun, gås eller kogt skinke
  • Amerikanerne pynter op med både kulørte og blinkende lys samt julepynt i masser af varianter
  • Julesokker hænges op rundt omkring i huset, og julegodter til børnene kommes i sokkerne i løbet af december

Julepynt og juletræer i USA

De fleste amerikanere har et juletræ inde i huset i december måned. Juletræet er ikke decideret forbundet med kristendommen, så mange familier med forskellig religiøs overbevisning har et træ i stuen i den mørke december måned.

Juletræerne kommer ofte ind i stuen allerede i begyndelsen af december, og bliver pyntet med lyskæder i forskellige farvenuancer samt en hel del pynt i mange afskygninger. Levende lys på juletræet i USA er derimod meget sjældent at se, og nogle steder er det direkte forbudt pga. risiko for ildebrand.

Jul i USA

Der bliver ikke sparet på juleudsmykning i USA.

Jul i USA betyder også masser af kulørt udendørslys og julepynt i overdådige mængder. Man kan fristes til at tro at naboer i forskellige parcelhuskvarterer har konkurrencer kørende, om at have mest udsmykning i form af blinkende lys i alskens farver rundt om på husene og i deres haver.

Fantasifulde udformninger af blinkende rensdyr, oppustelige snemænd, lysshow langs tagrenderne og anden julepynt med både lys og lyd er udgør en stor del af gadebilledet i december måned i amerikanske parcelhuskvarterer.

Julesokker rundt om i huset er en fast bestanddel i de fleste amerikanske hjem i december måned. Mange amerikanske familier “får besøg af Santa Claus” natten mellem 24. og 25. december, og han putter denne nat godter i julesokkerne samt lægger gaver under juletræet.

Juleaften og Juledag i USA

Langt de fleste amerikanske familier holder ikke juleaften d. 24. december, som traditionen er i Danmark med julemad, dans om træet og gaver. Kun primært familier med rødder i Skandinavien eller Tyskland holder fast i den traditionelle juleaften d. 24. dec.

Derimod er traditionen i mange amerikanske familier at invitere til julefrokost d. 24. dec. og mødes med venner i løbet af dagen inden Juledag dagen efter. Mange benytter ligeledes aftenen d. 24. december til at gå i kirke, og især familier med børn går tidligt i seng for at være klar til næste dag.

Julemad i USA

Kalkun er ofte på menuen juledag i USA.

25. december – Christmas Day – står man tidligt op og ser efter hvad Santa Claus har puttet i julesokken samt begynder at åbne gaverne, som nu ligger under juletræet. Senere på dagen kommer familien på besøg, og man spiser julemiddag sammen.

Julemad i USA

I løbet af december bages der i typiske amerikanske familier bl.a. engelske frugtkager og honningkager formet som julemænd, juletræer og stjerner. Ligeledes er en typisk juledrik i dagene op mod jul eggnog – på dansk æggepunch.

Christmas Day består den amerikanske julemiddag ofte af enten kalkun, gås eller bagt skinke. Græskarpostej og mince pie – en postej, som indeholder æbler, rosiner, citron og korender – hører også i mange amerikanske hjem med til en julemiddag i USA.

Læs også artiklen Dansk mad i USA.

Juletur til USA – rejser til Florida eller New York

Hvor går juleturen i USA til, når danskere rejser til Amerika i december?

I december måned rejser en del til det varme Florida for at komme væk fra kulden i Skandinavien og nyde varmen i The Sunshine State. I den sydlige del af Florida kommer temperaturerne sjældent under 17-18 gr. C. i vinterperioden, og den varme golfstrøm gør sit til at temperaturerne i Florida oftest er varmere ved kysten end længere inde i landet. Læs mere om klimaet i Florida.

Ligeledes er der en del rejsende, der vælger at tage til Florida i december for at holde en alternativ jul væk fra de traditionelle juletraditioner i Danmark.

Flere og flere danskere vælger at tage en juletur til New York i december. Læs artiklen om Jul i New York.

Læs også om Jul i Las Vegas, hvor du bl.a finder en meget speciel juleudstilling.

Sidst har vi også lavet en artikel om Jul i San Francisco.

Relaterede artikler og links: