Martin Luther King Day – amerikansk helligdag i januar

Den amerikanske helligdag Martin Luther King Day er oprettet for at ære og minde borgerretsforkæmperen Martin Luther King, som blev født den 15. januar 1929 i Atlanta, Georgia.

Læs også: Oplev Atlanta – fødeby for Martin Luther King Jr.

Efter en hård barndom fulgte King i sin fars fodspor og blev efter afsluttet teologiuddannelse ansat som amerikansk baptiskpræst i Montgomery, Alabama i 1954.

Martin Luther King Day

Martin Luther King Jr.

Martin Luther King Jr. voksede op i tiden med stor diskrimination og vold mod afroamerikanske borgere i USA – og efter mange mange års undertrykkelse blev kampen for borgerrettigheder for alvor synlig i 1955.

Udslaget var at Rosa Parks blev arresteret 1. dec. 1955 for ikke at ville opgive sin siddeplads i en bus til fordel for en hvid mand. Efter løsladelsen af Rosa Parks var Martin Luther King bannerfører for afroamerikaneres boykot af busselskabet i en ikke voldelig demonstration. Kings store forbillede var Ghandi, som netop udøvede og arrangerede protester mod autoriteterne uden brug af vold.

Bus-boykotten varede i over et år og i løbet af denne periode blev Kings hus terroriseret, og King selv blev på et tidspunkt arresteret. Retssagen endte til fordel for Martin Luther King, og afsluttede således raceopdelingen i Montgomery’s offentlige busser.

Boykotten gjorde Martin Luther King Jr. berømt over hele USA, og han blev den mest fremtrædende person i borgerrettighedsbevægelsens kamp for ligestilling mellem racer.

Martin Luther King Day

King under sin I Have a Dream tale ved Lincoln Memorial i Washington D.C.

I 1957 blev Southern Christian Leadership Conference etableret, og med King i spidsen blev fokus sat på at protestere mod raceopdelingen, som fandt sted på skoler, restauranter, biografer, venteværelser, tog, busser osv. i Sydstaterne i USA.

Protesterne blev gennemført efter filosofien civil ulydighed, og samtidig ledede King adskillige marcher for at sætte fokus på afroamerikanernes manglende grundlæggende rettigheder.

Martin Luther Kings verdensberømte tale – I Have a Dream – holdt han i Washington D.C. i 1963 under en borgerrettighedsmarch.

Den Afrikansk-Amerikanske Borgerrettighedsbevægelse lagde fundamentet for underskrivelse af Civil Rights Act fra 1964 samt de senere vedtagne love om total ligestilling mellem racer i USA.

Video med Martin Luther King:  “I Have A Dream” tale fra 1963.

I 1968 blev Martin Luther King myrdet af James Earl Ray, mens han stod på en hotelbalkon i Memphis, Tennessee. King nåede blot at blive 39 år gammel. Se artikel om 50-års dagen for drabet på Martin Luther King Jr.

Hvornår er det Martin Luther King Day?

I 1983 vedtog den daværende amerikanske præsident Ronald Reagan at en helligdag skulle oprettes til Martin Luther Kings minde.

Det blev den 3. mandag i januar – tæt på Kings fødselsdag – og denne dag blev første gang fejret i 1986. Siden år 2000 har alle delstater i USA fejret Martin Luther King Day.

Se også komplet oversigt over helligdage i USA.

Relaterede artikler og links

Wikipedia: Martin Luther King