Martin Luther King Day – amerikansk helligdag

Den amerikanske helligdag Martin Luther King Day er oprettet for at ære og minde borgerretsforkæmperen Martin Luther King, som blev født den 15. januar 1929.

Efter en hård barndom fulgte King i sin fars fodspor og blev efter afsluttet teologiuddannelse ansat som amerikansk baptiskpræst i Montgomery, Alabama i 1954.

Martin Luther King Day

Martin Luther King.

Martin Luther King Jr. voksede op i tiden med stor diskrimination og vold mod afroamerikanske borgere i USA – og efter mange mange års undertrykkelse blev kampen for borgerrettigheder for alvor synlig i 1955.

Udslaget var at Rosa Parks blev arresteret 1. dec. 1955 for ikke at ville opgive sin siddeplads i en bus til fordel for en hvid mand. Efter løsladelsen af Rosa Parks var Martin Luther King bannerfører for afroamerikaneres boykot af busselskabet i en ikke voldelig demonstration. Kings store forbillede var Ghandi, som netop udøvede og arrangerede protester mod autoriteterne uden brug af vold.

Bus-boykotten varede i over et år og i løbet af denne periode blev Kings hus terroriseret, og King selv blev på et tidspunkt arresteret. Retssagen endte til fordel for Martin Luther King, og afsluttede således raceopdelingen i Montgomery’s offentlige busser.

Boykotten gjorde Martin Luther King berømt over hele USA, og han blev den mest fremtrædende person i borgerrettighedsbevægelsens kamp for ligestilling mellem racer.

Martin Luther King Day

King under sin I Have a Dream tale ved Lincoln Memorial i Washington D.C.

I 1957 blev Southern Christian Leadership Conference etableret, og med King i spidsen blev fokus sat på at protestere mod raceopdelingen, som fandt sted på skoler, restauranter, biografer, venteværelser, tog, busser osv. i Sydstaterne i USA.

Protesterne blev gennemført efter filosofien civil ulydighed, og samtidig ledede King adskillige marcher for at sætte fokus på afroamerikanernes manglende grundlæggende rettigheder.

Martin Luther Kings verdensberømte tale – I Have a Dream – holdt han i Washington D.C. i 1963 under en borgerrettighedsmarch.

Den Afrikansk-Amerikanske Borgerrettighedsbevægelse lagde fundamentet for underskrivelse af Civil Rights Act fra 1964 samt de senere vedtagne love om total ligestilling mellem racer i USA.

Video med Martin Luther King:  “I Have A Dream” tale fra 1963.

I 1968 blev Martin Luther King myrdet af James Earl Ray, mens han stod på en hotelbalkon i Memphis, Tennessee. King nåede blot at blive 39 år gammel. Se artikel om 50-års dagen for drabet på Martin Luther King.

I 1983 vedtog den daværende amerikanske præsident Ronald Reagan at en helligdag skulle oprettes til Martin Luther Kings minde. Det blev den 3. mandag i januar – tæt på Kings fødselsdag – og denne dag blev første gang fejret i 1986. Siden år 2000 har alle delstater i USA fejret Martin Luther King Day.

Læs også liste over helligdage i USA.

Denne artikel er senest opdateret i