Den danske EU kommissær for konkurrence-anliggender Margrethe Vestager er med på en særdeles prestigefuld liste i kendt USA magasin over årtiets mest fremtrædende globale tænkere; på engelsk ‘Most Influential Thinkers Of The Decade’.

Margrethe Vestager hædret af amerikansk magasin

EU konkurrence kommissær Margrethe Vestager.

Foreign Policy Magazine: De vigtigste globale tænkere i et årti

Øverst på listen over de vigtigste tænkere i det seneste årti finder man kineseren Jack Ma, som på trods af sin beskedne fysiske statur har skabt en kolos af en virksomhed ved navn AliBaba. Jack Ma var meget tidligt ude, da han i 1999 grundlagde sin internetvirksomhed i Kina.

Næstøverst på Global Thinker ranglisten finder man franske Christine Lagarde. Hun har siden 2011 været direktør for IMF; den internationale valutafond. Christine Madeleine Odette Lagarde er advokat-uddannet og har som politiker tidligere været finansminister i Frankrig.

Længere nede på Global Thinker listen finder man bl.a. kendte amerikanere som Bill og Melinda Gates, Jeff Bezos og Alexandria Ocasio-Cortez.

Se artikel med Margrethe Vestager på Foreign Policy Magazine samt omtale på TV2.

Det er i øvrigt langt fra første gang at Margrethe Vestager modtager positiv omtale på Foreignpolicy.com.

Læs også:
Meet the Woman Leading Europe’s War Against Google, Gazprom, and Apple

Margrethe Vestager fra Ølgod i Danmark

Margrethe Vestager blev udnævnt til EU konkurrence kommissær i november 2014.

Hun voksede op langt ude på landet i stationsbyen Ølgod i Vestjylland, som måske mest er kendt for HTH Køkkener.

Efter en politisk karriere i Det Radikale Venstre blev hun overraskende udnævnt til EU Kommissær af daværende statsminister Helle Thorning-Smidt; i øvrigt med alle andre partiers velsignelse.

Man vidste godt at Margrethe var brand-dygtig, og måske nogen også glædede sig til ikke at have hende som modstander i den hjemlige politiske debat i Danmark. Inden da nåede den radikale partiformand at blive økonomi- og indenrigsminister i Thorning-regeringen 2011-2014.

Posten som konkurrencekommissær var allerede dengang den ‘tungeste’, som en dansk politiker havde haft i EU siden Henning Christophersen var EU kommissær for de økonomiske og finansielle områder i EU i perioden 1985-1995.

Henning Christopersen havde uden tvivl en mere magtfuld post i EU kommissionen, hvor han også var næstformand. Nogen politiske iagttagere mener at præstedatteren fra Vestjylland allerede har haft mere indflydelse i EU end selv den særdeles arbejdsomme Christophersen.

Årsagen er naturligvis at det er blevet langt sværere at kontrollere store virksomheder og kapital, som opererer på tværs af grænser. Især amerikanske IT-virksomheder, som Google, Facebook og Microsoft har fået Vestagers udelte opmærksomhed både i forhold til opretholdelse af fair konkurrence i EU og i videre perspektiv overfor EU lande som betalere af virksomhedsskat af overskud fra EU generede overskud (eller mangel på samme).

Relaterede artikler:

Google får rekordstor bøde af Margrethe Vestager.

Aalborg fremhæves af New York Times som værd at besøge.

Denne artikel er senest opdateret: 15. januar 2019.