Siden 1996 har det været lovligt i delstaten Californien at dyrke og sælge marihuana til medicinske formål, men fra 1. januar 2018 er det nu blevet legalt at producere og sælge cannabis til alle voksne over 21 år.

Marihuana lovligt i Californien

Marihuana lovligt i Californien.

Cannabis er navnet på en familie af hampplanter, hvori der findes cannabinoider, som er kemikalier, som påvirker receptorer i hjernen, når de indtages. De tørrede topskud og blade fra hampplanten kaldes marihuana – eller på amerikansk slang “pot” eller “grass”.

Lægemidler baseret på cannabis kan bl.a. for sclerosepatienter virke lindrende mod kramper, muskelstivhed, spasticitet og generelt smertestillende og afslappende for kroppen. Cannabis olie har også fået stor mediebevågenhed de senere år, idet mange patienter verden over har gode erfaringer med at olien baseret på cannabis virker smertelindrende og psykologisk positivt ifm. også andre alvorlige sygdomme.

Butikker med marihuana i Californien

Når Californien gør det lovligt at sælge marihuana og cannabis til voksne sker det under et nyt delstatsligt lovsæt. Det betyder bl.a. at virksomheder/butikker, som ønsker at forhandle de euforiserende stoffer skal gennemgå omfattende godkendelsesprocesser inden licens gives til salg af marihuana i Californien.

Marihuana lovligt i Californien

Travl cannabis-butik efter lovliggørelse af cannabis i Californien.

Ved årsskiftet 2018 har under 100 butikker opnået licens til at sælge marihuana, og da det er de enkelte counties / regioner, som udsteder licenser, kan der være stor forskel på hvor hurtigt godkendelsesprocessen forløber.

Se kort over legale marihuana butikker i Californien.

Hvor meget marihuana må du købe i Californien

Almindelige forbrugere kan fra 1. jan. 2018 lovligt købe 28,5 gr. / 1 oz. ad gangen, mens personer, som har brug for medicinsk cannabis, kan købe op til 228 gr. / 8 oz. marihuana.

Beboere i Californien, som har brug for medicinsk cannabis, kan få et Medical Marihuana ID Card, som de kan vise ved marihuana forhandleren og derved slippe for både 15% statsskat samt 7,75 – 9,75% salgsskat, som de enkelte byer kan pålægge.

Efter ikrafttræden af loven, som gør marihuana lovligt i Californien vil det dog stadig være forbudt at indtage marihuana på offentlige steder, samt mens man kører bil.

Nye cannabis produkter i Californien

Et væld af produkter, som indholder cannabis-baserede stoffer findes allerede på markedet i Californien, og det forventes at et endnu større udvalg vil være at finde på hylderne i løbet af 2018. Eksempelvis body lotion og massage olier indeholdende cannabis samt tinkturer og cannabis dråber til dejblandinger, vingummi, chokolade og special vine med tilsat cannabis.

Cannabis lovligt i Californien

Nogle af cannabis produkterne.

Husk kontanter ved køb af marihuana i Californien

Marihuana og produkter tilsat cannabis er stadig forbudt via federal lov i USA, hvilket gør at mange af de nye cannabis butikkerne ikke kan oprette bankkonti og således ikke kan modtage betaling via betalingskort. Husk derfor kontanter i form af dollar sedler, hvis du har intention om at udforske denne nye godkendte produktgruppe i Californien.

Primo 2018 er det udover i Californien også tilladt at købe og sælge marihuana i staterne Alaska, Colorado, Nevada, Oregon og Washington. I staterne Maine og Massachusetts forventes det ligeledes at blive endeligt tilladt i løbet af 2018.

Denne artikel er senest opdateret: 25. marts 2019.