Det danske medicinalselskab Lundbeck har fået en ny konkurrent i USA, der satser på medicinsk cannabis.

Det amerikanske medicinalselskab, GW Pharmaceuticals, har nemlig netop fået det første amerikanske lægemiddel baseret på marihuanaplanten godkendt af den amerikanske fødevare- og medicinmyndighed (FDA).

Medicinsk behandling med cannabis er dermed for første gang godkendt i USA.

Læs også artikel: Marihuana lovligt i Californien.

Medicinsk Cannabis USA

Nyt medicinsk cannabis-præparat målrettet epilepsi – Edipidiolex

Det første medicinsk cannabis-præparat er målrettet epilepsi og hedder Epidiolex. Det er det første medicinske epilepsipræparat baseret på cannabidiol (CBD).

Epidiolex og er godkendt til behandling af patienter over 2 år med epilepsiformerne Lennox-Gastaut syndrom og Dravet syndrom.

GW Pharmaceuticals’ Edipolex-præparat er også på vej gennem godkendelsessystemerne i EU’s Lægemiddelagentur, European Medicines Agency (EMA), som forventes at have taget stilling til GW Pharmaceuticals markedsføringsansøgning i første kvartal af 2019.

Epidiolex er et cannabidiol (CBD), der er baseret på virksomme stoffer trukket ud af cannabisplanten. Det er uden cannabis’ euforisende effekter og gives som dråber i munden.

De amerikanske sundhedsmyndigheder, og myndighederne var hurtige til at fastslå, at lægemidlet Edipidiolex ikke giver den samme effekt, som hvis man bruger marihuana, for at opnå en rus – formentlig for at undgå et potentielt misbrug.

Lundbeck venter flere konkurrenter til Onfi epilepsi-medicin

Lundbecks præparat Onfi er godkendt til behandling af Lennox-Gastaut epilepsi, og Lundbeck solgte for ca. 3 mia. kr. af præparatet sidste år, hvilket svarede til omkring 17 pct. af Lundbecks totale omsætning sidste år.

Onfi, der er baseret på clobazam går i forvejen af patent ultimo 2018, og flere øvrige konkurrenter ventes at lancere kopi-versioner af Onfi i form af generisk clobazam.

De seneste år er nedgangen i salget af de Lundbeck-produkter, der er gået af patent, ikke sket så hurtigt som det var forventet, men når der kommer kopier af Onfi sidst i 2018 vil det i højere grad påvirke Lundbecks vækstkurve negativt, vurderer Lundbecks ledelse.

Og nu får Lundbeck så også en helt ny rival fra det første amerikanske lægemiddel, der er godkendt, og baseret på marihuanaplanten.

Relaterede artikler fra Epilepsiforeningen:

Denne artikel er senest opdateret: 27. juni 2018.