Planlægningen af en ny produktionsenhed i West Virginia er stødt ind i problemer – uventet modstand mod ny dansk fabrik i USA.

Det drejer sig om den danske koncern Rockwool, som ønsker at etablere en fabrik i byen Ranson i Jefferson County i West Virginia. Den nye fabrik skal producere stenuld, som skal benyttes til isolering af huse i området.

Modstand mod ny dansk fabrik i USA

Modstand mod ny dansk fabrik i USA – de første spadestik taget i Ranson.

Der er imidlertid opstået stor modstand mod den nye fabrik, idet den lokale befolkning i Ranson frygter, at fabrikken vil udlede farlige giftstoffer, som kan være farlige for mennesker i området.

Rockwool benytter stoffet formaldehyd i deres produktion af stenuld, og det er dette stof, der er skyld i den store opstand imod den kommende  fabrik i Ranson. I 2010 blev formaldehyd officielt registreret som et kræftfremkaldende stof, som selv i små damp-mængder bl.a. kan give hovedpine, åndedrætsbesvær samt resultere i irriterede øjne og slimhinder.

Det farlige stof benyttes i en række bygningsmaterialer så som lim i krydsfiner og spånplader samt i fremstillingen af maling og lak.

Modstanden mod Rockwool fabrikken har indtil nu bevirket, at over 5.000 borgere har meldt sig ind i en Facebook-gruppe, som samler penge ind til at bl.a. skilte og flyers, som skal medvirke til protester mod den danske isolerings-gigant. Såfremt der bliver brug for advokater ifm. sagen mod Rockwool, vil man ligeledes forsøge at finde penge til det via Facebook-gruppen.

Rockwool

Den nye fabrik i Ranson vil blive den anden Rockwool fabrik i USA.

På den anden side står Rockwool koncernen, som afviser, at der er nogen grund til bekymring. Virksomheden benytter en koncentration af formaldehyd, som er meget lille – og som dermed ligger under de lovpligtige grænser. Der vil ifølge Rockwool således ikke være nogen  sundhedsfare for befolkningen i området, hvor den nye fabrik skal ligge.

Den udledte formaldehyd-damp vil være meget lille og uden risiko, idet det vil forsvinde højt oppe i luften.

Rockwool købte den 130 hektar store industrigrund i Ranson  i 2017 og de officielle spadestik til den nye fabrik blev taget 28. juni 2018. Den egentlige etablering af grunden og fabriksanlægget forventes påbegyndt i oktober 2018, og det er planen at fabrikken skal stå færdig i år 2020.

Rockwool har i forvejen én fabrik i USA – nemlig i Mississippi, som producerer det ikke brandbare isoleringsmateriale. Baggrunden for endnu en fabrik i USA er primært den stadig stigende efterspørgsel efter stenuld-isolering på gør-det-selv markedet i USA.

Relateret artikel: Dansk robotvirksomhed sælges til amerikanske Teradyne

Denne artikel er senest opdateret: 6. august 2018.