Novo Nordisk er igen under pres for prisnedsættelser på især det amerikanske marked.

Novo Nordisk i USA

Novo Nordisk hovedkvarter i USA ligger i Plainsboro tæt på Princeton i New Jersey.

En kompliceret og ofte uigennemskuelig prisdannelse på markedet for medicin i USA er medvirkende til at nogen diabetes-patienter kommer i klemme. Det gælder især de patienter, som har en høj egenbetaling på deres sundhedsforsikring (egenbetaling kan betragtes som en slags selvrisiko på medicinindkøb i USA) og dem, som slet ikke har en forsikring.

Se Berlingske artikel: Amerikaner i desperat opråb efter nye prisstigninger fra Novo: »De priser slår folk ihjel«

Se Berlingske artikel: Amerikanske politikere kræver svar fra Novo Nordisk: Hvorfor er insulin blevet så dyrt?

Se opinion i New York Times: The Insulin Wars

I US Congress er der generel enighed mellem republikanere og demokrater om at priserne på insulin er for høje for patienterne.

Se mere om congress hearing on insulin prices i januar.

Et lukrativt voksende marked for insulin i Nordamerika

Novo er sammen med Eli Lilly (USA), Sanofi-Avensis (Frankrig) og Astra-Zeneca (UK) blandt de største virksomheder i verden på markedet for insulin.

Forskningsbudgettet for ny insulin er højt, og det tager lang tid og koster store summer at få godkendt nye og bedre produkter. Det er derfor primært store, velhavende virksomheder, som sidder på markedet for insulin.

Der findes dog også mindre betydende leverandører af insulin såsom GlaxoSmithKline (UK), Bioton (Polen), Wockhardt (Indien) og Julphar (De Forenede Emirater).

Sagen om høje priser på insulin i Nordamerika har flere gange været oppe og vende i pressen. Se interview med koncerndirektør Lars Fruergaard Jørgensen fra 2017 herunder.

Video med Lars Fruergaard Jørgensen, Novo Nordisk – om insulin-priser.

Novo i USA

Novo hovedkvarteret i USA ligger i Plainsboro tæt på Princeton, New Jersey. Det prestigefulde Princeton University er nærmeste nabo.

Vigtigste marked for insulin er Nordamerika og dernæst Europa. Udbredelsen af diabetes sker i øvrigt hurtigst i Asien, hvor op mod 60% af befolkningen vurderes at have eller vil få en form for diabetes inden for en overskuelig årrække. Især i Kina og Indien er der meget dårlige udsigter.

Novo Nordisk har hovedkvarter i Danmark og er som én af ganske få danske virksomheder også noteret på børsen i New York (NYSE).

Relaterede artikler:

Dansker bliver ny topchef for Lenox Corporation i USA, der også står bag brandet Dansk

Kulturforskelle på arbejde i USA versus Danmark

Denne artikel er senest opdateret: 4. april 2019.