Det er i dén grad svært at hitte rede i de forskellige anklager og termer omkring Trump rigsretssag, hvor ordet rigsretssag er den mest korrekte – om end ikke 100% korrekte – danske oversættelse af det amerikanske udtryk impeachment.

Trump rigsretssag forklaring impeachment

Hvad betyder Impeachment på dansk i Trump rigsretssag?

Impeachment af den amerikanske præsident – hvad er det?

Danmarks sandsynligvis bedste politiske program styres af den erfarne Steffen Gram, som er vært i radioprogrammet Verden Ifølge Gram, der sendes på DR P1 hver tirsdag formiddag.

Den 21. januar 2020 fik lytterne en grundig indføring i den mest omtalte politiske kontrovers i USA; siden Amerikas 42. præsident Bill Clinton blev impeached i 1988 for at lyve under ed og for forsøg på at forhindre rettens gang.

Se også: Rigsretssag mod Bill Clinton – nu som dramaserie med Monika Lewinski som producer.

Den pågående Trump rigsretssag er anlagt med anklager om at den 45. amerikanske præsident:

  1. har misbrugt sine magtbeføjelser – nærmere bestemt i en speget sag, hvor Ukraine tilsyneladende er blevet afpresset for at styrke Trumps valgkamp og dermed private interesse.
  2. har forsøgt at obstruere Kongressens arbejde (obstruction of justice).

Trump rigsretssag forklaring – sådan løber den

Retssagen mod Trump finder sted i Senatet i den amerikanske Kongres og er, i modsætning til en dansk rigsret, en politisk retssag, hvor de folkevalgte 100 senatorer afgør, hvorvidt Trump er skyldig eller ej.

Der skal 67 senatorer til at dømme Trump skyldig, hvilket er usandsynligt i det nuværende senat, hvor republikanerne sidder på et snævert flertal.

Hør programmet om den verserende Trump rigsretssag på Verden Ifølge Gram.

Retssagen mod Trump gik i gang den 16. januar-20. Republikanerne forsøger at gøre retssagen så kort, som muligt. Demokraterne vil gerne føre vidner og ønsker dermed en væsentlig længere retssag.

Regler ved impeachment retssag – forklaring af CNN

CNN Video: These are the strict rules for the impeachment trial

Relaterede artikler og links

Kan Trump genvælges i 2020?

Trump impeachment explained: What happens next after historic vote?

Denne artikel er senest opdateret: 21. januar 2020.