Vulkanen Kilauea på Hawaii viser stadig ikke tegn på at falde til ro og i pinse-weekenden blev den 22. revne i jordoverfladen registreret. Siden 3. maj har Kilauea været aktiv, og de seneste dage er en ny udvikling sket – vulkan danner farlig syresky.

Vulkan danner farlig syresky

Lava fra Kilauea vulkan danner farlig syresky.

Farlig syresky på Hawaii

De mange udbrud de forløbne mange dage har skabt masser af flydende lava, og lavafloden bevæger sig i et tempo på op mod 400 meter i timen. Det første lava ramte i weekenden havvandet omkring øen og resulterede i dannelse af en farlig hvid syresky.

Når den op imod 1100 gr. varme lava rammer saltvand, dannes den syreholdige sky, som er en blanding af os bestående af saltsyre, vanddampe og små glasskår. Det er yderst farligt at inhalere de farlige dampe, og det kan derudover forårsage store skader på øjne at komme i kontakt med dampene.

2.000 evakueret fra lavaflod og gasmasker udleveret

På grund af faren fra den voldsomme lavaflod er 2.000 beboere blevet evakueret, og myndighederne har desuden uddelt 18.000 gasmasker til den lokale befolkning. Folk, som lever i beboelsesområder tæt på vulkanen, risikerer at indånde de farlige gasser fra undergrunden, og derfor opfordres folk til at benytte gasmasker, når de er tæt på de opståede revner i jorden, hvorfra gasser siver op.

2.225 jordskælv på Hawaii

Siden vulkanudbruddet d. 3. maj har området været ramt af ikke mindre end 2.225 jordskælv. Det største fandt sted 4. maj og blev målt til 6,9 på richterskalaen, hvilket gør det til det største jordskælv på Hawaii siden 1975.

Ikke grund til at aflyse ferie til Hawaii

På trods af de enorme naturkræfter, som i disse dage viser sig på øen The Big Island i ø-gruppen, er der ingen grund til at aflyse sin ferie til Hawaii. Det berørte område er kun en lille del af den ca. 10.000 kvardratkilometer store ø, som er den største i delstaten Hawaii.

De fleste besøgende på Hawaii rammer øgruppen på øen Oahu i Honolulu, som er hovedstaden i delstaten. Oahu ligger nordvest for The Big Island og afstanden mellem Honolulu og vulkanen Kilauea er over 185 km.

Relatere artikel: Myndigheder advarer katastrofeturister

 

Denne artikel er senest opdateret: 22. maj 2018.