Vulkanudbruddene på øen Hawai’i – også kaldet The Big Island – i den amerikanske delstat og ø-gruppe Hawaii i begyndelsen af maj har medført, at flere turister og lokale i området tager chancen og kommer helt tæt på den farlige lava for at opleve naturens enorme kræfter.

Samtidige vulkanudbrud og jordskælv på Hawaii får  myndighederne til at advare om, at turister og fastboende på The Big Island ikke må lege katastrofeturister og rejse tæt på området, hvor vulkanen Kilauea er aktiv. Det kan være ekstremt farligt at blive fanget lavaen eller nye åbninger i jordoverfladen, hvorfra giftige dampe vælter op.

Vulkanudbrud og jordskælv på Hawaii

Vulkanudbrud og jordskælv på Hawaii.

Det største jordskælv på Hawaii siden 1975

Vulkanen Kilauea har i mange år været en af verdens mest aktive vulkaner, og har været i udbrud jævnligt siden 1983, men da de seneste udbrud startede 3. maj blev de også efterfulgt af adskillige farlige jordskælv.

Det største jordskælv siden 1975 ramte samtidig med udbrudene 4. maj omkring middag lokaltid og forårsagede at adskillige nye sprækker har åbnet sig i jordoverfladen tæt på og omkring Kilauea. Øjenvidner har beskrevet springvand af lave, som flyder ud over vejene på øen og antænder træer og skove.

Kileauea Hawaii

Lava fra vulkanen Kilauea på Hawaii.

Under det største skælv, som målte 6,9 på richterskalaen, blev strømmen afbrudt for 14.000 mennesker på The Big Island, og det fik bl.a. myndighederne til at evakuere samtlige beboere på den vestlige del af øen tæt på vulkanen Kilauea.

Politiet forsøger at holde nysgerrige væk fra området

Selvom myndighederne advarer folk om at nærme sig området har politiet og det hawaiianske civilforsvar stadig travlt med at holde de nysgerrige folk væk. “I skal ikke tage på udflugter til området” lyder det fra myndigheder, som også pointerer, at den største hjælp folk kan yde netop nu er at holde sig væk fra området.

Der er ingen meldinger om tilskadekomne, men mindst 35 huse og andre strukturer er blevet ødelagt af lavaen.

Vulkanen Kilauea er en ud af 5 vulkaner på The Big Island på Hawaii, og de seneste dages udbrud har spyet lava ud over et område på ca. 125 kvadratkilometer.

Relateret artikel: Vulkan danner farlig syresky på Hawaii

Denne artikel er senest opdateret: 22. maj 2018.