Med overskriften Denmark has a message for America var den danske tilgang til bekæmpelse af coronavirus d. 24. marts 2020 hoved-historie på det amerikanske magasin The Atlantic.

Danmark USA The Atlantic

Artiklen er et interview med Peter Hummelgaard; medlem af Socialdemokratiet og Beskæftigelsesminister i Danmark siden juni 2019.

Gør mere – hurtigt! – vent ikke

Tiden er ikke til at vente – coronavirus venter nemlig ikke. Dette er kort fortalt budskabet i Derek Thompsons interview med den danske minister.

Se artiklen om Danmark på The Atlantic.

I Danmark ‘fryser’ man populært sagt økonomien og forsøger ved kraftig statslig intervention at komme så helskindet, som muligt, gennem corona-krisen med så få tab af menneskeliv, som muligt.

USA er længe om at reagere i forhold til Danmark. Den 25. marts blev en stor økonomisk hjælpepakke endelig vedtaget i Senatet.

Man kunne per ultimo marts-20 se at den amerikanske centraladministration på mange områder tøver, om end der i mange stater er truffet særdeles omfattende foranstaltninger for at inddæmme og afbøde corona-smitte.

Præsident Trump ville per 24. marts helst have gang i landet igen til påske. Landets leder, der i slutningen af februar betegnede corona-virus-krisen som et politisk ‘hoax’ fra demokraternes side, tøver efter mange sundhedseksperters mening alt for lang tid med at træffe vanskelige beslutninger – sandsynligvis af frygt for at skade økonomien i USA.

Et udvalg af udtalelser fra Præsident Trump om coronavirus.

I stedet lader Trump i stor udstrækning det være op til de enkelte stater at gennemføre nødvendige tiltag. Et stort problem ved denne fremgangsmåde er at Trump forvirrer mange amerikanerne om, hvor alvorlig situationen er.

Hør DR’s journalist Lillian Gjerulf Kretz i podcasten USA under corona-kaos.

Vigtige tiltag sat i værk i USA

To militære hospitalsskibe blev per 22. marts sendt henholdsvis til New York og til den amerikanske vestkyst.

The Governator (Arnold S. – tidligere guvernør i Californien) har taget Californiens lockdown til sig.

Den første stat til at gå i lockdown var Californien d. 19. marts. Puerto Rico (som ikke er en stat, men stadig amerikansk territorie) tog skridtet allerede d. 15. marts. Det forventes at alle stater i USA vil gå i lockdown i forbindelse med COVID-19 krisen; mange med varierende grad af begrænsninger på, hvordan borgere kan bevæge sig rundt.

Den danske beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen er ud af en arbejder-familie fra Amager og blev valgt ind i Folketingen i 2015 i Københavns Storkreds.

Se også: Information om rejser til USA – risiko og begrænsninger i.f.m. coronavirus.

Relaterede artikler og links

The Atlantic: Denmark’s idea could help the world avoid a great depression.

Denne artikel er senest opdateret: 25. marts 2021.