En stor dansker i USA – Victor Borge

I vores serie af store danskere i USA er vi kommet til én af Danmarks morsomste mænd: Victor Borge.

Victor Borge USA

Victor Borge (Borge’s back) ‘Recorded Live!’, USA.

The Great Dane blev hurtigt ekstrem populær i den amerikanske underholdningsbranche, og formåede at holde USA tryllebundet i en menneskealder.

Med sin unikke sans for timing – ikke ulig skuespilleren Dirch Passer – havde Borge som oftest publikum i sin hule hånd, når han lavede sine intelligente ‘slap stick’ manøvre på flyglet og samtidig; med behørige lange pauser af stilhed, fyrede sine tørre kommentarer af i en lind strøm på flydende amerikansk – og i Danmark på dansk, naturligvis.

Victor Borge var en fantastisk entertainer og dertil en særdeles habil pianist. Borge kunne såmænd også dirigere et orkester.

Den kendte komikers repertoire var stort. Blandt hans mest populære gags blev ‘Phonetic Punctuation’ en klassiker. Her den engelske version:

Formen og stilen hos Borge er næsten konstant: En pænt klædt klassisk pianist og et flygel; eventuelt med et orkester, en solist eller en ‘hjælper’ til at spille op imod.

Victor Borge holdt sig langt hen af vejen til det sikre. Publikum nød det og sad forventningsfulde og ventede i spænding på den næste morsomhed.

Nogen kritikere mener at Borge glemte at forny sig. Det er med nutidens briller da også åbenlyst at mange af de gode gags og vittigheder blev gentaget i én uendelighed over mange år.

Victor Borge ville sandsynligvis ikke kunne lave stand-up med samme succes i dag uden langt mere ‘produktudvikling’. Til gengæld var der mange rigtig gode jokes i hans produktion – og de var alle lange og veltilrettelagte; samt ofte med masser af improvisation på scenen.

Victor Borge – født Børge Rosenbaum (1909-2000)

De fleste danskere født før 1975 kender Victor Borge fra fjernsynet.

Han kom til verden d. 3. januar 1909. Mor var pianist, og faderen spillede violin i Det Kongelige Kapel. Allerede som 2-årige begyndte Børge at øve sig på klaveret, og han spillede for et publikum første gang som 8-årig. Rosenbaum familien var ikke specielt velhavende, men det store talent fik ved hjælp af sine usædvanlige evner i 1918 et fuldt stipendie til musikkonservatoriet.

I 1926 gav den unge Børge Rosenbaum sin første koncert i Odd Fellow Palæet i København.

Victor Borge som ung

At danskeren endte med at få en forrygende karriere i USA beror på en tilfældighed. Den unge klassiske koncert pianist var på job i Sverige, da den tyske værnemagt invaderede Danmark d. 9. april 1940.

Børge Rosenbaum var af jødisk afstamning og foretrak at benytte lejligheden til at flygte til Finland og derefter med skib til USA. En medvirkende årsag var at Børge Rosenbaum siden midt i 1930’erne havde optrådt som komisk pianist rundt om i Europa og ved flere lejligheder havde fortalt vittigheder, som satte nazisterne i et dårligt lys.

Inden da havde han forsøgt sig som skuespiller i Danmark, hvilket ikke havde været den store success. I USA fik han også en enkelt rolle som ‘engelsk adelsmand’, men Borges rolle blev klippet næsten helt ud af filmen, og så blev skuespilleriet opgivet.

Se Victor Borge biografi på Det Danske Filminstitut.

DR lavede i 2008 en dansk Victor Borge dokumentar kaldet “Verdens morsomste mand”.

Victor Borge og Otto Leisner – en klassiker

Man kan sige at ‘den frække dansker’ tog gas på The Establishment på en kultiveret måde.

Otto Leisner kunne næsten ikke gennemføre interview på grund af grineflip.

I Danmark husker mange i den lidt ældre genereration, hvordan Borge fik Danmarks dengang bedste studievært Otto Leisner til at knække sammen af grin. Programmet Tyve-Femten, hvor Otto Leisner var vært, blev optaget i september 1971.

Se mere om Borges TV-optrædener i Danmark på DR Bonanza.

Mange af Borges morsomheder gik ud over publikum, studieværter, kunstverdenen (især operasangere), hele kultur-eliten og dens smagsdommere. Borge gjorde imidlertid grin med the establishment og publikum på en elegant og meget underspillet måde – og folk langt ind i samme elite elskede ham for det. For publikum var det en fest.

Succes i Amerika – sådan blev en dansker amerikaner

Børge Rosenbaum blev i 1948 amerikansk statsborger og skiftede ved samme lejlighed navn til Victor Borge.

Alle med et ‘ø’ i sit navn ved, hvor besværligt, det er at bære rundt på i udlandet. I show business er et godt navn et must. Victor Borge havde en let eksotisk klang på amerikansk og var let at udtale.

Allerede i 1942 vandt Borge en pris som Best New Radio Performer Of The Year i USA – efter at være blevet ‘opdaget’ og hyret af selveste Bing Crosby til datidens populære Kraft Music Hall radioprogram. Dette var en utrolig præstation, da Borge stort set ikke kunne et ord engelsk, da han ankom til Amerika i 1940.

En tidlig optagelse fra The White House:

Koncert i Det Hvide Hus i Washington D.C. ca. 1956.

Mediebilledet var smallere og TV kanalerne færre. Borge var en eftertragtet gæst i diverse talk shows. Med sit show Comedy In Music skrev Borge sig ind i underholdningshistorien med 849 optrædener med det samme show – en Guinness World Record.

Ét af Borges virkemidler var at han ind imellem var ved at falde ned af klaverstolen.

Det ser legende let ud, men timing og teknik betyder alt, når man samtidig skal fyre pointer og jokes af. Få stand up komikere tager sig tid til at opøve fysiske numre, men det gjorde den store dansker. Og han vedblev langt op i alderen at bruge sine indstuderede ‘fald af klaverstol’ og andre fysisk krævende tricks.

Film om Victor Borge

Rygtet sagde i 2017-2018 at der var en film om den store dansker på vej.

Andre rygter siger i starten af 2020 at filmen ‘Borge’ får premiere i år 2021.

Mere specifikt kunne man i juli-18 kunne man i Se & Hør læse at ægteparret Mette Lisby og Jesper Bæhrenz var ‘lige ved’ at være færdige med et filmmanuskript om den kendte danske showman og komikers liv.

Se også BT artikel fra året før, hvor Mette Lisby og Jesper Bæhrenz lagde op til en danskproduceret film og en amerikansk TV-serie om den store dansker i USA.

Det sidste interview – Victor Borge flirter med Mette Lisby.

Stand-up komikeren Mette Lisby og radio-værten Jesper Bæhrenz har siden 2012 boet i Los Angeles. Mette Lisby var den sidste, der i interviewede Victor Borge kort før hans død lillejuleaften år 2000.

Mere om kendte danskere i USA:

Store danskere i USA (artikel-serie på Guide-USA.dk):

Relaterede artikler og links

Victor Borge medvirkede i en række bøger, hvor enkelte fortsat kan købes i brugte udgaver via antikvariater i Danmark:

Victor Borge bøger på dansk

  • Noder og unoder (med Robert Sherman), 1972.
  • Musikomik (med Robert Sherman), 1981.
  • Smilet er den korteste afstand…, 1997.
    (Erindringer fortalt til Niels-Jørgen Kaiser)
  • Musikalske unoder – en anderledes guide til klassisk musik, 2006 (en samling af Borges to første bøger).

Desuden skrev Jacob Wendt Jensen i 2014 bogen Victor Borge – Mennesket bag smilet.