Independence Day i USA / 4th of July – Uafhængighedsdag i USA

The Fourth of July – Independence Day i USA – er for mange amerikanere den vigtigste helligdag om året, og der arrangeres en masse forskellige aktiviteter, events og byfester rundt i små og store byer over hele USA.

Independence Day i USA

4. juli parader er en stor og populær del af Independence Day i USA.

Independence Day i USA er en officiel fridag, så offentlige kontorer og banker holder lukket 4. juli, og også en del private virksomheder og butikker vælger at holde lukket.

Om Independence Day i USA

Tilbage i 1775 startede den amerikanske uafhængighedskrig med at folk i delstaten New England påbegyndte væbnet kamp mod Storbritannien. Der havde længe været optrapning til konfrontation pga. koloniale magtkampe mod de politiske og økonomiske kræfter i det britiske imperium. Ikke mindst briternes tiltagende beskatning af kolonierne i Amerika var en medvirkende årsag til opstanden mod det britiske imperium.

Tretten britiske kolonier i Amerika deltog i uafhængighedskrigen mod Storbritannien:

 • Province of New Hampshire – nu delstaterne New Hampshire og Vermont
 • Province of Massachusetts Bay – nu delstaterne Massachusetts og Maine
 • Colony of Rhode Island og Providence Plantations – nu delstaten Rhode Island
 • Connecticut Colony – nu delstaten Connecticut
 • Province of New York – nu delstaten New York
 • Province of New Jersey – nu delstaten New Jersey
 • Province of Pennsylvania – nu delstaten Pennsylvania
 • Delaware Colony – nu delstaten Delaware
 • Province of Maryland – nu delstaten Maryland
 • Colony and Dominion of Virginia – nu delstaterne Virginia, Kentucky og West Virginia
 • Province of North Carolina – nu delstaterne North Carolina og Tennessee
 • Province of South Carolina – nu delstaten South Carolina
 • Province of Georgia – nu delstaten Georgia

Den 4. juli 1776 erklærede de 13 kolonier deres uafhængighed som Amerikas Forenede Stater via Uafhængighedserklæringen – Declaration of Independence – under Kongres-møde i Philadelphia. Uafhængighedserklæringen blev fortrinsvis forfattet af Thomas Jefferson, som senere blev USA’s 3. præsident i årene 1801 til 1809. Den første præsiden for USA var George Washington i årene 1789 til 1797 og derefter John Adams fra 1797 til 1801.

Den amerikanske uafhængighedskrig varede indtil 1783, hvor fredsaftalen i Paris officielt afsluttede krigen. Herefter påbegyndtes arbejdet med udfærdigelse af en forfatning, som skulle samle de 13 kolonier – og endelig i 1790 lå en godkendt forfatning klar.

Hvordan fejres Independence Day i USA?

4 Juli er en dag, hvor man i USA fejrer landets uafhængighed via mange forskellige offentlige begivenheder. Store parader, optog, shows, koncerter, fyrværkeri mv. er nogle af ingredienserne på en Independence Day i USA.

Du vil kunne opleve overflod af de blå, røde og hvide farver samt naturligvis masser af amerikanske flag, og ligeledes kan man mange steder opleve konkurrencer i bl.a. vandmelon-spisning, hotdog-spisning, tærte-spisning og meget mere.

4 July hotdog

4. juli hotdog-spisning – her på Coney Island, New York.

For mange amerikanske familier er det en tradition at samles til familieudflugter i skoven eller ved stranden, og der tages grill, pølser, hamburgere, majskolber osv. med på turen.

Parader og optog er altid populært i USA, og d. 4. juli ser man ofte skoleorkestre, politifolk, brandfolk mv. i de store parader i byerne.

Et par af de mest kendte og mest besøgte parader på Independence Day i USA er:

Ikke mindst historiske byer som Philadelphia, Boston og Washington tiltrækker mange amerikanere 4. juli, og mange steder vil man kunne opleve de historiske øjeblikke fra 1776 ifm. underskrivelsen af uafhængighedserklæringen blive genopført.

Se også: Det bedste sted at opleve 4. juli i USA i 2022.

4 juli fyrværkeri

Det populære Macy’s 4th of July fyrværkeri i New York.

Næsten alle steder, hvor der i løbet af 4. juli har været festlige begivenheder omkring Independence Day i USA, vil man ved afslutningen af arrangementerne kunne opleve affyring af fyrværkeri.

Relaterede artikler: