Man skal ikke lede længe for at finde kendte danskere i USA.

Relativt få har imidlertid opnået at få berømmelse blandt amerikanerne.

I denne serie af store danskere i USA starter vi ud med en i Danmark glemt person, som havde enorm betydning for USA under 2. verdenskrig og som stadig huskes af mange i den ældre generation af amerikanere.

William S. Knudsen Time Magazine 1940

William S. Knudsen – dansker på forsiden af Time Magazine, oktober 1940.

William Signius Knudsen (1879-1948)

William Signius Knudsen blev født i ‘kartoffelrækkerne’ i København den 25. marts 1879 , som søn af toldbetjent Knud Peter Knudsen og hans kone Augusta Zøllner.

Som mange andre i dén periode, hvor Danmark var fattigt og underudviklet, udvandrede William S. Knudsen i år 1900 til Amerika.

Den unge mand havde hænderne skruet ordentligt på og, viste det sig, en utrolig evne til at organisere og optimere produktion op i en skala, som ingen dengang troede muligt.

William S. Knudsen bog - Big Bill

Ny dansk bog om dansker i USA – Big Bill af Martin Lund.

Karriere hos Ford og General Motors

Til at begynde med, inden han udvandrede til Amerika, fik William S. Knudsen arbejde hos en cykelsmed i København, og kendskabet til cykler skaffede ham også et job i Buffalo i USA.

Det blev starten på en imponerende karriere, som kom til at inkludere 10 års tjeneste for Ford Motor Company som højre hånd for den berømte grundlægger Henry Ford; efterfulgt af omkring 16 år hos General Motors (GM), hvor han blev udnævnt til president i 1937 efter i nogen år at have været leder af Chevrolet divisionen.

U. S. Army kalder – på opfordring af president Roosevelt

I USA kender man dog bedst William Signius Knudsen som en af de vigtigste personer i den amerikanske hær.

President Roosevelt skulle i 1940 forberede at USA, modvilligt, var nødt til at gå ind i 2. verdenskrig i Europa. Der var brug for en person til at stå for at få produktionen af krigsmateriel i USA op i gear. Ingen syntes at være bedre egnet til jobbet end dansk-amerikaneren William S. Knudsen.

William Signius Knudsen – video om D-Day.

Det viste sig at Big Bill igen kunne noget, ingen troede muligt. Også i militæret var han et produktions-organisatorisk geni. Inden længe begyndte amerikanske fabrikker at sprøjte tanks, skibe, fly og våben ud med en fart, som ingen andre lande tilnærmelsesvis kunne matche.

I USA’s militær blev man hurtigt klar over at den danske indvandrers evner var noget særligt – med dét resultat at William S. Knudsen, som eneste civilist uden forudgående militær erfaring, i 1942 blev udnævnt til generalløjtnant (i USA: lieutenant general) i U.S. Army.

Se hele den velbeskrevne historie om William S. Knudsen på
hjemmesiden Kartoffelrækkerne.

Nye danske bøger om William S. Knudsen

Hele to nye danske bøger om den berømte dansker i USA udgives primo 2019 af forlagene Haase Forlag A/S og Lindhardt og Ringhof.

Big Bill – En biografi om danskeren William S. Knudsen – produktionsgeniet der satte de allierede i stand til at vinde Anden Verdenskrig

Big Bill Martin Lund William S. Knudsen

Denne 416 siders biografi om William Signius Knudsen er skrevet af Martin Lund.

Køb bogen Big Bill med rabat.

One Dollar Man – Historien om danskeren, der ændrede Anden Verdenskrig

One Dollar Man Ole Sønnichsen William S. Knudsen

Denne 432 siders bog om William S. Knudsen er skrevet af Ole Sønnichsen & Brian Dan Christensen.

Køb bogen One Dollar Man med rabat.

Ole Sønnichsen skrev også det anmelderroste tobinds-værk “Rejsen til Amerika“. Bøgerne blev senere filmatiseret som dokumentarserie til DR.

Relaterede artikler:

Portræt af danskere i USA – sommer-artikelserie på DR

Dansk Amerikansk foreninger og klubber i Danmark

En stor dansker i USA serien: Jacob A. Riis.

Denne artikel er senest opdateret: 27. juni 2019.