Kamala Harris er per 20. januar 2021 indsat som ny vicepræsident i USA. Det er første gang en kvinde vælges som vicepræsident i USA.

Se afsnit “Hvad laver en vicepræsident?” nederst i artiklen.

Følgende introduktion til Kamala Harris blev skrevet FØR Biden og Harris blev valgt til præsident og vicepræsident.

I det amerikanske præsidentvalg er der for tredje gang en kvinde, som vicepræsidentkandidat. Hun hedder Kamala Harris og stiller op sammen med den demokratiske præsidentkandidat Joe Biden.

OPDATERING:
Per 7. November har alle store, amerikanske medier udråbt Joe Biden som den næste præsident efter en langvarig stemmeoptælling.

Dermed er vejen også banet for at Kamala Harris bliver USA’s første kvindelige vicepræsident med indsættelse på Inauguration Day den 20. januar 2021.

Hvem er Kamala Harris?

Kamala Harris – ny vicepræsident i USA.

Se også: Hvem er Joe Biden?

Hvem er Kamala Harris? – politiker fra Californien

Den jura-uddannede Kamala Harris blev født i Californien i 1964.

Begge hendes veluddannede forældre er indvandret til USA. Hendes mor blev født i Indien, og hendes far er fra Jamaica; en tidligere engelsk koloni syd for Cuba.  Kamala Harris har således både asiatiske og afroamerikanske rødder. Forældrene blev separeret tidligt i Kamala’s liv.

Kamala har jura eksamen fra University of California. Inden da læste hun politologi og økonomi på Howard University i Washington D.C. Efter studierne blev hun ansat i Alameda County i Californien på den offentlige anklagers kontor.

Hvem er Kamala Harris? – hun anses som en dygtig, principfast og lidt venstreorienteret politiker i USA.

Vicepræsident-kandidat Kamala Harris er særdeles erfaren. Hun har, hvad det svarer til næsten to perioder som justitsminister i staten Californien 2011-2017. Inden da havde hun en lignende stilling i byen San Francisco på den amerikanske vestkyst.

Senator Kamala Devi Harris bor i  Washington og er gift med advokaten Douglas Emhoff. Parret står også som ejere af ejendomme i Sacramento og i San Francisco.

Kamala Harris har aldrig fået børn, men det har hendes mand fra et tidligere ægteskab. Kamala kaldes ‘Momala’ af Ella og Cole, som ikke synes ordet ‘stedmor’ er egnet. Se mere om Kamala Harris og hendes ‘bonus-børn’ i artikel på MarieClaire.

Hvordan vælges en vicepræsidentkandidat?

I USA bestemmer præsidentkandidater i store træk selv, hvem de gerne vil have som running mate – dvs. hvem, som skal være deres og partiets vicepræsidentkandidat.

I det demokratiske parti har man tradition for at bruge partiets stab som en art headhunter funktion til jobbet som vicepræsident.

Demokraternes udvælgelsesprocedure til vicepræsidentkandidat.

Typisk har en præsidentkandidat i den afgørende runde 10-15 ’emner’ til gode vicepræsident-kandidater, som overvejes. Samtaler og interviews med potentielle kandidater føres. Omfattende spørgeskemaer skal besvares af seriøse kandidater.

En præsidentkandidat konfererer naturligvis som oftest med partiets andre ledere inden beslutning tages, men præsidentkandidaten har det sidste ord og kan tage beslutningen selv.

Når beslutning er taget, fører præsidentkandidat og vicepræsidentkandidat valgkamp sammen – og vinder eller taber præsidentvalget sammen.

Hvad laver en vicepræsident?

I USA er vicepræsidentens primære job at være en erstatning for præsidenten, hvis der skulle ske ham eller hende noget i de 4 år en præsidentperiode varer.

En vicepræsident ‘forfremmes’ til præsident, hvis præsidenten dør, aftræder eller bliver hensat i inability.

Det sidste punkt er eksempelvis alvorlig sygdom, eller hvis ingen ved, hvor præsidenter befinder sig og man ikke kan komme i kontakt med præsidenten. Inability er en situation, som kan være meget besværlig at tage stilling til i det politiske system i USA, da spørgsmålet meget hurtigt kan blive en kampplads for og imod, om en præsident ‘er ved sine fulde fem’ og istand til at lede landet.

The vice presidency in America – bemærk video er fra 2016, da Joe Biden var Vice President i USA.

Posten som vicepræsident er potentielt meget magtfuld. Hele 9 gange ud af 45 amerikanske præsident-perioder til og med år 2020, har en vicepræsident overtaget præsidentposten.

Sidste gang, var da vicepræsident Gerald Ford blev præsident for USA, da præsidenten Richard Nixon trak sig i august 1974 som følge af Watergate affæren.

Af samme årsag flyver præsident og vicepræsident aldrig i samme fly, kører aldrig i samme bil eller opholder sig sammen på steder, som anses for at indebære en risiko.

The Vice President of The Unites States er formelt USA’s næstkommanderende og er desuden nummer to i den amerikanske regering. Præsidenten bestemmer dog suverænt, hvor meget (eller hvor lidt) vicepræsidenten har at skulle sige i den politiske dagligdag i Det Hvide Hus.

Samtidig er vicepræsidenten automatisk formand for Senatet i den amerikanske kongres og har den afgørende stemme ved eventuel stemmelighed i Senatet. Normalt kan vicepræsidenten dog ikke stemme i Senatet, men ved stemmelighed har vicepræsidenten det afgørende ord.

Denne artikel er senest opdateret: 23. januar 2021.