Det største nye development i mands minde på Manhattan indeholder eksempler på meget usædvanlig arkitektur i New York, og samtidig er udviklingen måske meget forudsigelig.

Hudson Yards - New York buildings

Hudson Yards – highrise bygninger i glas og stål.

Anbefalet Manhattan sightseeing: Helikoptertur over New York.

Ny arkitektur i New York – Hudson Yards

Beliggende ud til Hudson-floden på far westside mellem New York bydelen Hells Kitchen; kendt fra film som Sleepers og Taxi Driver og bydelen Chelsea, ligger Hudson Yards.

Tidligere var Hudson Yards et ret uinteressant område med baneterræn, men i 2000’erne begyndte priserne at stige på stort set al fast ejendom på Manhattan og også på Hudson Yard området.

I 2019 stod første del af byggeriet i det nye supermoderne Hudson Yard development færdigt. De nye skinnende og hammerdyre highrise bygninger i glas og stål; herunder den meget usædvanlige ‘pretzel-bygning’ får mere end normal kritik.

Se artiklen ‘Horror On The Hudson’ på The Guardian.

Seværdigheder i Hudson Yards development

Blandt de arkitektoniske seværdigheder i Hudson Yards er først og fremmest den såkaldte ‘pretzel bygning’ interessant. Hvem ved – måske Vessel en dag bliver en arkitektonisk klassiker i New York.

Vessel (TKA) i Hudson Yards development, New York – ligner lidt en stak pretzel.

Vessel er navnet på en 16 etagers høj struktur med 154 trappeføringer (2500 trin) og 80 platforme. TKA står for Temporarily Known As.

Det er den britiske designer Thomas Heatherwick, som har tegnet Vessel bygningen. Han er kendt for lidt af hvert; blandt andet for designet af den nye London Routemaster dobbeltdækkerbus samt Google Campus og Googles hovedkontor i Mountain View, Californien.

I Hudson Yards finder man også The Shed, som er et kulturhus og udstillingsbygning. Oprindeligt skulle The Shed have haft en langt mere fremtrædende plads, og bygningen skulle hvis nok også have været større. Der gik imidlertid dollar og cent i planlægningen, og The Shed endte med at blive lidt ‘indeklemt’ som påhæng til en tilstødende økonomisk mere attraktiv bygning.

The Shed i Hudson Yards development, New York.

The Shed er dog stadig en markant og usædvanlig tilgang til et kulturhus. En del af taget kan skubbes tilbage, så The Shed kan omdannes til en udendørs koncertsal.

Hudson Yards egen hjemmeside gør man meget ud af at fortælle om cafeliv og shopping – og naturligvis mulighederne for at købe lejlighed i Hudson Yards området.

Hudson Yards åbnede i foråret-19.

Se også: Hudson Yards Open to The Public.

Relaterede artikler:

New York pencil towers kaster lange skygger over Central Park

Dyreste lejlighed i New York – ny rekordpris på Manhattan

Denne artikel er senest opdateret: 15. oktober 2019.