Route 66 Illinois

Den officielle start på Route 66 i Chicago har ændret sig flere gange over årene. Oprindeligt – i 1926, hvor U.S. Highway 66 officielt åbnede – lå starten på Jackson Boulevard ved Michigan Avenue. I vore dage er starten officielt i krydset ved Michigan Av. og Adams Str. – stadig meget tæt ved flotte Lake Michigan.

Route 66 Illinois

Route 66 Illinois – Chicago start på ruten.

Inden du forlader Chicago anbefales det at opleve bl.a.:

  • The Magnificent Mile – En del af Michigan Avenue fra Chicago River til Oak Street. Oplev bl.a. masser af stormagasiner, kæmpe hoteller og mange af Chicago’s skyskrabere.
  • Millennium Park
  • Navy Pier

Læs mere om oplevelser i storbyen i vor Chicago Guide.

Find og book overnatning i Chicago.

Joliet – berømt fængsel og Route 66 museum

Efter Chicago forsætter du ruten til byen Joliet, som ligger en lille times kørsel sydøst for Downtown Chicago.

Joliet er især kendt pga. sit fængsel – Old Joliet Prison, som ikke mindst blev berømt i den amerikanske storfilm The Blues Brothers (1980) samt i tv-serien Prison Break (2005).

Joliet fængsel

Berømt fængsel i Joliet –  Route 66 Illinois.

Fængslet åbnede helt tilbage i 1858 og lukkede i 2002. Siden 2018 har fængslet været åben for besøgende.

Læs mere om Old Joliet Prison og book ture på Old Joliet Prison hjemmesiden.

I Joliet kan du ligeledes besøge det forholdsvis nyrenoverede museum Joliet Area Historical Museum and Route 66 Welcome Center.

Joliet museum

Route 66 Illinois – Joliet museum.

Udstillingen på Joliet museet om Route 66 er ikke stor, men det giver et hurtigt førstegangsindtryk af, hvad der venter forude på turen langs Route 66 Illinois.

Find og book overnatning i Joliet

Inden du forsætter på Route 66 Illinois, kan en god is hos Rich & Creamy varmt anbefales. Læg mærke til de to Blues Brothers på taget af isbutikken.

Joliet-Route-66-Illinois

Rich & Creamy i Joliet.

Gemini Giant og flotte originale tankstationer

Fortsæt videre sydpå via Highway 53 mod byen Wilmington, hvor en af de kendte symboler på Route 66 befinder sig – The Gemini Giant.

Gemini Giant Route 66

Gemini Giant i Wilmington – Route 66 Illinois.

Den godt 9 meter høje statue-astronaut er opkaldt efter NASA’s Gemini rumfartsprogram fra 1960’erne, som fandt sted umiddelbart inden Apollo programmet blev igangsat. Gemini Giant er en såkaldt Muffler Man, som findes flere steder rundt omkring i USA. De høje statuer er lavet af glasfiber, og benyttes fortrinsvis som reklamesøjler og seværdigheder langs veje.

Fortsæt videre sydvest og oplev nogle af de originale tankstationer, som med årene er blevet typiske ikoner for Route 66 og generelt USA i 1960’erne.

Texaco station Route 66

Texaco tankstation i Dwight.

I den lille by Dwight på Historic Route 66 ligger en gammel og flot restaureret Texaco tank, som blev opført tilbage i starten af 1930’erne.

Endnu et flot eksemplar af klassisk tankstation møder du i den lille by Odell mellem Dwight og Pontiac.

Odell tankstation

Klassisk tankstation i Odell.

Ligeledes i Odell kan du se et traditionelt amerikansk vandtårn – i denne version et låseblåt af slagsen.

Fortsæt turen mod Pontiac og besøg Route 66 Hall of Fame.

Route 66 Hall of Fame Museum i Pontiac

Hall of Fame museet i Pontiac er et must for dig, som gerne vil lære historikken om Route 66 bedre at kende. Museet portrætterer bl.a. folk, som var med til at gøre The Mother Road legendarisk – det være sig grundlæggere af restauranter, moteller, seværdigheder, museer og meget mere.

Route 66 Hall of Fame

Route 66 Hall of Fame & Museum. Waldmire’s folkevognsrugbrød.

På museet i Pontiac får du historikken via masser af fotos, videoer og en masse ting og sager fra ruten. Oplev blandt meget anden ovenstående VW rugbrød, som tilhørte den Route 66 legendariske Bob Waldmire. Waldmire var en stor forkæmper for at ophøje og bevare Route 66 som et kulturelt ikon i USA, og han stod bl.a. bag adskillige tegninger af forskellige steder på Route 66.

Se mere om Waldmire’s værker på Bob Waldmire hjemmesiden.

Vægmalerierne i Pontiac

Byen Pontiac er ligeledes berømt for byens mange flotte vægmalerier, som pryder mange bygninger rundt omkring i byen.

Vægmaleri Route 66

Det flotte Route 66 vægmaleri på bagsiden af Route 66 museet.

Find og book overnatning i Pontiac

På de fleste af vægmalerierne ses en QR code på eller ved siden af maleriet. Benyt denne til at få yderligere information om maleriet og se vejledninger til at finde andre vægmalerier (murals på engelsk).

Et af de mange vægmalerier i Pontiac.

Læs mere om vægmalerierne i Pontiac – Route 66 Illinois.

Pontiac-Oakland car museum

Er du til amerikansk bilhistorie ligger der selvfølgelig også et Pontiac Museum i byen Pontiac.

Pontiac Museum

Pontiac-Oakland Museum i Pontiac, Illinois.

Memory Lane i Lexington

Fortsæt turen sydpå og oplev et helt originalt stykke af den ikoniske rute.

I byen Lexington finder du Route 66 Memory Lane – asfalten er fra 1926, og du kan ligeledes opleve nogle legendariske Burma Shave skilte, som var meget iøjnefaldende langs større veje i USA fra sidst i 20’erne og frem til starten af 60’erne.

Route 66 Memory Lane

Route 66 Illinois – Memory Lane i Lexington.

Efter Lexington og den lille by Towanda nærmer man sig det større by-område Normal og Bloomington. Der er ikke mange Route 66 relaterede stop her, men flere gode muligheder for overnatning.

Søg og book overnatning i Bloomington

Ahornsirup i Funks Grove

Spiser man pandekager på en restaurant i USA, er ahornsirup et sikkert tilbehør, som følger med pandekagerne.

I den lille by Funks Grove ligger en familie-ejet producent af ahornsirup – Funks Grove Pure Maple Sirup. I plantagen med ahorntræer tappes sirup direkte fra træet, og det sker fortrinsvis om foråret, hvor det sødeste sirup opnåes.

Ahornsirup Route 66 Illinois

Ahornsirup på Route 66 Illinois.

Funks Grove Pure Maple Sirup er et populært stop på Route 66, og der er naturligvis en lille butik, hvor gæster kan købe den populære sirup.

Fortsæt sydvest og du rammer den lille by McLean, hvor der engang var et ægte originalt truck stop, som både har heddet Dixie Truck Stop og Dixie Truckers Home. Faktisk har Dixie ligeledes været lokation for Route 66 Hall of Fame, som nu ligger i Pontiac.

Navnet på det legendariske truck stop er nu Dixie Travel Plaza og er stadig et populært stop for mange lastbilchauffører.

Atlanta – lille hyggelig by langs Route 66 Illinois

I hyggelige Atlanta, Illinois finder du bl.a. den næste kæmpe Muffler Man langs Amerikas ikoniske rute mellem Chicago og Los Angeles.

Atlanta Route 66 Illinois

Route 66 Illinois – Muffler Man og klokketårn i Atlanta.

Muffler Man med hotdog stod oprindeligt i Cicero, Illinois, men blev i 2003 flyttet til Atlanta. Tæt på hotdog-manden ligger byens  kendte klokketårn fra 1909 – dette ur skal stadig trækkes op manuelt en gang om ugen.

Kør ligeledes forbi et af de største smileys som findes – nemlig det smilende vandtårn i Atlanta.

Smiley vandtårn Atlanta

Det smilende vandtårn i Atlanta – Route 66 Illinois.

Er der tid og lyst til det, kan du besøge det lille udendørs landbrugsmuseum i Atlanta. Her findes bl.a. den eneste korn-elevator i staten Illinois.

Lincoln – byen der er opkaldt efter en præsident

Fortsæt turen sydvest og du kommer til byen Lincoln, som er opkaldt efter en af de mest ikoniske præsidenter i amerikansk historie – Abraham Lincoln. Faktisk allerede i 1853 – 8 år før Abraham Lincoln blev udnævnt som præsident – fik han byen opkaldt efter sig.

Lincoln lukket hestevogn

Verdens største lukkede hestevogn i Lincoln.

I Lincoln er der naturligvis primært seværdigheder, som har med den populære præsident at gøre.

Kør eksempelvis forbi verdens største lukkede hestevogn (med Abraham på fører-bænken) eller besøg Lincoln Heritage Museum og få indblik i præsidentens liv både før og under præsident-perioden.

Efter Lincoln fortsætter turen sydvest mod Springfield.

Cozy Dog og Lincoln attraktioner i Springfield

Springfield er hovedstaden i delstaten Illinois, og det var ligeledes her, at Abraham Lincoln begyndte sin politiske karriere.

Regeringsbygning Springfield

Regeringsbygningen i Springfield, Illinois.

Besøg den flotte regeringsbygning Illinois State Capital Building – der er gratis afgang, og når der er møde i den lovgivende forsamling, er det muligt at overvære dette fra balkonen i hovedsalen.

Find og book overnatning i Springfield

Oplev ligeledes Abraham Lincoln’s Home i Springfield. I 1844 købte Abraham og hans hustru Mary denne ejendom, som idag fungerer som museum. Der er gratis entre, og området omkring huset er ligesom Lincoln’s hjem flot restaureret i oprindelig fremtoning.

Lincoln's hjem

Abraham Lincoln’s Home i Springfield.

Når du rammer Springfield skal du have god appetit, for du må ikke gå glip af Cozy Dog Diner – en af de helt store 66-klassikere.

Det var tilbage i 1946, at Ed Waldmire opfandt den senere så berømte corn dog. Corn dog er blevet en amerikansk specialitet og består af en pølse på en pind, som er indbagt i en majsdej.

Cozy Dog Route 66

Cozy Dog Diner i Springfield.

Ed Waldmire åbnede efterfølgende Cozy Dog, og stadig idag benyttes Ed´s dej-opskrift. Den ikoniske diner er også stadig i Waldmire-familiens eje.

På Cozy Dog Diner kan corn dog – som naturligvis her hedder Cozy Dog – ligeledes serveres med Ed’s egen-udviklede chili kryderi.

Er du vild med de store Muffler Men kan endnu en ses ved Lauterbach Tire på Wabash Avenue.

Umiddelbart syd for Springfield er der ikke mange 66-seværdigheder, så man kan med fordel tage motorvejen / Interstate 55, når turen går videre sydpå.

Litchfield – hyggelig by langs Route 66 Illinois

Tag afkørsel 60 på Interstate 55 og cruise ind i hyggelige Litchfield.

Skal du prøve en traditionel drive-in biograf er muligheden der i Litchfield.

Sky View Drive-in Theater har åbent fra april til midt i oktober, og her får man den ærke-amerikanske drive-in oplevelse med en højttaler til hver bil og popcorn, chips, burgere og sodavand i salgsboden.

Find og book overnatning i Litchfield

Et af de mest ikoniske spisesteder på Route 66 er Ariston Café i Litchfield. Den familie-ejede restaurant åbnede dørene helt tilbage i 1924, og siden 1935 har spisestedet ligget på dets nuværende lokation på Old Route 66.

Ariston Café

Populære Ariston Café i Litchfield.

Selvom navnet antyder noget andet, er det et spisested med et meget varieret spisekort – se mere info på Ariston Café hjemmesiden.

Mt. Olive og Staunton

Fortsæt sydpå af Route 66 og du kommer til den lille hyggelige by Mount Olive. Byen med ca. 2.000 indbyggere har bl.a. en flot klassisk restaureret tankstation – Soulsby´s Service Station, som ligger på Old Route 66.

Soulsby's Service Station

Soulsby’s Service Station i Mount Olive.

Fortsæt sydpå til byen Staunton, hvor du skal besøge Henry’s Rabbit Ranch. Stedet er en sjov blanding af hyldest til Route 66 med mange forskellige samleobjekter relateret til den ikoniske rute – samt en masse kaniner / rabbits.

Henry's Rabbit Ranch

Henry’s Rabbit Ranch i Staunton – med bl.a. begravede VW Rabbits.

Navnet Rabbit relaterer både til de levende af slagsen – som der findes masser af på ranchen – samt til bilen VW Rabbit – det amerikanske navn på den populære VW Golf.

Er du til gamle amerikanerbiler bør du også stoppe ved Country Classic Cars i Staunton. Bilforhandleren har specialiseret sig i ældre biler fra eksempelvis Buick, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Oldsmobile, Plymouth og Pontiac. Se hjemmesiden for Country Classic Cars

Chain of Rocks Bridge i St. Louis

Fra Staunton er der ikke langt til storbyen St. Louis, hvorigennem Mississippifloden løber og adskiller de to delstater Illinois og Missouri.

Find og book overnatning i St. Louis

Sidste stop på Route 66 Illinois er den imponerende gamle Chain of Rocks Bridge, som førte Route 66 over Mississippifloden i St. Louis og forbandt de to delstater. Den forholdsvise smalle bro er usædvanlig pga. et 22 graders knæk på midten.

Chain of Rocks Bridge - Route 66

Chain of Rocks Bridge med “knækket” på midten – Route 66 Illinois.

Den gamle Chain of Rocks Bridge stod færdig i 1929, og den 1 mil (1,6 km) lange bro fungerede som Route 66 broen mellem Illinois og Missouri frem til lukningen i 1970. Efter lukningen var det først planen at nedrive bro-konstruktionen, men det medførte utallige protester, hvorfor man sidst i 1990’erne fik broen renoveret, så den siden 1999 har været åben for både cyklister og gående.

Sådan finder du p-pladsen ved den gamle Chain of Rocks Bridge

Ca. 10-12 km syd for Staunton – ved byen Hamel – fortsætter man via Highway 157 og kører ind på Interstate 270 syd for Edwardsville. Fortsæt på Interstate 270 og tag afkørsel nr. 4 hvorefter man via Old Alton Rd. rammer Chain of Rocks Rd. – forenden af denne blinde vej ligger p-pladsen.

St. Louis Chain of Rocks Bridge

Den nye Chain of Rocks Bridge til venstre og den gamle til højre.

En ny bro – New Chain of Rocks Bridge – stod klar i 1968. Den er konstrueret umiddelbart nord for den gamle bro og er en del at Interstate 270 motorvejen.

Fortsæt den ikoniske rute fra Chicago til Los Angeles i artiklen: Route 66 Missouri.

Relaterede artikler: