Amerikanske nationalparker

– en guide, til guiden af Michael Bo Christensen

Hvordan vælger man hvad man vil se, i et land med så mange muligheder?

Amerikanske nationalparker, reservater, naturoplevelser, storbyer, monumenter og kendte seværdigheder ligger højt på danskernes to-do-liste, men hvor skal man starte og hvor skal man slutte?

Danskere der planlægger ferie i USA, kender alle til dette, ofte svære valg. Denne guide til guiden, er en hjælp til afklaringsprocessen, så man træffer valg, man bliver glad for, når man skal opleve de amerikanske nationalparker.

Se også: Ny dansk rejsebog – På roadtrip i nationalparkernes land.

Ah shi sle pah en ukendt juvel i New Mexico

Ah-Shi-Sle-Pah – en ukendt juvel i New Mexico.

Hvor mange nationalparker er der i USA?

USA har 63 nationalparker og ca. 2/3 del af disse ligger i den vest, sydvestlige del. Oven i dette har landet over 10.000 statsparker, flere hundrede nationale monumenter og indianer reservater.

Zion favorit nationalpark USA

Zion Naional Park i Utah – Michael Bo Christensens personlige favorit.

Hvilke nationalparker er værd at besøge?

Nationalparkerne er vidt forskellige, men hver for sig er de helt fantastiske. Nationalparker er dog ikke bare områder der er flotte at se på. De er udnævnt af regeringen, af-en-grund og for turisten er det er vigtigt, at kende denne grund.

Tænder man f.eks. ikke på kaktusser, skal man ikke besøge Saguaro nationalpark i Arizona. Grunden til, at den er en nationalpark, er netop på grund af disse Saguaro kaktus. Der er 1.5 millioner af dem.

Nogle nationalparker er ikke værd at besøge, da de ligger for langt væk og nogle er ikke særligt nemme at komme rundt i. Black Mountains of The Gunnison nationalpark i Rocky Mountains, er da meget pæn, men 98% af alle besøgende, har de samme 3 fotos med hjem.

Er man ikke til indianer ruiner, så tag ikke til Mesa Verde nationalpark. Grunden til at den er en nationalpark, er netop disse ruiner, bygget af Pueblo indianere.

Statsparkerne er ofte lige så smukke som nationalparkerne, men som regel er de mindre.

Reservaterne kan groft sagt opdeles i turistvenlige og ikke turistvenlige. Hopi, Havasupai og ikke mindst Navajo er reservater, der byder på store oplevelser. Alle har de store naturmæssige attraktioner der er åbne for turister og indianerne kan bookes som guide. Det er en stor oplevelse at være med en indianerguide, men det er ikke billigt.

Devils Garden Utah

Devils Garden, Utah.

De bedste udgangspunkter for roadtrips i USA

Alle roadtrips starter og slutter med en by, hvor vi flyver til og fra. Mange danskere vælger Los Angeles, eller San Francisco. Dels vil de gerne se byerne og dels er flybilletterne billige her.

Se også: Find billig flybillet.

SF er jo efter de flestes mening, en smuk og spændende by og LA har Hollywood som trækplaster. Da Highway One forbinder begge byer, frister en køretur langs Stillehavet, da også mange.

Relateret artikel: Anbefalinger til roadtrips i Californien.

Jeg vil dog gerne pege på byer som Denver, Salt Lake City og Las Vegas, som gode udgangspunkter for roadtrips. Prismæssigt er flybilletterne i den billige ende og man sparer en masse tid og kilometer, hvis man vil se natur i verdensklasse.

Lej autocamper i Salt Lake City

DrivingUSA Roadtrip Utah

Roadtrip, Utah.

Afstande til populære nationalparker i USA

Jeg har lavet et diagram over 7 populære parker. Afstanden er målt i timers kørsel. Jeg har rundet op og ned til hele timer.

 San Francisco Los Angeles Denver Salt Lake Las Vegas
Grand Canyon 1271084
Zion 117942
Bryce 1110844
Arches 1511647
Monument Valley 1410866
Yosemite 4418127
Yellowstone 141410511

Tabel: Afstande til populære nationalparker i USA.

Tabellen giver ikke et fuldstændigt billede af hvorfra man bør rejse. Ruten betyder jo lige så meget.

Ruteplanen sætter man Google Maps til at lave. Man starter med at skrive f.eks. de 4 steder ned man vil prioritere og danner kortet efter dette valg. Man skal huske på, at Google arbejder i realtime. Måler man f.eks. afstanden mellem San Francisco og Death Valley den 11. november, vil resultatet blive et andet hvis målingen var 22. juli. Dette skyldes, at bjergpas er åbent i juli, men ikke i november.

Nationalparkerne er åbne hele året, men sne kan forhindre dig i at komme dertil. Parker som f.eks. Yosemite, Yellowstone, Glacier og Crater Lake ligger højt og lukkes ofte pga. sne.

Vandretur Devils Bridge Sedona Arizona

Vandretur Devils Bridge Sedona Arizona.

Hvilken tid på året er bedst at rejse til USA?

Hvilken tid på året er bedst at rejse? Forår og efterår er bedst til sydstaterne, mens sommer er bedst til nordstaterne. Florida er f.eks. bedst i påsken, eller september, men bliv væk i juli og august. Man kan godt rejse rundt i det sydvestlige USA om sommeren. Man må dog forvente, at det er ret varmt, men varmen er en tør varme.

I USA har man et parkvæsen kaldet National Park Service (NPS). Hos dem kan man altid får dagsfriske meldinger på f.eks. vejrforhold og specifikke informationer om parkerne. Parkrangerne møder man altid i nationalparkerne f.eks. ved indgangen, eller i visitorcenteret. Personligt standser jeg altid i visitorcenteret og afstemmer min plan med personalet.

NPS har en række opgaver i parkerne, f.eks. med politi- og redningstjeneste. I Yellowstone er der f.eks. ansat over 800 rangers.

I flere parker kan man overnatte på hoteller, men det er ret dyrt og skal bestilles mange måneder forinden. De fleste vælger at bo på de “hotelbyer”, der er opstået lige uden for parkerne.

Monument Valley Navajo reservat

Monument Valley i Navajo reservatet.

Spar penge ved køb af årskort til amerikanske nationalparker

Skal man se 3 nationalparker, er det billigst at købe et årskort (National Park Pass) til 80$, for et enkelt besøg koster mindst 30$. Prisen er pr. bil. Vi er trods alt i bilernes land. Nogle parker er kør-se-kør, mens andre kræver, at man bevæger sig rundt til fods.

Statsparker koster som regel 5-10 $ pr. park, pr. bil.

Reservaterne er som hovedregel åbne og gratis, men lokale indianere kan godt forlange penge. Monument Valley koster ca. 20$ pr. bil.

Relateret artikel: Prisstigning på entre til USA nationalparker.

Sejltur Navajo Coloradofloden

Sejltur på Coloradofloden i Navajo reservatet.

Scenic Byways – ekstraordinære flotte roadtrip ruter i USA

Man forundres over hvor stort dette land er. Mange kører dagligt 300 km når de er på roadtrip. Alligevel føles det slet ikke så langt, for landskabet er umådelig smukt og ændrer sig konstant. Hver 10 minut er farven, formen eller vegetationen anderledes. Utroligt, men sandt. Nogle af disse veje, kaldes for “Scenic Byways”. Dette er helt ekstraordinere flotte ruter. Dem bør man vælge, selv om de tager lidt længere. Har man mindre børn med, bør man halvere køretiden.

Lej en bil med god plads, for det er jo ens hjem i mange dage. Er man et par, kan man evt. overveje i topløs model. Billeje er generelt billigt i USA.

Køb en køletaske og provianterer i et supermarked. Det er langt billigere og der er altså ikke altid en by i nærheden. I det enorme Navajo reservatet, kan man ikke købe en dråbe øl eller vin, så hav lidt i reserve, hvis du gerne vil have en kold øl, når du ankommer til hotellet.

Goosenecks State Park Utah

Goosenecks State Park, Utah.

Tips og anbefalinger til USA nationalparker fra Michael Bo Christensen

Jeg har gennem de sidste 20 år rejst rundt i landet og har samlet mine erfaringer i et gratis rejsesite. På www.drivingusa.dk kan man få inspiration til de parker, reservater og ruter, der kan gøre rejsen til noget helt særligt.

Jeg har systematiseret beskrevet ca. 90 parker. Hvad skal man se? Hvad er populært? Hvad skal man passe på? Gode tip, osv.

Min store lidenskab er indianerreservaterne og små, helt ukendte steder, der ligner en million.

Nogle af disse steder er så ukendte, at nogle gange er vi de eneste der er der. Om DET er stort?

USA er et ungt land og det betyder at landets historie er særdeles nærværende. Da de store indianerkrige fandt sted, var min oldefar ung. Det er til at forholde sig til. Når man rejser rundt støder man hele tiden på steder og ting, der har været en del, af ens opvækst f.eks. film, musik og store begivenheder.

Natural Bridges National Monument

Natural Bridges National Monument, Utah.

Bedste kort over amerikanske nationalparker m.v.

Jeg vedlægger et link med et USA kort med amerikanske nationalparker. Lad dig inspirere ved at kikke på boblerne og læg mærke til mine links, der kan give dig information om hvert enkelt sted og nationalpark.

Kort Amerikanske Nationalparker USA

Jeg håber mit inspirationskort over nationalparker i USA, vil gøre det nemmere for dig at vælge hvad du vil se og berige din rejse.

Gratis personlig rådgivning om ruteplanlægning

Mange danskere kontakter mig om deres rutelægning. Alle får svar og det koster intet. Jeg ser dog gerne, at man liker eller følger mit arbejde på Facebook.

Michael Bo Christensen DrivingUSA.dk

Michael Bo Christensen, DrivingUSA – ekspert i amerikanske nationalparker.


Guide-USA.dk retter en stor tak til rejseskribent Michael Bo Christensen, USA ekspert og ejer af www.drivingusa.dk, som har skrevet denne artikel om amerikanske nationalparker.

Relaterede artikler og links:

Det vilde USA – bog om roadtrips i USA.

Del rejsetips om roadtrips i USA Facebook Gruppe.