DR2 sendte d. 23. februar dokumentaren ‘Kampen for New York’.

Programmet handler om byplanlægning i New York i efterkrigstiden; især bølgen af byfornyelse i i 1950’erne og 1960’erne.

Kampen for New York - Dokumentar DR

“Citizen Jane: Battle for the City” er på dansk blevet til “Kampen for New York”.

Se dokumentaren ‘Kampen for New York’ på DR2

I 1960’erne valgte man i mange større byer i USA at bygge såkaldte ‘projects’; store boligområder med mange etager for den fattigere del af befolkningen; typisk opført billigt i udkanten af byerne.

Der var hurtige penge at tjene for byggefirmaer og politikere. Undskyldningen for at ‘byforny’ var ofte at der skulle anlægges hovedveje gennem de gamle boligområder. Bilindustrien bakkede op om de nye express ways.

Se Kampen for New York dokumentaren på DR2.

Sidder man i udlandet, kan man have svært ved at se Danmarks Radio. Prøv eventuelt at anvende VPN-forbindelse.

DR om dokumentar: Kampen for New York
Amerikansk dokumentar fra 2016. (Citizen Jane: Battle for the City) I 1960 sendte forfatteren Janes Jacobs (1916-2006) bog ‘The Death and Life of Great American Cities‘ chokbølger gennem arkitekturverdenen med sin undersøgelse af konsekvenserne af en byplanlægning, der tog større hensyn til motorveje end til mennesker. Hendes kamp for at redde historiske kvarterer i New York som Greenwich Village, Soho og Little Italy fra den hensynsløse og modernistiske byplanlægger Robert Moses er legendarisk.

Blandt Jacobs arvtagere er den danske arkitekt Jan Gehl (f.1936), hvis bog ‘Byer for mennesker‘ er udkommet på mere end 30 sprog.

Gentrificering af New York er stadig i gang. Områder som Manhattan, Brooklyn og Queens er stort set allerede forbeholdt rige mennesker.

Se artikel på Berkeley News.

Robert Moses besejret af Jane Jacobs i New York

I New York var Robert Moses i mange år én af de mest magtfulde kommunale embedsmænd.

Da præsident Franklin D. Roosevelt introducerede New Deal; en økonomisk saltvandsindsprøjtning møntet på at trække USA ud af The Great Depression i 1933, var den unge Robert Moses klar med flere gode projekter, som han kunne ‘hive op af skuffen’ og sørge for at New York med det samme fik del i de føderale penge.

Sådan blev Jane Jacobs berømt – urban fight of the century.

Robert Moses var effektiv og iderig. Den ambitiøse embedsmand blev snart en magtfaktor indenfor byplanlægning i New York, selv om Moses uddannelse fra statskundskab egentlig ikke kvalificerede ham specielt godt til sine mange tillidsposter inden for byplanlægning.

I dokumentaren ‘Kampen for New York’ på DR2 beskrives hvordan Robert Moses sent i sin karriere var tæt på at få sin vilje med forslag til forlængelse af 5th Avenue med en ‘South 5th Avenue’ gennem Washington Square i Greenwich Village på Lower Manhattan. Aktivisten og journalisten Jane Jacobs fik sat en stopper for ideen ved at aktivere folk i lokalområdet.

REJSETIP: Book guidet arkitekturbådtur omkring Manhattan.

Robert Moses havde stor indflydelse på arkitektur i New York.

Andre af Robert Moses projekter i 1960’erne kuldsejlede også. Den højprofilerede Lower Manhattan Expressway blev eksempelvis aldrig til noget – ikke mindst på grund af Jane Jacobs og hendes bog The Death And Life Of Great American Cities.

Relaterede artikler og links

Hudson Yards – ny arkitektur i New York.

Dyreste lejlighed i New York – ny rekordpris på Manhattan

New York pencil towers kaster lange skygger over Central Park

Denne artikel er senest opdateret: 24. februar 2020.