Sjældent har en amerikansk ambassadør tillagt Danmark så mange kvaliteter, som den nyligt aftrådte Rufus Gifford; United States Ambassador to Denmark 2013-2017.

Den 44 årige demokrat og tidligere Barack Obama kampagneleder fra Boston, Massachusetts, stiller op som kandidat til kongressen (US Congres) for Massachusetts’ 3. valgkreds.

Valget til kongressen afholdes d. 6. november 2018, og alle 435 medlemmer af Repræsentanternes Hus er på valg. Desuden skal 35 pladser i senatet (ud af samlet 100 pladser – 2 senatorer fra hver stat) også nybesættes.

Inden da skal Gifford gennem et nåleøje i form af det traditionelle primærvalg, som afgør, hvem der er kandidat for henholdsvis demokraterne og republikanerne i en given valgkreds. I Gifford’s valgkreds er der demokratisk primærvalg den 4. september.

Se video med Rufus Gifford om tiden som kendt amerikansk ambassadør i Danmark:

This U.S. Ambassador Is Treated Like A Rockstar In Denmark (HBO).

I forbindelse med Rufus Gifford kampagnen i Massachusetts for hans kandidatur til the House of Representatives har Jeppe Bentzen; en 21-årige dansk volontør, skrevet om de visioner, som den tidligere amerikanske ambassadør Gifford har med sig fra Danmark. Det er blevet til en længere og lidt usædvanlig artikel, som er publiceret på DR.

DR artikel af Jeppe Bentzen:
Rufus Gifford vil indføre danske værdier i kongressen.

Rufus Gifford US Denmark

Jeppe Bentzen har også været gæst på DR Radio: Hør Go’ Morgen P3.
(Bemærk at indslaget starter ca. 32 minutter inde i udsendelsen)

Rufus Gifford er vild med Danmark

På trods af skyhøjt skattetryk, trængsel på cykelstierne i København og et relativt socialistisk samfund med gratis uddannelse og gratis sundhedssystem er Gifford ikke bleg for at udnævne Danmark til sin model for en ny vej for USA – i øvrigt ikke ulig venstrefløjs-demokraten Bernie Sanders og senest også Paul Krugman; Nobelpristager i Økonomi, som i sommer holdt ferie i København.

Se Krugman-artikel “Something Not Rotten in Denmark” på New York Times, der i vanlig Krugman stil starter med ‘To be or not to be a socialist hellhole’.

Stor opmærksomhed på Danmark i USA

Der er således masser af opmærksomhed på Danmark fra den liberale elite i USA; især hos dem lidt til venstre for midten i det demokratiske parti. Al denne virak er heller ikke gået republikanernes næse forbi. Måske derfor fik Danmark så hatten passede på Fox News for nyligt..

Den nyslåede Massachusetts kandidat til kongressen mener uden tvivl, hvad han siger om Danmark. Rufus Gifford blev sågar gift i København. Det er således ikke tilfældigt at han har optaget danske volontører som Jeppe Bentzen i sin kampagne.

Til gengæld overser Gifford måske at politik i USA er langt mere partisan end i Danmark, hvor rød og blå blok godt ved at man ender med at skulle strikke forlig sammen om uddannelse, forsvar, sundhed, pension osv. osv. Derfor undlader man i Danmark så vidt muligt at sige noget, som er ‘helt ude i skoven’ om modparten – i hvert fald hvis man tilhører ét af de store midterpartier.

I USA er der langt mindre samarbejde over midten, men det hænder dog at modsætninger mødes. Se eksempelvis to medlemmer af kongressen sammen i lejet bil til Washington D.C.

Kongressen – dansk hjemmeside om politik i USA

For flere vinkler på amerikansk politik er der intet, der i Danmark når Kongressen.com til sokkeholderne. Kongressen.com er det førende danske medie på alt, der har med valg og politik i USA at gøre.

Relateret artikel:

Besøg i TrumpLand – Orientering på P1 har besøgt Wyoming, Montana og South Dakota

Denne artikel er senest opdateret: 27. august 2018.