I 1950’erne og 1960’erne slog amerikaniseringen for alvor igennem i Danmark. Danmark blev besat af USA 😉

Mange beundrede landet, hvor alle folk havde store biler og masser af penge. Turisterne fra USA havde i hvert fald flere penge end den gennemsnitlige dansker – ligesom de sommerhus-glade tyskere i deres Mercedes’er og gule gummistøvler ved Vestkysten i øvrigt også havde.

Danmark USA samarbejde

Besat af USA – TV program på DR2.

Moden i 1960erne var utrolig amerikansk inspireret og musikken var også meget amerikansk med Elvis Priestley som det helt store idol.

Der var dog også modstand mod den kraftigt voksende amerikanske indflydelse. Coca Cola krigen i Danmark fik stor opmærksomhed, og da en B-52 bombemaskine i 1968 med 4 atombomber ombord styrtede på Grønland blev forholdet mellem Danmark og USA anstrengt.

Prinsesse Margrethe besøgte Californien i 1960.

Den unge danske tronfølger var sammen med Prinsesse Astrid fra Norge og Prinsesse Margaretha på besøg i USA i 1960. Prinsesse Margrethe mødte foruden The King også Dean Martin og Shirley MacLaine.

Mange unge tog omgående de mange nye amerikanske ord til sig, og det danske sprog begyndte at ændre sig. I den ældre generation af danskere var der mange, der ikke var meget for denne udvikling.

Blandt de relativt få kendte danskere i USA i 1960erne kommer man ikke uden om Victor Borge.

Se programmet ‘Besat af USA’ på DR2 (online) – første gang på live TV onsdag d. 11. marts kl. 21 med genudsendelse fredag d. 13. marts kl. 18.15.

Relaterede artikler og links

Danskere i Las Vegas – se DR2 program om udlandsdanskere i USA

Kulturforskelle på arbejde i USA versus Danmark

Denne artikel er senest opdateret: 11. marts 2020.