Thanksgiving i USA – vigtig helligdag i Amerika

Hvert år den 4. torsdag i november fejres Thanksgiving i USA. Over hele landet samles familien på Thanksgiving Day, og mange benytter også lejligheden til at tage en ekstra fridag om fredagen – denne dag kaldes også Black Friday. Thanksgiving anses af mange amerikanere som den største og mest betydningsfulde højtid i USA.

Thanksgiving i USA

Betydningsfuld helligdag i USA – Thanksgiving Day.

Høstfest – Hvad er Thanksgiving Day i USA?

Der findes forskellige forklaringer/myter om hvorledes Thanksgiving opstod. Den mest udbredte er, at dagen stammer tilbage fra 1621, hvor pilgrimme ved Plymouth i Massachusett første gang fejrede, at høsten var veloverstået – det man på dansk kalder høstfest.

Læs også om Halloween i USA

Fejringen blev holdt sammen med lokale indianere, som havde fungeret som vejledere og hjælpere før og under høsten. Det var således en takke-fest både for hjælpen samt for guds velsignelse.

Andre mener, at den amerikanske højtid har rødder tilbage i England – helt tilbage fra reformationen i 1536, hvor kongen blev overhoved for kirken. I den forbindelse blev en række helligdage oprettet for at takke gud for hans velsignelser. Engelske kolonister medbragte traditionen til Amerika, og skar helligdagene ned til én – nemlig Thanksgiving Day.

Thanksgiving Day blev af præsident Abraham Lincoln erklæret som en officiel helligdag i USA i 1863.

Læs også: Hvad skal man opleve i New York i julemåneden

Hvordan fejrer man Thanksgiving i USA?

Traditionen for mange borgere i USA er, at helligdagen fejres sammen med familien, som i dagens anledning samles fra nær og fjern. Mange familier benytter dagen til sammen at forberede det traditionsrige Thanksgiving måltid. Dagen er ligeledes en stor sportsdag, og ikke mindst i amerikansk fodbold er der flere vigtige kampe, som fra arrangørernes side med vilje lægges på 4. torsdag i november.

Thanksgiving middag

Amerikansk Thanksgiving-middag inkluderer stegt kalkun.

Hvad spiser man til Thanksgiving i USA?

I langt de fleste familier i USA er det en tradition, at man spiser kalkun til Thanksgiving. Familien hjælper hinanden med at forberede og stege kalkunen, og derudover inkluderer middagen også ofte tranebærkompot, søde kartofler og græskartærte. I mange familier leger man efter middagen “ønskeben” med de sammenvoksede nøgleben fra fjerkræet.

Black Friday i USA

I mange år er fredagen umiddelbar efter Thanksgiving Day blevet kaldt Black Friday. Fænomenet dækker over en kommerciel shopping-dag, hvor forretninger over hele USA holder specielle Black Friday udsalg.

I mange butikker markerer dagen ligeledes starten på udsalget op til jul.

Black Friday har de senere år spredt sig til mange dele af verden, og efterhånden som nethandelen er slået igennem overalt, introducerer mange netbutikker også nedsatte priser i dagene op til Black Friday.

Tjek USA rejse-relaterede Black Friday tilbud

Thanksgiving i Canada

Bemærk at Thanksgiving fejres både i USA og i Canada. Men i Canada slutter høsten normalt tidligere på året, og derfor fejres Thanksgiving allerede den anden mandag i oktober i Canada, mens Thanksgiving helligdagen altid afholdes 4. torsdag i november i USA.

Relaterede artikler: