Washington’s Birthday – Presidents’ Day

USA’s første præsident George Washington blev født d. 22. februar 1732, og siden 1971 har den 3. mandag i februar – Presidents’ Day – været en mindedag i USA. Washington var præsident i årene 1789 – 1797.

I 2024 falder Presidents’ Day mandag den 19. februar 2024.

Se oversigt over alle Helligdage i USA.

Washingtons Birthday Presidents Day

Mindedag med flere navne: Washington’s Birthday – Presidents’ Day.

Første gang man i Amerika officielt begyndte at fejre Washington’s fødselsdag via en mindedag var i 1879, hvor en Act of Congress proklamerede, at datoen 22. februar skulle ophøjes til helligdag.

I 1971 vedtog den amerikanske kongres via Uniform Monday Holiday Act, at flytte mindedagen fra 22. februar til den 3. mandag i februar for at skabe en mere praktisk helligdag/fridag i form af en forlænget weekend i februar.

Uniform Monday Holiday Act inkluderede ligeledes at både Memorial Day, Veterans Day og Columbus Day blev flyttet fra en fast dato til mandag-mindedage i løbet af året. Veterans Day er dog fra 1978 igen tilbage på en fast dato 11. november.

Mindedag i USA med flere navne

I USA har der over årene været mange diskussioner om mindedagen skulle hedde Washington’s Birthday eller det mere udbredte navn Presidents’ Day for at mindes flere af Amerika’s præsidenter.

Idag er der da heller ikke enighed i de forskellige amerikanske stater, og derfor vil man kunne støde på flere forskellige navne for 3. mandag i februar – eksempelvis:

  • Washington’s Birthday
  • Presidents’ Day
  • President’s Day
  • Washington’s and Lincoln’s Birthday

Se også: The Great Debate: Is it ‘Presidents’ Day’ or ‘Washington’s Birthday?’

Lincoln’s fødselsdag også i februar

Den 16. præsident i USA var Abraham Lincoln, og de to – Washington og Lincoln – opfattes af mange amerikanere, som de to præsidenter, som har sat de største aftryk på USA’s historie.

Lincoln var præsident fra 1861 til 1865 og er kendt som præsidenten, som regerede under Den Amerikanske Borgerkrig, og som var bannerfører for afskaffelse af slaveriet i USA.

Abraham Lincoln blev født 12. februar 1809, og da mindedagen Washington’s Birthday / Presidents’ Day altid falder mellem 15. og 21. februar, ligger mindedagen hvert år lige mellem Washington’s og Lincoln’s fødselsdage.

Mange amerikanske stater benytter navnet Presidents’ Day (med eller uden apostrof) for at hædre landets præsidenter gennem tiderne – og naturligvis ikke mindst specifikt Washington og Lincoln.

Enkelte steder i USA vil man også kunne opleve, at 12. februar er en decideret mindedag og benævnes Lincoln’s Birthday.

Hvordan fejres Presidents’ Day / Washington’s Birthday

Især på steder, som har stor tilknytning til George Washington, fejres den historiske mindedag med bl.a. parade samt udklædning i historiske klæder og med historiske optrin.

Tæt på byen Alexandria i staten Virginia ligger George Washington’s Mount Vernon – det var Washington’s hjem i mange år, og her døde han i 1799.

Mount Vernon er nu et stort museumsområde, og ligeledes gravsted for Washington og hans hustru Martha. Det er et interessant historisk sted at besøge, og i begyndelsen af februar er der altid mange gæster i byen Alexandria for at mindes den første præsident i USA.

Se ovenstående video fra Alexandria i Virginia, som forklarer, hvordan man hvert år fejrer Washington’s fødselsdag i hans hjemby.

Relaterede artikler: