Mange danske rejsende vælger at leje bil i USA, når turen går over Atlanten til landet med de mange muligheder. Vi på Guide-USA.dk vil her gerne komme med 10 gode tips til kørsel i USA.

Rejsetip: Deltag i Facebook Gruppe, hvor der deles erfaringer om USA rejser.

10 gode tips til kørsel i USA

Lidt andre færdselsregler i USA – 10 gode tips til kørsel i USA.

Kørsel i USA – særlige regler

Det er nemt at færdes i den amerikanske trafik, og generelt kører amerikanerne pænt og hensynsfuldt. Der er dog nogle forskelle fra færdselsreglerne i Danmark, som det er godt at kende til.

Der findes som sådan ikke ét sæt trafikregler for hele USA, idet de enkelte stater kan have deres egne særregler indenfor forskellige områder. Det er derfor en god ide at spørge udlejningsselskabet, når man afhenter lejebilen, om der er nogle specielle færdselsregler i den pågældende stat, man skal være opmærksom på.

Her følger 10 gode tips til kørsel i USA:

1. Overhaling højre om på mange-sporede motorveje
Tæt på de større byer i USA bliver motorvejene ofte til 4-, 5- eller helt op til 8-sporede brede kørebaner i hver retning. For at undgå at bilisterne skifter bane uafbrudt, må man på disse mange-sporede motorveje gerne overhale til højre.

Highway USA

Overhaling til højre i USA – tilladt på mange-sporede motorveje.

Hold derfor godt øje med sidespejlene, når du skal skifte vognbane, og sørg for i god tid at ligge i den rette kørebane, når motorvejene deler sig.

2. Forskellige hastighedsgrænser fra stat til stat
Som før nævnt kan de forskellige stater i USA have trafikale særregler, og hastighedsgrænserne kan også ændre sig, når du krydser statsgrænser i USA.

I store træk er fartgrænser i USA som følger – men de kan variere en smule fra stat til stat.

By: 30 miles per hour / 48 km/t
Landevej: 55 miles per hour / 89 km/t
Motorvej: 65-75 miles per hour / 105-121 km/t

Tæt på skoler og børneinstitutioner er fartgrænsen ofte 20 mph, og amerikanerne er generelt gode til at skilte med fartgrænserne, så du vil sjældent være i tvivl om, hvilken fartgrænse er gældende.

3. Carpool bane på motorveje
For at fremme samkørsel i USA vil du ofte kunne se den såkaldte Carpool vejbane på motorvejene. Carpool vejbanen må kun benyttes såfremt der er minimum 2 personer i køretøjet, og det er oftest den yderste vejbane i venstre side, som er dedikeret som Carpool bane.

carpool

Carpool / Diamond Lane i USA.

Samkørsels-banen benævnes også ofte som Diamond Lane, idet symbolet på vejen, som indikerer Carpool, flere steder er et diamant-symbol ◊.

4. 3-Way eller 4-Way Stop i kryds
På mindre veje, hvor 3 eller 4 veje mødes, vil man i USA mange steder se markeringen 3-Way Stop eller 4-Way Stop.

4-Way Stop

Her er der fuldt stop for alle, og det er den bilist, som først ankom til krydset og stoppede, som har lov til at køre først. Det gælder således om at være opmærksom på, hvornår du stoppede i forhold til de øvrige billister i krydset.

5. Tilladt at dreje til højre ved rødt lys
I USA er det i langt de fleste lyskurver tilladt at dreje til højre, selvom lyskurven er rød. Du skal dog bremse op ved lyskrydset og sikre dig, at du ikke er til gene for andre køretøjer, cyklister og fodgængere, inden du foretager højresvinget.

Såfremt der er skilte med “No turn on red”, skal du dog vente på grønt ligesom i Europa.

Vær også opmærksom på at i staten New York må man ikke dreje til højre ved rødt i byer over en million indbyggere. Så ingen højresving ved rødt i eksempelvis New York City.

6. Fuld stop for blinkende skolebusser i USA
De gule skolebusser i USA skal man være ekstra opmærksom på. Holder en skolebus stille og har sine mange blinklys samt diverse stopskilte og stoplys aktiveret skal du stoppe op – også selv om du kører i den modsatte vejbane.

Skolebus USA

Vær ekstra opmærksom på skolebusser i USA.

Det kan blive en dyr forseelse at passere en skolebus, som er ved at læsse børn af og på. Læg også mærke til, at der ofte er fartbegrænsninger i forbindelse med parker, børnehaver og skoler.

7. Benyt GPS i byerne i USA
Os der har prøvet at skulle finde vej via et traditionelt kort, mens man kører i bil rundt i gaderne i en større by i USA, ved at det absolut ikke er anbefalelsesværdigt.

Bedste GPS app til mobil

Nemt at benytte GPS app til mobil i USA.

Benyt derfor GPS i byerne i USA. GPS navigering kan være ganske gratis – hvis du blot har strøm på batteriet i din smartphone.

Læs vor anbefaling til Bedste GPS app til mobil.

8. Pas på lastvognene i USA
Alting er større i USA – og det gælder også lastvognene på vejene. Mange af de enorme køretøjer kan komme med høj fart, og de har meget lang bremselængde ift. mindre køretøjer.

Lastbiler i USA

Pas på de store lastbiler i USA.

Ved indfletning på motorveje skal du således være ekstra opmærksom på, om der kommer en stor tung lastvogn buldrende i indersporet, som temmelig sikkert ikke har i sinde at sænke farten, når du skal flette ind på motorvejen.

9. Forbered dig på automatgear i udlejningsbilen
Praktisk talt alle udlejningsbiler i USA har automatgear – selv de mindste og billigste i økonomi-klassen. Selvom du aldrig tidligere har kørt med automatgear, vil du helt sikkert hurtigt vænne dig til ikke at skulle benytte venstre fod til koblingspedalen.

Find absolut billigste billeje i USA

At køre med automatgear i USA er rart – ikke mindst når kørslen af og til står på kø-kørsel på indfaldsvejene til de større byer. Det er rart blot at kunne benytte speeder + bremse, når tempoet i køen hele tiden skifter. En anden stor fordel ved automatgear er ved bjergkørsel, hvor gearkassen automatisk selv finder det mest fordelagtige gear, når det skiftevis går op og ned i de bjergrige områder.

10. Overhold fartgrænserne
Der er generelt mere færdselspoliti på vejene i USA, end hvad er vi er vant til i Danmark. Selv på mindre veje – og udenfor byerne – kan der være fartkontrol, og de amerikanske betjente er eminente til at skjule sig, når de udfører fartkontrol med radar.

Færdselspoliti USA

Overhold fartgrænserne – 10 gode tips til kørsel i USA.

Vær derfor sikker på altid at overholde fartgrænserne, og såfremt uheldet er ude, bør du generelt ikke begynde at diskutere med en evt. lidt emsig færdselsbetjent. Såfremt betjenten finder det nødvendigt, er han i sin gode ret til at bede dig komme med på den lokale politistation for en tidskrævende proces med udfyldelse af en færdselsrapport.

Relaterede artikler:

Hvordan vælges den rigtige bilstørrelse ved USA billeje – guide til bilklasser

Forsikring ved billeje i USA

Denne artikel er senest opdateret: 6. august 2021.