Solvang i Californien – skal man besøge den danske by i USA?

Bør man besøge Solvang, når man er på roadtrip i Californien?

Man kan jo faktisk finde masser af steder med danske efterkommere af indvandrere til USA, så hvorfor er Solvang speciel? Find svarene herunder!

Solvang - dansk by i Californien

Solvang – dansk by i Californien.

Mange danskere i USA

Den danske diaspora er spredt over hele landet med staterne Californien, Utah, Minnesota, Wisconsin og Washington State (på vestkysten) som de største dansker-destinationer gennem tiderne. Nyere emigration til USA har ofte været til Californien. Man mener at godt 5% af staten Utah’s indbyggere har danske aner.

Video: Solvang, California: More Than the Danish Capital of America.

I Santa Barbara county i den sydlige del af Californien ligger byen Solvang, som nok er det mest danske, man som amerikaner kan forestille sig.

Hvor ligger Solvang? Kort dansk by USA

Hvor ligger dansk by i USA? Kort over Santa Barbara i Californien.

Solvang i Californien – fakta og indbyggertal

Solvang i Californien har godt 5000 indbyggere.

Byen ligger 230 km nord for Los Angeles. California State Route 246 løber gennem Solvang og også gennem nabobyen Santa Ynez, som er næsten lige så stor (eller lille).

Se også: Road trip på Highway 1 mellem San Francisco og Los Angeles.

Postnummer er CA 93463, hvor den gennemsnitlige husstandsindkomst før skat (per 2020) er ca. USD 98,000 – se Income by Zipcode. Det skal bemærkes at der er en del flere familier under gennemsnittet end over, hvilket indikerer en skæv indkomstfordeling med relativt færre rige og flere under gennemsnit i indkomst. Lidt det samme, som hvis Bill Gates flyttede til Billund – så ville alle også ‘gennemsnitligt’ være mangemillionærer. Solvang er ingen fattig by, men de fleste tjener det samme eller mindre, end man gennemsnitligt gør i Danmark.

Fun fact: Solvang ligger højere over havets overflade end Himmelbjerget (154 meter mod 147 meter)

Aalborg og Solvang har siden 1971 været venskabsbyer.

Video: Michael Jacksons Neverland Ranch – nu Sycamore Valley Ranch.

Én af de nærmeste naboer er den tidligere Michael Jackson ejendom Neverland Ranch, som dog ikke er åben for offentligheden. Neverland kaldes nu Sycamore Valley Ranch.

Santa Ynez dalen i Californien er berømt for sin vinproduktion.  Se mere om Santa Ynez Valley Wine Trail.

Et besøg i Solvang kan fint kombineres med en vin-tur; eventuelt på cykel rundt i området.

Historien om Solvang – hvordan opstod dansk by i Californien?

Solvang i Californien er uden sammenligning den mest danske by i USA. Med dansk by menes der dansk nostalgi – ikke nødvendigvis at alle de lokale har stort kendskab til Danmark. Man kan med andre ord sagtens hedde Nielsen til efternavn uden at kunne tale dansk.

Byen blev grundlagt omkring år 1911, hvor en gruppe danske emigrantfamilier besluttede at lave en dansk bosættelse i Californien. Noget lignende var tidligere forsøgt i blandt andet Iowa, Nebraska, Minnesota, North Dakota.

Den bærende tanke bag dansker-byen var oprettelse af en folkeskole og en menighed af luthersk-protestantisk observans. Man brugte i høj grad Grundtvigs tanker om folkeoplysning som inspiration.

Dyrt men godt – priserne er høje i Solvang i Californien

Mange danske turister, som gør et stop i Solvang, forbløffes over de høje priser på mad og drikke.

Et besøg på Olsen’s Danish Village Bakery med eventuelt indkøb af ‘hard roll’s’ (rundstykker), wienerbrød, kransekage, tebirkes, mazarinkage eller andet godt, løber meget hurtigt op.

Æbleskiver på Restaurant Solvang er heller ikke nogen billig fornøjelse.

Husk dog på at der med lokale øjne er tale om specialiteter, og at byen Solvang i høj grad er en turistattraktion.

Årets byfest afholdes som Danish Days i august eller september – se mere om Danish Days.

Video: Danish Capital Of America – besøgt af amerikanere!

Kan man vente med at smage alle de danske produkter, til man kommer hjem igen, er der mange andre muligheder. Succulent Cafe (yep det er pattegris – men også vegetar/veganer retter) er blandt de prismæssigt mere rimelige uden at være billig.

Danske seværdigheder – Rundetårn, Lille Havfrue, H.C. Andersen

Gratis glæder er der også.

Hvor kan man eksempelvis finde en miniudgave af Rundetårn? Der er naturligvis masser af bindingsværkshuse (påmalet bindingsværk), et par møller, en traditionel dansk kirke, et lille H.C. Andersen Museum og en H.C. Andersen Park. Hovedgaden hedder naturligvis Copenhagen Drive.

En gåtur i den mest danske by i USA.

Ingen dansk by i USA med respekt for sig selv kan undvære Den Lille Havfrue – som ser endnu mindre ud, end hun gør i København.

Anbefaling til shopping i Solvang i Californien: Der sælges julepynt hele året 😉 – så få dig et minde til at hænge på juletræet!

Tidligere havde Danmark et turistkontor i byen.

Video fra rundetårn i Solvang i Californien. Kilde: Rundetaarn.dk

Tips til overnatning i Solvang i Californien

Der findes mange moteller (Inns) og hoteller i Solvang.

Sammenlign alle tilbud på overnatning i Solvang.

De fleste hoteller/moteller har naturligvis danske navne som for eksempel Royal Copenhagen Inn, The Landsby, Kronborg Inn, Hadsten House, Atterdag Inn og Hamlet Inn.

Skal man besøge Solvang i Californien?

Ja – det er et unikt stykke historie. Afhængig af, hvor meget man går op i konge & fædreland, Dannebrog, møllevinger og Grundtvig, så er Solvang for de fleste et must på turen – og specielt, hvis man tager et road trip på Highway 1.

Det er vigtigt at vide at når man som emigrant befinder sig i udlandet, kan ens nationale bevidsthed ofte forstærkes i en grad, som er svært at forstå ‘derhjemme’ i det oprindelige fædreland. Det sker ikke kun for mange danskere – det sker for alle folkeslag.

Nogen af de meget ‘danske’ danskere i udlandet vil hylde danskhed, som den var, da de forlod Danmark. Andre udlandsdanskere reagerer instinktivt imod overdrevet ‘danskhed’ og bliver mere i retning af ‘Rasmus-Modsat’ i forhold til alt det danske.

Solvang er et udtryk for det meget, meget danske i en udvandrers sjæl – og helt klart værd at se. Nogen kan bruge et par dage på at nyde alt det danske, mens andre helst skal videre efter et par timer. Det er altid sjovt at kunne sige at man har besøgt Solvang i Californien 😉

Se også: Den officielle turist-guide til Solvang i USA.

Byen Carlsbad syd for Los Angeles er ikke speciel dansk uanset at navnet kan give associationer. Et dansk islet er dog den californiske udgave af Legoland, som ligger i Carlsbad.

Vidste du at?

Filmen Sideways fra 2004 foregår i Santa Ynez Valley og fik stor betydning for områdets vinproducenter.

Se trailer på YouTube.

Relaterede artikler og links om Solvang i Californien:

Stil spørgsmål om Solvang i Facebook gruppe med USA rejsetips

Book oplevelser i Solvang og omegn.

Book oplevelser i Santa Barbara