Hvilken autocamper størrelse skal du vælge?

Et af de store spørgsmål når en ferie med motorhome skal arrangeres er: Hvilken autocamper størrelse skal du vælge?

Overordnet kan man støde på følgende klasser og betegnelser, når man skal finde recreational vehicle – RV i USA:

  • Class A motorhome – den største type autocamper – masser af plads og luksus
  • Class B motorhome/Campervan – kaldes oftest campervan – en ombygget varevogn
  • Class C motorhome – mest benyttede type RV og størrelsesmæssigt midt imellem Class A og B
  • Truck camper / T17 – En pick-up med camping-ramme på ladet
  • Jeep+Trailer / Class J – En personbil (Jeep) med campingvogn på anhængertræk

Gå direkte til Motorhome Republic søgemaskine eller Camper Travel søgemaskine for at finde og booke autocamper.

Herunder følger en nærmere beskrivelse af de forskellige typer autocampere i USA – vi begynder med den mest anvendte – Class C autocamper.

Class C motorhome – mest populære autocamper i USA

Når besøgende fra Europa lejer autocamper i USA er det oftest en Class C motorhome, som valget falder på. Class C modellen er oftest enten en ombygget Ford Econoline eller en ombygget Chevrolet Express, som begge i standard versioner er større kassevogne eller minibusser, som der kører mange af i USA.

Det store udbud af Class C autocampere i USA gør, at der ofte ikke er større forskel i lejeprisen mellem en campervan (Class B) og den noget større Class C.

Autocamper størrelse

Class C motorhome – C30 er en stor autocamper størrelse.

Førerhuset i autocamperen er identisk med standard versionerne, mens resten af køretøjet er ombygget til et campinghus, som kan variere i størrelse, alt efter hvor mange personer autocamperen er beregnet til.

Class C motorhome findes i mange størrelser og type betegnelsen er angivet efter længden af køretøjet.

C19 – ca. 19-20 feet/ca. 6 meter lang og beregnet til et par + 1 mindre barn

C22 – ca. 22 feet/ca. 6,8 meter lang, beregnet til en familie på max. 5 pers.

C25 – ca. 25 feet/ca. 7,6 meter lang, beregnet til en familie på max. 5 pers.

C28 – ca. 28 feet/ca. 8,5 meter lang, beregnet til en familie på max. 6 pers.

C30 – ca. 30 feet/ca. 9 meter lang, beregnet til max 6 voksne og 1 barn

C31/C32 – ca. 32 feet/ca. 9,8 meter lang, beregnet til 5 voksne og 3 børn

Anbefaling ved valg af autocamper – vælg den rette autocamper størrelse

Ovenstående angivelser af max. personer indikerer hvor mange sengepladser, der er i de pågældende typer autocampere. Såfremt familie og venner er afsted i flere uger i en autocamper, anbefales det at vælge en størrelse, som kan rumme flere personer end det antal som rejser sammen.

Rejser I eksempelvis 4 personer sammen, anbefales det at vælge en C28 eller C30 for at få ekstra plads i kabinen samt ekstra plads til bagagen. Den ekstra plads og dermed mere bekvemmelighed er værd at betale lidt ekstra for på en længere tur med autocamper i USA.

Læs også: Find gratis overnatning i autocamper i USA

Selve campinghuset på en Class C autocamper er forlænget ud over førerkabinen og oppe i denne forlængelse ligger en dobbelt madras til min. 2 personer – også kaldet “over-the-cab bed”.

Øvrig sengeplads layout er afhængig af størrelsen på Class C autocamperen. I C22 og større campere er der oftest permant dobbeltseng bagerst i camperen. Derudover kan yderligere sengepladser – afhængig af størrelse på autocamper – skabes ved at sænke spisebord således nedsænket bord + bænke med madras ovenpå bliver til seng, samt evt. sofa omdannes til sengeplads.

Motorhome interiør

Indendørs i en Class C – C25.

Udstyr i Class C motorhome

I en Class C autocamper finder du i campingdelen som standard toilet, bad, vandvarmer, generator, køkkenvask, kogeplader, ovn/microovn, køleskab med frys, skabe og skuffer til opbevaring. Jo større C-modellen er jo mere plads er der både i køle/fryseskab, skuffer, skabe mv.

Afhængig af hvilket selskab man lejer autocamper gennem, kan der på de større Class C modeller være mulighed for slide-out af camping siderne. Slide-out betyder, at noget af siden på campingdelen elektrisk kan skydes ud, når camperen er parkeret, og opholdsrummet således bliver forstørret og giver bedre gulvplads og mulighed for at slå evt. sovesofa ud.

Motorhome slide-out

Motorhome Class C med slide-out ude.

På de største Class C modeller kan der være mulighed for flere slide-outs – på begge sider af autocamperen. På nogle af autocamperne vil der ligeledes være mulighed for at rulle en solskærm – “awning” på engelsk – ud på campersiden med indgangsdøren. Denne feature kan være yderst behagelig, når du sidder ude og spiser, mens solen står højt på himlen.

Af udstyr på førerpladsen i Class C vil du oftest kunne finde fart-pilot og på de større modeller tillige bak-kamera og “motor-bjerg-knap”, som man benytter når det går stejlt enten op eller ned for at motoren/gearkassen fungerer bedst sammen.

Af underholdningsudstyr vil man ofte i de større autocampere udover den traditionelle radio også kunne finde både DVD-afspiller og TV, som kan benyttes på campingpladser med mulighed for TV-tilslutning.

Class A motorhome – den største autocamper du kan leje i USA

En bus-lignende autocamper er hvad du får, hvis du vælger at leje en Class A motorhome. Første gang man kommer tæt på en Class A autocamper kan man godt blive lidt forundret over at ens kørekort til almindelig personbil i Danmark også gælder til dette forholdvis store køretøj.

Men frygt ikke – USA’s veje og campingpladser for RVs er bygget til de store køretøjer, så efter lidt tilvænning bag rattet er det ikke et problem at manøvre rundt med en Class A autocamper.

 

Motorhome Class A

Autocamper Class A – 34 feet.

Det store panoramavindue i front gør at både chauffør og passagerer har en fantastisk udsigt under kørslen, hvilket er et stort plus, når man kører i de mange naturskønne områder i USA.

Class A er generelt mere luksuriøs end en Class C, og der er bedre plads i køretøjet. Størrelsen på Class A kan variere i længden fra ca. 30 feet / 9 meter til ca. 37 feet / 11 meter og de kan rumme 5 – 8 sovepladser. Class A er ligeledes noget højere end Class C, og det betyder,  at der ikke er niveau-forskel mellem førerhus og campingdelen i køretøjet.

Udstyr i en Class A autocamper

Der er i princippet minimum samme udstyr i en Class A autocamper som i den populære Class C – men pladsen – både i køkken og badeværelse, gulvarealet, skabe og skuffer er generelt større. Ligeledes findes ofte flere permanente sovepladser i den store Class A og slide-outs er ofte større og forefindes på begge sider – samt nogle gange ligeledes bagpå køretøjet.

Autocamper Class A interiør

Der er god plads indenfor i et Class A motorhome.

Som det ses på billedet ovenfor ser man ofte køjesenge i Class A autocampere, hvilket bekræfter den større plads indenfor i denne store type autocamper.

Class B motorhome / Campervan

En Campervan er en ombygget varebil / kassevogn – ofte baseret på Dodge Caravan, Dodge Ram, Mercedes Freighter/Sprinter eller Ford Van. Der er ikke bygget ekstra campingdel på køretøjet, men på taget kan være påført en tagboks indeholdende telt.

Campervan

Class B – Campervan – her med teltboks på taget.

En campervan er primært beregnet til 2 personer, men nogle har kapacitet til 4. Den store fordel ved at leje campervan i USA er, at bilen er meget nem at komme rundt med og selv kørsel på små veje samt i de større byer er nærmest ligesom at køre en normal personbil. Parkering er ligeledes noget nemmere end ved den noget større Class A og Class C autocamper.

Campervan interiør

Campervan med roterbare forsæder, som også kan benyttes som spisestole.

Der er en del forskellige typer af campervan i USA. De større modeller kan indeholde både toilet og bad samt har indbygget køleskab, kogeplader, ovn, vandhane og vask. De mindre modeller kan i nogle tilfælde have transportabelt gasblus i bagerummet, samt vandhane og vaskekumme, men rummer hverken toilet, bad mv.

Truck camper / T17

En Truck camper / T17 er baseret på en Ford pick-up F-150, og på ladet har den populære pick-up fået påsat en camperdel. Der er ikke gennemgang mellem førerkabine og camperdelen, og der må således ikke sidde personer i camperdelen under kørslen.

Truck Camper T17

Truck camper T17.

Som i C-Class stikker sovekabinen i camperdelen ud over førerkabinen, og udover den 2-personers sovekabine kan bord+sidde arrangement i camperen laves om til en ekstra soveplads. Der er således plads til 3 personer i denne mindre camper.

I Truck camper T17 finder du både toilet/bad, køkken med to kogeplader og microovn, køleskab, vask mv.

Promotion video vedr. Truck Camper T17 fra Cruise America.

De primære fordele ved denne mindre autocamper er, at den kan komme rundt på selv de mindste veje, kræver ingen tilvending, idet den kører som en personbil, og ligeledes er den brændstoføkonomisk i forhold til de noget større motorhomes.

Jeep + Trailer / Class J

Et alternativ til selvkørende campere er at leje en Jeep inkl. campingvogn på anhængertrækket. Prisen er oftest mere eller mindre den samme som at leje mindre autocampere.

Jeep Camping

Jeep+Trailer – RV mulighed i USA.

Den største fordel ved at leje Jeep+Trailer er, at når først campingvognen er installeret på en campingplads, er man fri for at afmontere diverse vand- og afløbsslanger, strømkabler mv., når man skal på tur i området og har campingpladsen som base.

Campingvognen bliver stående på campingpladsen, når man er på sightseeing, i indkøbscentret, ved stranden osv. Det er nemt at parkere personbilen, og den er noget kvikkere (uden trailer bagpå) end de større typer autocampere.

Jeep+Trailer interiør

Indenfor i campingvognen.

Traileren / campingvognen er oftest udstyret med både toilet, bad, køkken og typisk er der sovepladser til enten 3 voksne eller 2 voksne med 2 mindre børn.

Relaterede artikler: